Търси

Николай Райнов: Мистиката означава да откриеш Тайния път към самия себе си

Още по темата ...
Боян Магът

Боян Магът: Борбата е за света и за невежеството, а Любовта е за търсещите Бога

Виж повече
блясък на женски очи

Николай Райнов: Блясък на мълния, блясък на меч и блясък на женски очи - три измами

Виж повече
Елеазар

Елеазар Хараш: В Неизреченото се намират най-красивите и изящни мисли (ВИДЕО)

Виж повече
10.07.2021 г.
8841
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Представяме ви лекция за Николай Райнов, държана във Варна през 2014-а година от Елеазар Хараш:

Както знаете, един от Богомилите, изключително предано същество. Николай Райнов е една много богата душа. Това е вглъбен в себе си Дух, живеещ повече в невидимата реалност. Той се опива от древни ръкописи и от забравени книги.

Той е един много стар търсач на Истината. Голямо творчество: около 137 книги, голям търсач във всякакви области – търсач с много широко съзнание. Завършва духовна семинария и рисуване.
Казва: „Учих философия, а свърших декоративно и графично изкуство; исках да стана монах, а се ожених; обичах хората, а те ме намразиха; смятах, че моето призвание е четенето, а се принудих да пиша. Най-голяма благодарност дължа на Семинарията, гдето ме научиха да мълча, да почитам, да съзерцавам, да търся нещо по-голямо и по-горно от човека. Много неволя и бедност изживях, за които се радвам и оттогава започнах да търся опората навътре в себе си. Не се продадох никога на никому. Ходих много из България и чужбина; срещнах скъпи хора, за които не смея да говоря, за които нямам перо. (Той е имал една среща с Учителя във влака, като веднага е разбрал, че става въпрос за нещо огромно). Видях неща, за които нямам перо. Много езици изучих“.

Николай Райнов е нещо уникално в нашата история: духовник, професор, поет, белетрист, драматург, есеист, художник, литературен критик, голям учен, изкуствовед, преводач, моралист, неизтощим разказвач на приказки, вдъхновен фолклорист, декоратор и график, майстор на илюстрацията, теософ и мистик. Роден в село Кесарево, Търновско, през 1889 година.

Прероден богомил и поради това тясно свързан с Богомилското учение. Когато издава „Богомилски Легенди“, това е смутило много хора: рядка книга, много специална, трудна за възприемане – 29 легенди на Боян Мага. Допуснат е в архивите на Малта при богомилските книги първият път; вторият път не е допуснат – има си причини. За него Богомилското Учение е нещо специално. Това са истински Апостоли на Древна Божествена Школа. Както казах, получил достъп до строго пазеното хранилище на Тайната Богомилска библиотека в Малта, в която има много стари и старопечатни Богомилски книги. Отлъчен е от църквата най-вече заради един роман.

И така, Николай Райнов:
 • Мистиката означава да откриеш Тайния път към самия себе си.
 • Безкрайната радост свети във вечността.
 • Девизът му: „Няма религия по-висока от Истината“ – това е стара източна мъдрост.
 • Мистикът намира Бога чрез своя пряк и стръмен възход.
 • Който казва „Дух“, той казва „Безсмъртие“.
 • Религията е път, по който човешката душа търси Бога, а мистиката е път, по който човешката душа намира Бога.
 • Постоянството в добрата мисъл я прави исполинска сила.
 • Великата саможертва е само за избрани същества.
 • Светът не разбира големите Истини, той не ги търпи, защото не може да отиде до тях.
 • Духовността не е спасение, тя е свобода. Духовният човек няма нужда да чака Спасителя, той е свободен човек.
 • Ако злото е влязло в сърцето на човека, то не може да бъде прогонено от там с тамян. (Наистина много смешно е да искаш да изгониш дявола с тамян. Тук само ще ви кажа, че в момента дяволът е много съвременен: той вече не само че не бяга от тамян, той го пали и го размахва. Променили са се нещата).


Който е видял благодатната усмивка на Бога, не е живял напразно. И Учителят казва подобно нещо: „Целият живот си струва всичките усилия само за един миг: Бог да ти се усмихне“. Само една малка усмивка, нищо повече – тя разказва Древни неща.

Щом знаеш нещата, не можеш да се гневиш – просто търпиш и си над нещата. Когато търпиш, душата все повече се очиства.

Най-напред свикни да устояваш на дразнежа и да го разтапяш, докато не се е превърнал в гняв.
Грях е лицемерният човек да търси Бога и даже да говори за Него.

Дори и по сатанински път Бог може да води човека към Себе Си и Той никога не е сбъркал. (Значи, ако Бог реши да те мъчи по сатанинския път, Той ще те измъчи много хубаво, по всички правила и чак после ще ти позволи да вървиш в правия Път. Ще бъдеш измъчен до дъно и наистина ще кажеш от цялата си душа: „Господи, тръгвам в този Път истински, но този път истински“, понеже си стигнал до дъното. От дъното по-надолу няма. Ето защо Бог мъчи много съществата – за да може да ги спаси).

Дори и вътре в Мрака има водещи ръце, защото Бог е Царят на Мрака, а не Сатана.
Изменил ли си на Бога, няма да намериш утеха нито в дворец, нито в пустиня.

Аз трябва да разбия нещо в себе си, да си отворя път към себе си. Така трябва да направи всеки човек – да разбие собствената си тъмнина. Голяма е Тайната на вечното дирене, на вечното търсене.

Казва:
 • Аз много търсих Бога, Който сам бях погребал.
 • Огнено е кръщението на страшната Тайна.
 • През Бездна и подвиг се върви към върховно постигане.
 • Вече не познавам звездите и техния устрем, нито света. Аз ослепях от друго сияние, от Неговото видение. Аз пробих грамадни врати в себе си, в душата си и Слънцето влезе в мен, защото който види Бога, той умира.
 
В мене умря светът; аз го прибрах в душата си и там го изгорих – остана само пепел.
Когато тази Любов целуне човека, той умира и се завръща в Бога завинаги.

Любовта – блажени са тия, които биват наказани с нея. (Както видяхте, тук той напомня и за кладите; велико благословение е да бъдеш наказан на кладата. Всъщност не е наказание: изглежда като наказание, но е величествено благословение. Бог те иска при Себе Си и те отделя от света).

Любовта, тя иска избраният да изгори в жертвата си, в живота си до край.
В тази целувка, която трае само миг, човекът изпитва безкрая на блаженството.
Сега знам: няма Истина вън от Любовта.

Разбира ли човекът, че мъката е солта на живота, а подвигът е венецът на смъртта?
Спасение няма, освен онова, което идва отвътре и преобразува тялото в душа, а душата в Дух.
Христос казва: „Отче мой, основах царство на самоизкупление и смирените ме последваха“. „Не съм ви учил никога да вярвате, (Николай Райнов цитира ръкописи на Христос) а да постигате, да осъществявате“.

Тази дума „вяра“ е определена за неверници.

Нечестието ще бъде сринато и денят ще дойде за вярващите, но за любещите Бог ще има друг поглед.

В онзи ден, когато цялата земя стане Дух, къде ще търси опора земният човек, земното мислене? – Няма да има опора за него.
 • Има закон за добрина, има и закон за злина.
 • Чуйте Истината и вижте позора на своите надежди.
 • Слънцето няма нужда от похвала на слепец, нито Бог има нужда от признаване на безумец.
 • Не ви уча да преливате земен живот в небесния, а небесен живот в земния.
 • Бог трябва да бъде търсен по духовни пътеки. Бог е вътре и Той трябва да бъде търсен с постепенно пречистване на душата. Всичко друго е само измама. Затова, отбягвайте с мисъл нахлуващата страст и тогава ще грабнете нейната сила.
 • Който владее себе си, е недостъпен за врагове. Власт над себе си е власт над света.
 • Нима се е родило нещо велико без вихър и без дълъг, и труден път?

Препоръчани книги:

Елеазар Хараш
Елеазар Хараш
Елеазар Хараш е един от най-емблематичните представители на чистата духовност в нашето съвремие. Около 40 години изнася лекции в сферата на духовното развитие и себепознанието. Словото му се отличава с особена чистота, дълбочина и свобода.

Като лектор и писател изнася квинтесенцията на всички световни учения и значими мъдреци, обединявайки чистата духовност на цивилизациите и техните Учители от древността до днес. В лекциите си поставя мост между всички древни учения и религии, като премахва разделението, омразата, междуособиците и показва тънката връзка в основата на всяко учение. Основните принципи в изнасяните лекции от Елеазар Хараш са: Любовта, Мъдростта, Истината, които съграждат главната посока в развитието на всяка душа.

Важна особеност в дейността на Елеазар Хараш е тази, че по отношение на своите последователи и ученици той не прави формално обединение в организация, структура или каквато и да е външна обществена, социална или религиозна форма. Напротив – налице е свобода и непривързаност. Елеазар Хараш изнася в лекции, книги и видео интервюта, всичко необходимо за персоналното духовно развитие на всеки човек, без да го поставя в условия на каквато и да е зависимост. Многократно казва, че в духовното развитие се върви самостоятелно, чрез воля и по свобода. Всички негови лекции са безплатни, а в ежедневието си работи, потопен в дълбини за всяка нова книга, предстояща лекция или видео интервю.

„Любовта ти дава живот, Мъдростта – светлина, Истината те дарява със свобода. Затова Учението е универсално и това е нашата свещена троица – Любов, Мъдрост, Истина. Отнема недостатъците, слабостите. В това учение не можеш да мразиш, да критикуваш, да завиждаш, да боледуваш. Нямаш проблеми. Имаш задачи. Дава нещо универсално, което не се обяснява, а се чувства. Дава възможност да познаеш онази част от себе си, онази пълнота в живота, която е изгубена още в рая. Изгонени от рая – изгнание означава изгубената пълнота и Учението я връща. Но трябва да се отдадеш много искрено, предано.“

 
 • Главното ударение на това учение – е в чистотата, тя е външна, вътрешна и мистична.
 • Другото ударение е в смирението и всеобхватната мъдрост.
 • Чистотата трябва да бъде явна и тайна, скромна и тиха, а смирението трябва да бъде без показ.
 • В това учение са важни малките постоянни усилия – те са безусловни.
 • Мъдростта е всеобща.
 • Това е учение за чистия път към Бога.

За истинските ученици, Елеазар Хараш казва няколко основни принципи:
 • Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония от себе си, а не от другите.
 • Човекът се учи, но не се развива. Само ученикът се развива.
 • Ученикът не се бори със ситуациите – той ги преодолява.
 • Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване.
 • Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.
 • В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.
 • Ученикът има свещен говор. Той има чист и динамичен покой.
 • Ученикът всякога съхранява своята чистота, за да може да има висше ръководство.
 • Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.
 • Никога не нарушавай своята безкрайност.
 • Ако изгубиш опората на живота си, придобий увереност.
 • Човекът е красив, когато е създал Безкрая в себе си.
 • Поставяме на първо място Бог в живота си, а после себе си.
 • Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата.
 • Ученикът знае, че тайната на живота е в това, че има само Едно Действащо Същество.
 • Ученикът познава намерението като тайна енергия на собствената си същност.
 • Ученикът познава свещеното Слово и свещеното Слово го познава.
 • Ученикът носи в себе си силата, която може да изменя пространството. Разбира се това става насаме, между него и Бога, във взаимно съгласие.

„Аз съм благодарен, че имам такива ученици, които видях, и за които Учителя ми каза, че са определени.
Аз наблюдавам от много време тяхната работа – мога само да кажа, че е нещо изключително да познаваш истински ученици на Учителя – скромни, тихи, могъщи – ежедневно и съзнателно работещи върху себе си – бих казал – те са една светеща тишина. С тях ще образуваме ядрото на България, с тях ще работим и в бъдещето, защото Учителя иска могъщи ученици – надрастнали изкушенията на живота, победили напълно змията в себе си, господари на себе си и на своята съдба...познаващи същността на учението...чиито символ е диамантената воля. Няма време за поздрави и външна култура, няма време за излишни въпроси, няма време за отпускане и отлагане...няма време за баби в окултизма. Сега е огнено време, огнен цикъл, сега е време, в което се изработва могъществото на ученика и неговото изключително смирение, което е висок връх."
 


Биографични данни:
Елеазар Хараш е творчески псевдоним на Петьо Йорданов, роден във Варна на 29-и януари 1954-а година. Израства в уединение сред семейство на глухонеми. От 8 годишна възраст започва да изучава тайните на природата и да общува активно с невидимия свят. Още като дете е привлечен от невидимото и жаждата за Бога.

Елеазар Хараш е продължител на Учението на Всемировия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов), като своеобразно поема щафетата в Учението през 1986-а година от прекия ученик на Учителя – Брат Михаил – Омраам (1900 – 1986).
Елеазар Хараш започва да издава редица книги, както по свои лекции, така и по Словото на Учителя, или както го нарича – Първия Старец от йерархията на 24-мата Старци.

„Името Елеазар Хараш ми е дадено от Учителя през 87-а година, да нося с него отговорност. Дадено е след самадхи, с него нося голяма отговорност. Има две значения, ще кажа само едното: Божествен център."
 
Афоризми от Елеазар Хараш:
 • Чистите действия нямат съдба.
 • Само Любовта лекува, защото е Сила Божия.
 • Бог въоръжава с Любов този, когото иска да съхрани.
 • За да бъде човекът висше същество, той трябва да има воля избрала Бога по свобода и любов.
 • Над всяка практика е чистото сърце, то може да променя събитията.
 • Който е познал себе си, става Изгряващо Слънце в себе си.
 • Силата работи в Тишина.
 • Гласът е загадка. Има гласове, които ни пречистват. Изворът показва, че само това, което е постоянно, е реално.
 • Най-здравословният живот е близост с Бога.
 • Знанията са бреме, Мъдростта е лекота.
 • Истинското образование е да научиш детето да търси Бога цял живот. Детето трябва да търси умението на Словото.
 • Дълбинно Чистото е всякога трудно за разбиране.
 • Овладей себе си, ако искаш да получиш Пътя си.
 • В Любовта е Единението. В Истината е Изчезването.
 • Древността действа с Безмълвие и Безупречност. Древността работи и сега. Тя е тук. Тя е Всеобхватът.
 • Словото превъзхожда всяка наука и религия.
 • Словото отключва световете – измеренията. В Словото е скрит Пътят.


Творчество:
След 1989-а година, Елеазар Хараш продължава изнасянето на лекции, като първоначално това са сбирки в апартаменти и малки зали, в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и др. Постепенно започва един процес на поставяне на основите и актуализацията на цялостната визия на всички духовни течения през вековете до днес. Паралелно с това Елеазар Хараш издава книги за духовно развитие. Някои от най-дълбоките са за Христос, автентичното християнство, богомилите, както и множество лекции за Египет, Атлантида, Древна Индия, Учението на толтеките, Мъдростта на индианците, Мъдростта на суфизма, Мъдростта на Лао Дзъ, както и Мъдростта на народите по света.

Една от най-разпространените му книги е „Формулите - свещени ключове“, в която се съдържат 1000 тематични формули за работа със Словото. Най-дълбоките книги на Елеазар Хараш са по темата за Мистериозните Старци.
Освен книги със свои лекции, Елеазар Хараш издава книги на редица мъдреци и мистици. Издава книги на белгийския мистик и драматург, носител на Нобелова награда за литература (1911-а година) – Морис Метерлинк. В серията от книги влизат и книги за Кабала, тайната на числата и множество тематични книги из Словото на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно).

Видео интервюта и лекции:
От 2016-а година Елеазар Хараш започва изнасянето на видео интервюта пред специализирания сайт за духовно развитие и себепознание – Портал12. В поредица от теми, чрез интервютата се навлиза плавно в дълбочината на фундаментални истини и принципи, свързани с осъзнаването, будността и развитието на духовните добродетели и способности. Така от началните и базови теми през 2016-а година, зрителите се потапят до изключително дълбоко Слово, предадено същевременно на разбираем език, едва 3 – 4 години по-късно, разглеждайки ретроспекцията на подбраните теми.

Паралелно с това, Елеазар Хараш продължава да изнася лекции във Варна (и по изключение 2 лекции във Велико Търново (2017 и 2018 година).

Спонсори на Портал 12