Най-висшата добродетел не е жертването, а знанието как да живееш и прилагаш мъдростта

04.05.2019 г.
3864
Добавена от: Борислав Борисов
Светът е пълен със слаби и благородни същества, които мислят, че последната дума на дълга се намира в жертването. Светът е пълен с красиви души, които като не знаят какво да правят, търсят да жертват живота си и това се смята за върховна добродетел. Не, най-висшата добродетел се състои в знанието, какво да правим и в научаването да избираме онова, за което можем да дадем живота си.

Защото само временно е длъжност за всеки от нас онова, което наистина смятаме за своя длъжност. Първа наша длъжност е да осветлим понятието си за дълга. Думата "дълг" съдържа често много повече погрешки и морална небрежност, отколкото добродетели. Затова някои мисли върху отрицанието, предаността и жертването изтощават много по-дълбоко най-хубавите морални сили на човечеството, отколкото дори големите пороци, дори и престъпления.

Жертвата е може би, цветето, което добродетелта откъсва първо, но тя не е тръгнала на път с едничката цел да го откъсне. Голямо заблуждение е да се мисли, че красотата на душата се намира в жаждата ѝ за жертване. Нейната плодовите красота лежи в съзнанието  ѝ, и във възвишеността и силата на нейния живот.

Наистина има души, които чувстват, че живеят само тогава, когато се жертват, но истина е също, че това са души, които нямат смелост и сила да търсят друг морален живот. Въобще, много по-лесно е да се жертваме, т.е. да напуснем своя морален живот в полза на някой, който иска да го вземе, отколкото да изпълним моралното си предопределение и да завършим до края задачата, за която ни е създала Природата.
Въобще, много по-лесно е да умреш морално и дори физически за другите, отколкото да се научиш да живееш за тях.
И никакви аналогии тук с Христос не са уместни, защото Христос показа друга жертва на кръста. Христос показа на кръста какво е Истинската Любов. Голгота не бе мъчение за Христос, а изпитание. Тук не става въпрос за силата на страданието, а за силата на Любовта. Затова и Христос казва:
 "Когато бях на кръста и когато издържах, чак тогава Бог ми прати моята изначална Светлина за да се облека в нея, така както бях облечен в нея още от самото Начало. Когато тръгнах за Земята, тази Светлина я оставих в Бога. После трябваше да си я взема обратно." 
Земните хора говорят за силата на страданието, но те не знаят, че който има истинската Сила, той ограбва страданието. Не само страданието. Той ограбва потопа, ограбва смъртта, въобще - духът ограбва всяка трудност. Христос показа, че безсмъртието е вечното богатство. Разпятието отне властта на демоните, и за тази абсолютно различна жертва в Гносиса се казва: "По-голямата жертва се превръща в огромна власт." Посланието на Христос е едно и то е много ясно: "Реализирай Бог в себе си!"

* из книгата на Морис Метерлинк - Мъдрост и съдба
* из интервю с Елеазар Хараш за Голгота и Кладите
 
Борислав Борисов Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България. Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на з...
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12