Търси

Насекомите, бръмбарите и мушиците - символизират знаещите хора, които са изпуснали Меда

24.08.2020 г.
4288
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Всеки може да се домогне до Мъдростта и да се спаси от знанието, тъй като знанието е винаги опасно.

Егото натрупва много знания, цял живот натрупва знание и накрая умира в невежество. Това е пътят на егото и той се наблюдава ежедневно в живота. 

Насекомите, бръмбарите и мушиците - символизират знаещите хора. Те са имали много мнения, но са изпуснали меда, т.е. Еликсира на Живота, който всички хора търсят. А за пчелата Учителя казва: "Животното ще стъпче цветето, човекът ще го скъса, а пчелата ще извади мед. Кой е най-умният?"

Понеже пчелата е била много скромна, искрена, същевременно много смирена, незнаеща и затова тя е станала дълбока. И на нея е дадено изкуството да превръща нещата, т.е. да прави мед.

Ето защо е казано, че незнанието е Дълбоко, а знанието е повърхностно. Това означава следното:
Ако разбереш много дълбоко един проблем, той изчезва моментално, не след минути и часове. Както виждате: това е Мъдростта, а не знанието. Но ако не го разбереш, това означава, че си знаещ, ментален, т.е. умствен. А щом си знаещ, тогава проблемите са навсякъде около теб и вътре в теб. 

Всичко това означава, че пчелата е намерила своето Дао (своя Бог) и затова не ходи на църква (това е символ); това означава, че не е заблудена от знанието. Човек ходи на църква, защото не е намерил своето Дао (своя Бог), своя истински Път. Но в момента,  в който той намери своя път, всичко се променя и човек става символично Пчела - в Древността пчелата е символизирала Посвещението. По друг начин казано: тогава самият човек става Храм, а Дао е ръководителят в този Храм и в този Път.

из лекция на Елеазар Хараш, държана през 1997-а година и публикувана в новото издание от Юли 2020-а година, на книгата "Свещени разбирания" - лекции VIII - и том.

Знанието и тъмнината са сродни. Мъдрият никога не е знаещ. Мъдрият е Съкровен и Любящ.
Знанието си споделя илюзиите с тъмнината и затова е казано, че знанията могат да се споделят, но Мъдростта не се споделя, тя е Откровение, тя е Присъствие, тя е Небитие.

Това означава, че постоянно трябва да увеличаваш своето смирение и чистота. Иначе астралния свят винаги ще те заблуждава и много често ще губиш разположението си, а когато човек губи разположението си, астралните същества му изяждат енергията. 

Знанията са си знания…Чистотата дава други измерения, включително и над мъдростта...

Ако твоята Любов не е погълнала твоето знание, ти си в опасност. Любовта всякога оцелява, защото тя е същността на самия Бог. Знаещите не оцеляват. Може да мъдруват колкото си искат, но те не оцеляват. Всяко велико унищожение погребва змията, т.е. знаещите хора. Знанията никога не могат да те причистят. Те нямат тази способност, защото те са змия.

Препоръчани книги:

Спонсори на Портал 12