Образователната кампания Яко е да си еко стартира в училищата

29.03.2016 г.
1294
Добавена от: Портал12
2 коментара
„Бъдете нашите екопомощници в опазването на природата“. С тези думи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева се обърна към десетките ученици от Първа английска езикова гимназия в София и 112 ОУ „Стоян Заимов“. Пред тях министърът даде старт на националната образователно-информационна кампания за 2016 г. „Яко е да си еко“.

Тази година кампанията е насочена към подрастващите и целта е да развие у тях любов към зелената идея. Ще бъдат популяризирани и мерките по две от осите на Оперативна програма „Околна среда“ - „Отпадъци“ и „Подобряване качеството на атмосферния въздух“. ОПОС е програмата, чрез която се реализират важни екологични инфраструктурни проекти – пречиствателни станции, канализации, регионални системи за управление на отпадъците.

Министър Василева посочи, че е важно да възприемаме природата като основен елемент от нашия живот. „Време е да осъзнаем, че отпадъците не са просто боклук, а източник на енергия, суровина за индустрията, тор за растенията. От тях може да се прави дори изкуство. Всеки от нас може да даде своя принос и за подобряване качеството на въздуха, като ползва например повече градския транспорт или се придвижва с колело“, каза пред учениците тя.

Министърът обяви и старта на Зелената олимпиада, която се провежда за четвърти пореден път в България. Досега в нея са участвали над 15 000 ученици, но тази година се очаква още по-голям интерес. Попълването на тестовете и писането на есета започва от днес, така че бъдете активни, призова министър Василева.

Регламента на инициативата представи организаторът на Зелената олимпиада Евелина Гечева. Тя обясни, че онлайн платформата е направена така, че се изключва възможността за фалшиви регистрации. Всяко дете се регистрира с името си, класа, училището и населеното място.

Решаването на тестовете ще бъде възможно до 10 май 2016 г. на  http://zelenaolimpiada.bg На същия сайт на 20 май ще бъдат обявени и резултатите. На финала ще бъдат наградени 18 участници - по трима от всеки район за планиране: Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен и Югоизточен. Във всеки един от районите в града, в който децата са се представили най-добре, ще гостува спектакълът „Яко е да си еко“ с екопосланиците Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека. Награждаванията ще бъдат в края на май и до средата на юни.

Тийн идолът Ангел Ковачев, който се включи в събитието, призова децата да носят зелената идея в сърцето си. Той ги призова да не си изхвърлят отпадъците по улиците и да се придвижват с ролери и велосипеди.
 
Свързани събития

Свързани публикации

28.03.2016 г.
3514

Как премина Срещата на Живите места в екоселище Радост? (ОБЗОР)

На срещата участниците имаха възможност да споделят личните си истории за това как живеят на село, по какъв начин постигат устойчивост, имат ли достатъчно социални контакти, дали отглеждат реколта и дали кандидатстват за европейски субсидии.
13.12.2015 г.
4282

Историческото споразумение в Париж от 12-и Декември показва края на въглищата и петрола!

Това изпрати мощен сигнал към световните пазари за ускоряване на прехода от изкопаеми горива към икономика с чиста енергия и инвестиции във възобновяеми енергийни източници
23.12.2015 г.
1274

Коалиция за климата – България, публикува позицията си за споразумението от Париж

Според коалицията, основният сигнал към правителствата по света от новото споразумение е ясен: необходимо е правителствата, бизнесът и инвеститорите навсякъде по света да започнат веднага конкретна работа в посока зелена нисковъглеродна икономика, подхранвана от устойчив икономически растеж, базирана на 100% възобновяема енергия
03.02.2016 г.
3284

Комарът, който разпространява вируса Зика, е резултат от използването на ГМО

ГМО и химикалите затриват популации на пчели, разрушават микробиологията в почвите, замърсяват реки и океани, замърсяват и храни с канцерогенни хербициди. За да запазим планетата, решението е живот извън системата или ако не това, то поне живот в симбиоза със системата
Коментари: 2
 • Тишо
  29.03.2016 г., 16:13 ч.
  0     0

  Това е не лош начин да ангажираме най-младите в отговорно отношение към природата. Забелязвам, че някои са наизустили някаква налята им информация за това колко е важно да сме "еко" и да "пазим природата", но не им е особено ясно защо и как точно. Та в тоя ред на мисли - нека да даваме повече практически примери по темата "защо и как" да сме еко. Ако родителите не се справят с това и сами не водят такъв начин на живот - може пък децата в училище да научат достатъчно, а после да "светнат" и родителите.

 • Светлана Величкова
  29.03.2016 г., 14:16 ч.
  2     0

  Мисля, че това е много добър подход. Закото все пак днешната младеш гледа всичко да им е яко, модно и прочие. Не виждам нищо лоша екологията да е на мода, даже ако може винаги да е на мода ще е Яко! Нека има повече такива кампании

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай