Търси

Най-детайлната снимка на мъглявината М1 показва красотата идваща от Създателя

11.05.2017 г.
1507
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Астрономи показаха най-детайлната снимка на мъглявината М1, която е сглобена от кадри на телескопа Хъбъл и инфрачервени кадри от телескопа Спицер. М1, или известна още като Ракообразната мъглявина в съзвездието Бик е останка от свръхнова, за която има сведения в китайски и арабски летописи, като е отбелязано, че свръхновата е била видима и през деня, въпреки силната слънчева светлина.

изтеглете снимката в пълна резолюция

Съвременните анализи показват, че свръхновата, породила мъглявината,е избухнала през април или май 1054 година, и е била видима с просто око в продължение на 2 години. Ракообразната мъглявина се разширява със скорост от 1 500 км/с. При сравняване на ъгловото разширение на мъглявината, със спектроскопично измереното, може да се изчисли разстоянието до М1, което е 6 300 св.г.

Интересна особеност на М1 е, че теоретичните модели предвиждат, че такава мъглявина трябва да е образувана от звезда, с маса между 8 и 12 слънчеви маси, докато масата на пулсара, заедно с масата на мъглявината не надвишават 5 слънчеви маси. В теориите, обясняващи този парадокс се среща твърдението, че малко след взрива, голяма част от материята е издухана от силен звезден вятър, което, обаче, означава, че около звездата следва да се е образувала обвивка. Такава обвика досега не е намерена, въпреки че е търсена във всички дължини на вълната.

Свързани публикации

нова планета в Слънчевата система - широка орбита - научни открития 2016
21.01.2016 г.
13726
5

Астрономи признаха доказателства за планетата Нибиру, очакват да стане видима след 5 години!

На този етап тя не може да бъде видяна със съвременна оптична техника. Смята се, че след 5 години астрономите ще могат да я видят през телескоп.
Виж повече
Вегитарианството ви прави по-млади
04.11.2016 г.
3058
1

Астрологът Михаил Левин: Вегетарианството запазва психическата младост

С практикуване на вегетарианството умът става по-възприемчив, открит и подвижен. Това има голямо значение за висшето знание. Здравето, разбира се, също се подобрява. Издръжливостта на човек нараства.

Виж повече
Коледната звезда се оказва планетарно подреждане
03.12.2016 г.
2740

Изследователи: Витлеемската звезда не е звезда! Светлината в небето е уникално планетарно подреждане!

В продължение на стотици години, учени и теолози, са били объркани от произхода на Витлеемската звезда - мистериозният  библейски символ, който ръководи влъхвите до новородения Исус. Известен като "Коледна звезда", изследователи сега твърдят, че този знак, всъщност  не може да е бил звезда.
Виж повече
астрофизика - Космос - брой на галактиките
17.01.2017 г.
1855

Астрофизици: Вселената, която виждаме има около 200 млрд. галактики

Интересен факт пред астрофизиците е, че техните изследвания приличат на арехеологическо проучване, тъй като те анализират данни, които са се случили преди хиляди, милиони и милиарди години, но пристигат като светлинна информация до нас, едва сега. Тук се отваря и въпросът за относителността на времето и пространството.
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12