Търси

Нова мистична светлинна инсталация се появи под Мадарския конник

27.04.2016 г.
7087
8
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Нова мистична светлинна инсталация се появи под Мадарския конник, след поредицата от изображения на Рибното езеро в Рила. Мандалите и инсталациите се появяват на известни със своята наситена енергетика места. Портал12 потърси хората, които ги създават, за да разкажат, каква е идеята. Още в началото на нашия разговор, стана ясно, че създателите не искат да се акцентира на техните имена, а на това, което правят, а и съставът им е всеки път е неопределен.
Ето каво ни сподели един от хората вплетени в създаването на мандалите:

Намерението, което стои зад тези инсталации не е просто за създаване на изкуство. Създаването на мандала в голям мащаб има особено влияние върху този, който я изработва и върху този, който я наблюдава.Съответно рефлектира към и от мястото на създаване.

Всеки човек живее в трептене и всеки намира начин да изрази това трептене. Хората, които правят мандали, са със съзнания, които са достигнали по-концентрирано ниво на съществуване в равнина, която поддържа един център, и този център е в по-тясна връзка с хармонията на природата, Вселената и съществуването като цяло. Самото Сътворение подсказва на артиста какъв тип действие да извърши. При това действие се изключва егото и породените от него лични подбуди.


светлинна мандала - Рибното езеро

Първата фигура, която Бог е начертал, е кръгът… Кръгът е проекция на Вселената.
Учителя Беинса Дуно 
“Вторият ден”, стр. 192; 72

Елбур /второто езеро/ - "Езерото на Изпитанията"
22.02.2016 Пълнолуние 


Вдъхновен благодарствен импулс, обгърнат в смирение и хармония.
Всичко е такова каквото е, а не такова каквото ни се иска.
Благодарим за предоставената възможност на проявена осъзнатост в единство.
Благодарим за разбирането на процеса в покой и трептене. 
Благодарим за мъдростта в промяна и вечност.
Благодарим за безкрая в началото.
Няма сенки без светлина.
Една Любов.
Амин!​


Самите инсталации представляват универсални геометрии, които съответстват на общата характеристика на съзиданието дух-материя. Изборът за дадена форма се ръководи от интуицията, а хората, които правят инсталацията, са инструмент – служители на съзиданието, до колкото е възможно.В процеса на работа се импровизира с големината, формата и начина на изработка, както и времето на изпълнение. Това прави процеса отворен и свободен от лични идеи, но в общи линии се оказва, че всичко е било премерено изначално в зависимост от състоянието на съзнание и възможностите на участниците. Всичко зависи разбира се от чистотата и настройката на всеки един участник и съответно неговата реакция и чувствителност към процеса във всеки един момент. По време на действие няма силно изявен фокус върху резултата, от една страна защото всеки един момент е непредвидим и от друга заради подхода в добрия маниер на безкористно поведение.

Изборът на мястото, където да се сътвори дадена инсталация, не идва под формата на съобщение, а по-скоро усещане за потенциала на извършване на процеса. Ако така нареченият творец прояви добро отношение, тогава се придобива яснота на идеята за място и форма и време в общи линии. Последната дума винаги е на последния момент.

Всяко действие резонира в тялото на твореца и от него. Основно е старанието да се наблюдава процеса и да се следва, без опит да се контролира. Красотата на действието е в това, че подсъзнателното и съзнателното се срещат. В тази среща разликите между двете полета не са толкова осезаеми. Няма очаквания и разочарования, няма съмнения или прекалено вълнение.
За да се постигне концентрация в подготовка към процеса на създаване на светлинната инсталация, няма нужда да се следва определена схема на медитация.

Концентрацията може да се постигне чрез свирене на музикален инструмент примерно, изпълняване на танц или друга творческа дейност, но особено силно фокусиране на ума се постига чрез разучаването на нещо ново. Готвенето също е красив процес на изразяване в концентрация, свързана с процеса мисъл – действие. Идеята, която стои зад този процес, е споделяне, спомагане, контакт и отговорност.

светлинна инсталация - Мадара

Будна светлинна осъзнатост в мисъл действие. Интеграция на време - пространство, дух - материя, съзнание - съществуване. Миналото е настояще, бъдещето е сега. 
В постоянно трептене изборът се подсказва от центъра на равнината в покой. Хармонията не е организиран процес. Щастието е изпълнено в Благодарност, Смирение и Отговорност.

"Морал, Концентрация, Мъдрост" - Буда
"Добри думи, Добри мисли, Добри дела" - Заратустра
„Свобода, равенство, братство“ - Богомилите
"Обичай съвършения път на Истината и Живота.
Постави Доброто за основа на дома си, Правдата за мерило, Любовта за украшение, Мъдростта за ограда и Истината за светило.
Само тогава ще Ме познаеш и Аз ще ти се изявя." - Заповедта на Учителя


Инсталираните мандали се появяват на високо енергийни места, за да надградят енергетиката на конкретното място или обратно.

Всичко е енергия, всичко е божествено, всяка малка частица е потенциален център на проявата на една и съща сила. Що се отнася до човешкото съзнание, то има потенциала да регистрира силен енегриен център само там където е самото то в зависимост от разглеждането на различните планове разбира се, но в общи линии най-силните енергийни центрове сме самите ние.

От светлинната мандала най-силно енергийно са повлияни хората, които участват в самия процес на съзидание. Това е Вселенски закон – творецът е творец, когато е в процес. Само в процеса се овладява пълната истина. Всяка изработка е мимолетна и нейното влияние е дотолкова, доколкото са свързани други създания с нея. Хора, занимаващи се с конвенционално изкуство – художници, фотографи – влизайки в подобен процес на създаване на мандала, са наясно със силата на съществуване на визуалните изкуства и нтеграция на енергията в различните планове, съответно процесът е съпътсван от заснемане и споделяне.
Към някои от мандалите съществуват конкретно зададени текстове насочени както към идивидуалния аспект на възприятие така и към общото съзнание. Някой по-конкретен, друг в дълбочина. Колкото прости, толкова и сложни, защото в простотата се съдържа сложността на истината.  

Отзвука съществува с цел достигане на светлинните искри на хармоничност до всеки имал шанса да зърне и усети поне за миг сътвореното изображение.

Свързани публикации

 Рибното езеро - Рила
29.02.2016 г.
2442
3

Красива фигура озари Рибното езеро в Рила

Инициативата за необичайната изразна форма на това изкуство е на група алтернативни творци, които се обединяват във Фейсбук
Виж повече
Коментари 8
 • ради
  23.09.2016 г. 04:54
  и аз съм също една ходеща мандала
 • Mind Power
  12.05.2016 г. 09:38
  Като гледам и мисля, някак си тези творения и стремежи в човешкото същество, показва ясно неговия извънземен (божествен, вселенски и т.н.) произход. Гледайте мандалите и фигурите! Сетете се сега за житните кръгове! Някой ден, след стотици, хиляди додини, и ние ще оставяме послания на същества от други планети, по пътя на тяхната еволюция! ;)
 • Жулия Минева
  02.05.2016 г. 08:22
  Благодаря ви за написаното! От 4г творя мандали с отворено <3 и душа за всички вас!<3 >>>>> :N
 • Валентина Харизанова - Благодаря на всички ви!!! Н
  01.05.2016 г. 09:31
  :)
 • Георги Николов
  30.04.2016 г. 19:27
  Браво на такива светли хора!

Коментари:

Спонсори на Портал 12