Търси

Над 100 учени ще сезират ООН за радиацията от мобилните телефони и устройства

22.02.2016 г.
4662
11
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Над 100 учени ще сезират ООН за рисковете и последствията от радиацията на телефоните, лаптопите, таблетите и други мобилни устройства. Учените вече категорично са доказали, че влиянието на опасното лъчение е най-вече върху мозъка и клетките на децата. След дългогодишни и многократни изследвания те безспорно са установили, че подрастващите организми на децата приемат двойни дози и повече радиация от мобилните устройства. Това в последствие води до болести като рак на мозъка, левкемия, тежки заболявания на очите, ушите, вестибуларния апарат и др.

Учените призовават на децата до 16-18 годишна възраст да бъде абсолютно забранено да използват мобилни телефони, таблети, както и лаптопи. Оказва се, че много малко хора знаят, че блзикото използване на лаптоп е изключително вредно заради вградения Wi-Fi приемник, който работи в радиочестотния спектър от 900 MHz. Учените препоръчват лаптопите да се използват минимално, а при по-продължителна употреба да се свързват с HDMI кабел към монитор, така че лаптопа да не седи близо до тялото.

Друга сериозна опасност са Wi-Fi рутерите. Учените обясняват, че използването на мощни рутери с 2 и 3 антени, както и на стандартните домашни рутери с 1 антена, е сериозен риск за здравето особено на децата. Те са категорични, че неглижирането на тази сериозна тема от страна на големите медии ще продължи, тъй като мобилните оператори са едни от най-големите рекламодатели на медиите. Обществеността обаче трябва да знае за последните научни открития и доказателства, затова над 100 учени от десетки държави ще сезират през април Организацията на обединените нации (ООН) по темата за опасните радиочестотни излъчвания, добили такава масовост.

Междувременно Международната агенция за изследване на рака (IARC) класифицира радиочестотните полета (включително тези от мобилни телефони), като канцероген още през 2011 г. Изявлението тогава се основа на задълбочени изследвания на екип от 31 учени от 14 различни страни.В България масово се използват мобилни телефони, които се водят за "най-модерни", "най-красиви", "най-смарт"..., а в същото време по-задълбочена проверка в характеристиките на всеки показва, че повечето от тях са на ръба на разрешителната граница за употреба според индекса SAR - определящ нивото на облъчване на човешката тъкан.


Все по-разпространените в България Wi-Fi мрежи на 2.4 GHz предизвикват сериозни смущения, както го правят и други подобни устройства: микровълнови печки, безжични охранителни камери, безжични телефонни слушалки.

Учените са категорични, че мобилните телефони трябва да се използват единствено в спешни случаи или да са налице само в автомобилите. Използването им в райони, където няма добър обхват е изключително опасно, тъй като апаратите произвеждат много по-силни приемно-предавателни вълни, които съответно проникват по-дълбоко и в тялото на човек.

Едни от най-сериозните грешки е телефоните да се слагат в джобове на дрехи или ризи, както и да се оставят близо до леглата за спане. Учените са категорични, че gsm апаратите трябва се носят в чанти и да се използват с кабелни слушалки.

В изследванията на учените се споменава също, че дългото застояване - по време на работа или у дома до радио предавателни антени, които са кръгли (насочващи силен сноп на далечно разстояние) е почти абсолютно сигурно, че рано или късно ще предизвика някаква форма на рак. Те добавят, че не случайно по покривите на блоковете, където са разположени антените на мобилните оператори, е пълно с умрели гълъби и други птици.
 
Коментари 11
 • изненадан
  23.02.2017 г. 12:11
  Май трябва да си пишем годините преди да се пускат такива ИСТИНИ! някой е проспал физиката от средният клас и не прави разлика между АМПЕР и МИЛИампер А ако видите изискванията на ЕС с които е събразено ....Не слагайте всичко под общ знаменател /ако и това толкова знаете/!
 • Master
  29.02.2016 г. 02:01
  Здравейте, Това дали един радиосигнал е вреден за човека е функция от честотата, мощността и разстоянието от предавателя. При мобилните оператори, Wi - Fi модулите на лаптопите, сматфоните, Смарт ТВ и други използват опасни честоти, предавателите им са близо до нас, на 2 см. от мозъка ни, но мощността им е почти нулева, което според мене ги прави безопасни. Примерно ако Микровълновата ти е 0.3 Вата, няма да можеш скоро да си стоплиш обяда :). Според мен много по - опасни са предавателите на националните радия, които излъчват с няколко хиляди вата мощност, Старите ТВ предаватели, Военните радари и други мощни предаватели, които са облъчвали и облъчват хората в продължение на години.
 • Димитър Атанасов
  28.02.2016 г. 00:22
  Най-големия проблем на съвеменните деца не са мобилните телефони, таблети или компютри. Проблемът е, че си седят в къщи. Голяма част от днешните деца дори представа си нямат какво е да играеш навън. Какво е да се прибереш след стъмване и през цялото време никой да не знае къде си, защото нямаш телефон :-)
 • Георги
  27.02.2016 г. 22:13
  Години наред, работех към телекомуникационен оператор, водех природосъобразен начин на живот. не пуша и не прекалявам с алкохола. И сега съм с рак. Първото нещо, което ме питаха докторите бе, какво работиш о дали е свързано с мобилни мрежи!!!!
 • Рея
  26.02.2016 г. 06:06
  Има ли линк към оригиналната статия? Откъде е взет този материал?

Коментари:

Спонсори на Портал 12