Търси

Нивата на кислород в Черно море падат сериозно, а рискът от катастрофално освобождаване на водороден сулфид остава

25.01.2016 г.
1985
3
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Токсичността и липсата на кислород от дълбините на Черно море се приближават към повърхността, показва ново изследване на Националния институт по океанография и експериментална геофизика в Триест, Италия.

Сравнявайки измервания, събрани от 1955 до 2013 г., изследователите открили, че богатият на кислород най-горен слой на морето се е свил с повече от една трета от 140 метра до 90 метра дълбочина през последните години.

Този кислороден слой поддържа морската екосистема и разделя атмосферата от най-големия резервоар на отровен газ и сероводород в света.

Намаляването на кислорода в Черно море вероятно е резултат от нарастващите регионални температури и увеличените доставки на хранителни вещества. Според учените катастрофално освобождаване на водороден сулфид (H2S) остава все пак малко вероятно, но все пак съществува.

"Това не е научна фантастика, а сериозен риск", е позицията на учените към момента.

Сероводородът е безцветен газ (при концентрация на големи количества - силно запалим), който е обозначен от H2S символ. Това е газ, който е без цвят, но има характерна силна миризма . Той има миризма , която наподобява тази на развалени яйца.
Коментари 3
 • Загрижен
  26.01.2016 г. 19:58
  Лефтер Спиров, ясно е, че може да се вземат мерки, но е ясно и че в момента няма как да се случи на фона на всичко случващо се. Руснаци и украинци се бият там покрай черно море, будните светски турци ако излязат на протест, ще бъдат жестоко пометени и бити до смърт от авторитарната власт в лицето на жандармерията, българите ще направим мирен протест като на жълтите, който ще продължи цяло лято докато сме по почивки на Карадере и прочие места, за Румънците не знам, те май много много не им дреме, не ги познавам де. Та така... Промяната може да дойде само чрез мащабни проекти осъществяващи се едновременно или планирано по етапи в сътрудничество между големи екологични организации и НПО-та в различните страни имащи отношение към Дунав, с финансиране от някой глобален фонд. :|:)
 • Лефтер Спиров
  26.01.2016 г. 11:22
  Загрижен - на фона на глобалните проблеми тази неприязън е твърде жалка... Именно заради нея са тези сериозни проблеми. Хората трябва да излязат от тесните кутийки на собственото си его в името на живота! Някой някъде със сигурност вече е наясно с това какви мерки да се вземат, трябва обаче правилните хора да чуят и да действат.
 • Загрижен
  25.01.2016 г. 19:03
  Ех, Черно море... Мисля, че първо това е обект на международното право... Не само за причерноморските държави, а и тези, чиито тръби минават през морето, също и страните, пред които тече река Дунав и т.н. Не мога да си представя в момента какви "мерки" могат да се вземат на такова международно ниво, още повече, това е толкова спорна територия на толкова различни държави, изпитващи неприязън една спрямо друга...

Коментари:

Спонсори на Портал 12