Търси

Невролози и будисти постигат съгласие: Съзнанието е навсякъде!

29.03.2016 г.
5641
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Нови теории в неврологията показват, че съзнанието е присъщо свойство на всичко, точно като гравитацията. Това открива един свят на възможности за сътрудничество между будисти и невролози.

Един от водещите световни експерти по съзнание, неврологът Кристоф Кох, отива в манастир в Индия, за да обсъди тази материя с група будистки монаси. Цял един ден Кох разговаря с Далай Лама, като двамата имат различни подходи. Кох предлага съвременни научни теории по този въпрос, а Негово Светейшество контрира с древни будистки учения. И все пак, в края на тяхното обсъждане, двамата мислители се споразумяват за почти всяка точка.

Панпсихисъм – съзнанието е навсякъде
"Това, което ме порази най-много, беше неговата вяра в това, което ние на Запад наричаме "панпсихизъм " – вярата, че съзнанието е навсякъде", казва Кох. "И това, че трябва да се намалят страданията на всички съзнателни същества."

Панпсихизъм, идеята за универсално съзнание, е забележителна мисъл в някои клонове на древногръцката философия, паганизма и будизма. До скоро тя бе до голяма степен пренебрегвана от съвременната наука.

В работата си върху съзнанието, Кох сътрудничи с изследовател на име Джулио Тонони. Тонони е баща на най-популярната съвременна теория за съзнанието, наречена Интегрираната информационна теория (IIT), която Кох веднъж нарича "единствената наистина обещаваща фундаментална теория за съзнанието."

Измеримо ли съзнанието на практика?
Съзнанието може да бъде измерено като теоретично количество, което изследователите наричат Фи (phi). Тонони има тест за измерване на Фи (количеството на съзнание) в човешкия мозък. Той е подобен на звук от звънец; учените изпращат импулси в човешкия мозък и наблюдават как пулсът отеква през невроните (реверберация) – напред и назад, наляво-надясно. Колкото по-дълга и по-ясна е реверберацията, толкова по-високо е наличието на съзнание у пациента. Използвайки този тест, Кох и Тонони могат да кажат дали пациентът е буден, заспал или упоен.

Лекарите и учените могат да използват фи, за да кажат дали човек във вегетативно състояние е ефективно мъртъв, колко съзнание има човек с деменция, кога точно у плодът се развива съзнание, доколко животните възприемат, и дори дали един компютър може да чувства.
„Това е много належащо“, твърди Кох. "Ние сме свидетели на раждането на компютърната интелигентност. Дали машината има съзнание? Усеща ли нещо? Ако това се случи, тя може да придобие юридически права, а аз със сигурност имам етични задължения към нея. Не мога просто да я изключа или да изтрия диска. "

Чрез съзнание към нова реалност
IIT също съчетава тези практически приложения с дълбоки идеи. Теорията казва, че всеки обект с фи по-голямо от нула има съзнание. Това би означавало, че животни, растения, клетки, бактерии, и може би дори протоните са съзнателни същества. Кох вижда IIT като обещаваща теория, тъй като предлага разбиране за панпсихизма, което се вписва в съвременната наука. В академичен документ Кох и Тонони правят прозорливо изявление, че тяхната теория "третира съзнанието като присъщо, фундаментално свойство на реалността."

Дали това е поредното откритие, което ще допринесе за глобално обединение между научни теории и духовни учения? Може би в най-скоро време ще станем свидетели на зараждането на нов вид официална религия, в чиито храмове ще получаваме достъпни научни обяснения на закодирани в молитвите послания. Дали бихме могли да разберем явленията в природата и да общуваме по-ефективно с нея? Ще успее ли науката да обясни за неверниците поне част от тъй наречените „паранормални явления“? Може би ще започнем открито и съвсем преднамерено да общуваме и с най-малките частици, носещи съзнание, и заедно ще творим незнайна за сега реалност.
 

Свързани публикации

посрещане на изгрев на Витоша | снимка: Петър Тодоров
24.12.2015 г.
4299
4

Лилия Иванова: Посрещането на Изгрева преобразява животи и създава приятелства (ИНТЕРВЮ)

България, за мен е най-истинското училище за израстване, тъй като тук се срещат крайностите в начина, по който хората възприемат света. Минавайки през тях, изпитваме живота в неговата пълнота, заяви пред Портал 12 Лилия Иванова от  групата "Lilsun – Стъпки към себе си"
Виж повече
Теодосий Теодосиев
19.01.2016 г.
6278
17

Теодосий Теодосиев: Светът има крещяща необходимост от нова християнизация

Религията, също както в науката, има една еволюция – нови теории, които отхвърлят старите. Нови идеи, които отхвърлят старите идеи.Бог е любов и любовта ще спаси света – това е най-голямото откритие в историята на човечеството. Няма богоизбрани народи , има богоизбрани хора.
Виж повече
допамин - ключът към психическото състояние на съвременния човек
23.01.2016 г.
43329
17

Добрите нива на допамин в мозъка са ключ към добро психично и физическо здраве

Допаминът се образува в резултат на химичен процес в мозъка, който ни позволява да постигнем добро психично състояние. Независимо дали е хоби или професионална дейност - трябва да бъдем активни, защото пасивността и ленивостта - убиват!
Виж повече
наука - астрофизика - Вселена - квантова механика - Теория на всичко
28.01.2016 г.
1737
1

Нов научен метод предполага обяснение за началото на Вселената

Как се е зародила Вселената? Какво е било преди Големия взрив? Космолозите търсят отговори на тези въпроси още от откриването, че нашата Вселена се разширява. Отговорите не са лесни за определяне, а началото на космоса е забулено и скрито от най-мощните телескопи или научни теории. Нови изследвания показват нов начин за изследване на пространството и времето, с цел да се определи, кои от теориите са верни
Виж повече
почвен интернет и свързаност на растенията | снимка: Портал12
05.02.2016 г.
1681
2

Биолози: Растенията комуникират помежду си чрез мрежа от мицели

„Почвеният интернет“ ни демонстрира един от най-великите уроци от природата: привидно отделни и независими организми често се оказват свързани и може да зависят един от друг
Виж повече
телепатия по време на сън
18.02.2016 г.
2505
3

Хора в будно състояние могат да повлияват сънищата на спящи чрез телепатия

Парапсихологични явления са били проучвани, документирани, наблюдавани и доказвани от редица известни учени в лаборатории навсякъде по света. Министерствата на отбраната са имали огромен интерес към тази материя и са я проучвали години наред
Виж повече
Тимен Тимев
25.02.2016 г.
6156
2

Тимен Тимев: Емоциите трябва да са коректив на интелекта (ВИДЕО)

Емоциите трябва да са коректив на интелекта, а интелектът не трябва да бъде оставян да работи самостоятелно, обяснява психиатъра д-р Тимен Тимев
Виж повече
Хъбъл - снимка на Вселената - отдалечени галактики
04.03.2016 г.
2282
1

Учени заснеха най-старата галактика, когато Вселената е била едва 3% от днешната (HD СНИМКА)


"Направихме огромна крачка назад във времето, като преминахме с телескопа "Хъбъл” много повече от очакваното”, каза специалистът от Йейлския университет Паскал Оуеш. „Видяхме галактика, която регистрирахме като GN-z11, в момент, когато възрастта на Вселената е била едва 3% от днешната"
Виж повече
Коментари 1
  • Гергана Апостолова
    29.03.2016 г. 14:13
    Ти си Аз, Аз съм Ти, Ние всички сме едно :N

Коментари:

Спонсори на Портал 12