Търси

Намаляване на мулти-задачите е едно от златните правила за победа над умствения стрес

12.10.2017 г.
3617
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Представяме ви за размисъл няколко съвсем прости неща, които може би е добре да правим по-често в ежедневието си. Животът и ежедневието ни са постоянен низ от възможности и право на избор (*правото на избор, може би е единственото, с което човек се ражда). Без значение къде живее човек, какво работи, то ежедневно се сблъсква с решения, от които се формира собствената му реалност.

Някои от нас се доверяват предимно на интуицията си, а други вземат прибързани или пък рационално обмислени решения. Други пък формират ежедневието си на база навици или общи тенденции в средата, където се намират. При всички положения е добре да приложим поне част от тези просто практики:

Без смартфон или таблет в леглото преди лягане
Едно от най-важните правила за качествено релаксиране и освобождаване на напрежението в мозъка е 30 минути преди сън да не използвате никакви технологии - смартфони, таблети, телевизия и т.н. Още повече, че употребата на технологичните играчки ангажира съзнанието, а е добре в края на деня, човек преди да заспи, да се усамоти в мълчание и да прехвърли важни мисли и оценка за изминалия ден.

Да се отучим от автоматичното отрицание
Решението да кажем "не" или автоматично да отричаме нещо или позицията на някой, почти винаги генерира излишна негативна енергия, която се връща като бумеранг към нас. Преди да кажем "не" е добре да се замислим в какви условия го правим и най-вече в какви условия се намира човекът срещу нас. Добре е да преценяваме кога е добре да кажем "не", но в никакъв случай да не позволяваме да се превръщаме в социални изтривалки.

Минимизиране на мулти-задачите в ежедневието
Освен, че генерира много напрежение, едновременното вършене на много задачи всъщност не е гаранция за по-голяма ефективност. Напротив - често това води до недостатъчна концентрация, грешки и непълнота на изпълнението, което само генерира стрес и излишно напрежение. По-добре направете списък с най-важните задачи и ги следвайте една след друга, според приоритетът им.

Казвайте по-често "Обичам те", "Обичам ви", но само изпълнено с вътрешно чувство
Животът в модерното ежедневие минава твърде бързо и в суматохата на тривиални неща. Много от нас ще се изненадат от ефекта, който ще почувстват ако казват по-често на близките си, че ги обичат. Благодарността и обичта към приятелите, семейството, близките се връщат като резонанс, който има единствено функцията да ни зареди с позитивна енергия. Тя пък от своя страна се мултиплицира в цялата среда и Природата, когато се излъчва от повече хора.
 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12