Търси

Неделя Ганчева: Когато се прибереш в тялото си, движението тръгва само (ИНТЕРВЮ)

29.04.2016 г.
2350
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
На 29 април в цял свят се отбелязва Денят на танца. По този повод Портал 12 се свърза с Неделя Ганчева – танцов артист. Танцува индивидуално, както и с школа за танци Вероник. Работи и с Атом театър по един проект срещу домашното насилие. Неделя е на 24 години, учи Театър на движението в НАТФИЗ. Разговорът с нея бе колкото замислящ, толкова и вдъхновяващ, изпълнен със свежия звън на смеха й.


Неделя. Снимка: Владимир Груев

Откога се занимаваш с танц и в какъв стил?
Танцувам от малка – може би около 4-годишна. Започнах с художествена гимнастика, после класически балет и в един момент минах към съвременните танцови техники, защото свободата на движение и възможностите са повече, отколкото в класиката.

Сама ли предпочиташ да танцуваш или в група?
Различно е. Когато си сам, можеш да променяш нещата на момента – изведнъж ти хрумва нещо и го включваш. А като си в група, трябва да внимаваш за това какво се случва с цялата група. Но пък тогава се катализира повече енергия – повече хора имат някаква обща цел, искат да кажат едно и също нещо и силата може би е по-голяма.


Неделя Ганчева. Снимка: Владимир Груев

Какво е за теб танцът?
Банално – Живот! Освен това е и лекарство, някакъв вид изцеление от всичко, което иначе не се получава – битовизми, отношения, неща, които те дърпат надолу – всичко това няма значение и се губи, когато танцуваш. Също така танцът е много добър начин всичките тези негативи да бъдат обърнати в позитиви.

Трябва ли всеки от нас да танцува – какво би ни дало това?
Всеки може да танцува, тоест всяко тяло може да се движи. От това, което съм наблюдавала у други хора – да, всеки трябва да танцува едно или друго нещо. Няма значение стилът, няма значение дали си сам вкъщи, дали си навън с приятели, дали специално ще отидеш в зала да се учиш да танцуваш. Мисля, че ако повече хора танцуваха по-редовно, може би всичко щеше да е по-наред в света.


танц - изцеление

А какво би казала на тези хора, които се страхуват да се изразят чрез тялото си?
В момента изучавам едно нещо, което на пръв поглед е много лесно, но всъщност е много трудно – да внимаваш за тялото си. Тоест да се прибереш вътре в тялото си, така да се каже, да му обърнеш внимание, и тогава движението тръгва само. Защото тялото има нужда да се движи. Всяко тяло има нужда да се движи.

Оттам нататък – класическа техника, съвременна техника, гъвкавост – всичко това е някаква допълнителна работа. А съвсем изначално има, така да го наречем, пра-движение, което всяко тяло може да изживее.


 

Свързани публикации

Диляна Никифорова
19.01.2016 г.
3498
4

Примабалерината Диляна Никифорова: На сцената или в живота няма малки или големи роли!

През последните години се наблюдава една обща тенденция на засилващ се интерес във всички сфери на изкуството. Разговаряме с примабалерината Диляна Никифорова, която е не само една от най-ярките звезди на съвременния балет, но и е човек приел изкуството за своя мисия в живота.
 
 
 
 
 
 
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12