Търси

Обществен център за спорт, йога и медитация инициират от Търново RUNS (ВИДЕО)

1929
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Обществен център за спорт, йога и медитация инициират от Търново RUNS. Организацията, която набира все по-голяма популярност във Велико Търново и околността със своите безплатни спортни инициативи за здраве, стартира нова инициатива за изграждане на безплатен здравен център в града. Идеята е уникална както за старата столица, така и за страната като цяло.

Д-р Калин Василев, основател на движението, сподели, че нашата страна удря дъното във всички медицински статистики в Европейския съюз. Реалността е на улицата, в училищата, в масовата част от хората и тя е трагична, категоричен бе д-р Василев. Той допълни, че активността е равна на нула, най-вече при децата, а над 75 % от българите споделят, че нямат физическа активност. Именно затова екипът на Търново RUNS е решил да се заеме с изграждането на първият по рода си в страната Безплатен здравен център, с който да се работи по изкореняването на този манталитет и тази социална апатия, налегнала хората.

“Искаме, да сме както в северните страни, които винаги се дават за пример, че всеки има своите 30 минути спорт на ден, тревните площи се използват за спорт, учене, йога и други активности. Затова и смятаме, че трябва да използваме цялата енергия, която движението е набрало до момента и то трябва да се канализира в нещо по-голямо и устойчиво. Така се роди идеята за изграждането и на безплатен информационен здравен център, който да бъде мястото, което буквално да служи за пример за региона, пример за България. Да се използва от организацията и от всички хора в града, които искат да популяризират здравословния начин на живот”

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:


Движението Търново RUNS има желание да изгради здравния център в един от най-големите паркове в града - парк Дружба, като ще търси подкрепа от общината за предоставяне на обособено за целта място. Организацията има вече и няколко варианта на архитектурен план, изготвени безплатно от свой сподвижник, които ще представи пред общинския съвет в града.

Виктор Гълъбов, един от основните хора в движението, разясни какви ще са и активностите, които ще се провеждат в здравния информационен център:

“Ние знаем, че основният фундамент за здравето на човек е движението и активността. Една от функциите на центъра ще бъде той да създава регулярни събития,които да популяризират активността. Искаме да дадем по-широка гласност на всичко положително случващо се в града и центърът да бъде една сцена за всички спортни клубове и школи, където те да могат да покажат това, което правят. Широката общност от своя страна ще има възможност да се докосне до различните начини по които човек може да бъде активен. Центърът ще представя демонстрации на различни алтернативни методи на лечение от холистичната медицина, практики по масаж, йога, медитация и всичко онова, което може да повдигне неговия дух и тяло.”

Финансирането на здравния център ще бъде осигурено чрез социално финансиране, което ще бъде набрано от хората, бизнеса и обществеността в града и онлайн кампания в интернет, които предстои да стартират скоро.

Всеки, който иска да подкрепи инициативата, може да получи повече информация в интернет на адрес:https://www.facebook.com/tarnovoruns

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12