Търси

Най-високото древно светилище - Портал между световете, се намира в Рила планина

04.09.2016 г.
9518
4
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Най-високото древно светилище в Европа се намира близо до връх Калин в Рила планина, но все още остава неоценено от научна и историческа гледна точка. И на фона на дългогодишните кампании за подмяна и потискане на българското самосъзнание, сме длъжни да знаем, че живеем на място, пропито с много древна история и силни енергии.

Днес почти никой не знае за това светилище. От една страна това е добре, за да не тръгнат масови групи с туристи да замърсяват планината, докато стигнат до там. Но все пак ние трябвам да знаем фактите и да оценяваме наследството на древните цивилизации, които неслучайно са избрали територията на днешна България.

скално светилище - Рила - връх Калин

Скалното светилище близо до връх Голям Калин е използвано за астрономически наблюдения и ритуали и по първоначални данни се датира към 1000-1500 г. преди Христа. Светилището е оформено на три нива. Долна площадка, в централната част на която е разположена своеобразна каменна пирамида, завършваща във височина с монументален скален блок, на повърхността на който има издълбан жлеб в посока изток-запад, пресечен под прав ъгъл в източната му половина от две листовидни вдлъбнатини, оформени в посока север-юг, даващи възможност за наблюдения върху зенита на слънцето в определени дни от годината. Горната площадка е с почти правилна кръгла форма с монументален скален блок в средата и три скални могили в североизточна, югоизточна и южна посока, маркиращи посоките на изгрева на слънцето в периода на слънчевите равноденствия и лятното слънцестоене, с което може да се направи своеобразен паралел с други светилища от региона на Кърджали, Ямбол и Бургас.

Съществена част от светилището е и каменен портал, отделяща района на долната и горната култова площадка, явяваща се и границата между „двата свята". Твърде вероятно и самият връх Голям Калин да е част от цялостният култов комплекс, от където са правени допълнителни астрономически наблюдения и са осъществявани древните обредни дейности.Най-високо разположените и популярни скални светилища в България са Белинташ, Кози грамади, Перперикон и др., като всички са на височина до 1000-1200 метра. Древното светилище в Рила обаче е на респектиращите 2400- 2700 м., което е повод за нови анализи и изследвания на цивилизациите преди нас.

Свързани публикации

Енергийни центрове в България
12.12.2015 г.
206004
62

12 високо енергийни места в България (СНИМКИ)

Представяме ви 12  зареждащи места, които препоръчваме да посетите. Важно е да се знае, че всички тези места имат огледална ефективност - с каквито вътрешна енергия и настроение ги посетите - те ще се мултиплицират многократно
Виж повече
змия
29.06.2016 г.
9987
3

Край Сърница откриха древен град, защитен от изсечени змийски глави

Градът има ясно изразен портал със стълбище, което води към него. Налице са и изсечени в скалата ниши, което е неизменният белег за светилище. От двете страни на портала има високи кули, сечени в скалата, които наподобяват увила се змия, и завършват със змийски глави.
Виж повече
древни светлища - България - Сърница
05.07.2016 г.
14966
14

Култовият град край Сърница датира около 20 000 години преди Христа!

В близост до Дикилиташ се намира светилището „Доган кая”, където в началото на тази година бяха открити изсечени човешки профили. Археолозите ст. н.с. I ст. д.и.н. проф. Ана Радунчева и д-р Стефанка Иванова от Националния археологичен институт към БАН идентифицираха мястото като скално светилище
Виж повече
семинар-поход Родопи - Септември
30.08.2016 г.
2591
7

Духовен поход-семинар разкрива силните енергийни места в Родопите

Походът ще премине през Инкая, Белинташ, Кръстова гора, Караджов камък, светилището до Аква тепе, с единствена по рода си медитационна камера, връх Свобода (текето на Йенихан баба) и ще завърши върху купола на връх Преображение.
Виж повече
Коментари 4
 • Соня
  12.09.2016 г. 23:13
  Володя Попов, не знаем. Защо не ни кажеш (напишеш)?
 • Володя Попов
  05.09.2016 г. 16:57
  А ако знаехте, какво е намирано там....и Кой го е намерил....и къде е сега......
 • Живко
  05.09.2016 г. 16:56
  Униклано! Просто изумително! Благодаря на Портал12 за споделеното знание
 • дани
  04.09.2016 г. 14:02
  :):O

Коментари:

Спонсори на Портал 12