Търси

Нобелов лауреат доказа ползата от лечебното гладуване

06.10.2016 г.
9487
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Японският учен Йошинори Осуми получи Нобеловата награда за медицина. Той е отличен за работата си по изясняването на механизмите на автофагията. Това е изключителелно важен процес в нашето тяло, който отговаря за разграждането на клетъчните компоненти, чрез което клетката се самообновява.

Изследванията с които Осуми печели нобеловата награда доказват вече научно, това, което в алтернативната медицина се говори от години - лечебният глад е полезен и важен за регенериране на клетките в организма!

Какво представлява процесът на автофагията ?Автофагия е процес на събиране и рециклиране на ненужните части на клетката - натрупани в нея и определени като т.нар."боклук". Aвтофагията може да бъде избирателна (микро автофагия) и неизбирателна (макро автофагия). Избирателната автофагия служи за разграждане на повредените клетки, органели и протеини, докато неизбирателната – за удовлетворяване на енергийните нужди на тялото в ситуации като гладуване и интензивно натоварване.

Нобеловия комитет заяви:

Йошинори Осуми доведе до нова парадигма в нашето разбиране за това как клетката обработва съдържанието в нея. Неговите открития прокараха пътя към разбирането на основното значение на автофагия за различни физиологични процеси, като адаптация на глад и отговор на инфекция.
Природата е дарила клетките с една на пръв поглед невероятна способност - да осмисля кое за нея е вредно и излишно, да го опакова като "боклук", след това да го премести в контейнерите - лизозоми и от там да го “рециклира”.

Както уверя колегите си д-р Осуми, автофагията предпазва организма от преждевременно стареене и лечебният глад може да бъде изключително полезен,ако бъде прилаган цялостно.
Коментари 2
  • Тпрюфел
    08.10.2016 г. 11:52
    Аз във момента съм на гладолечение:) и мн съм додоле;)
  • Бени
    06.10.2016 г. 18:38
    Обяснете го на нашите лекари, които даже обясняват на пациентите си, че и на бременни майки, че по едно кафе с 2-3 цигари на ден било полезно да не изпада в шок организма и да можело да преодоляваш стреса хахаха. Малоумни писачи на рецепти за фармацевтиния гигант... :~) Евала на Доктора! Поне сега има научни доказателства и може да триете лицето на всеки "лекар"

Коментари:

Спонсори на Портал 12