Търси

На Еньовден слънцето трепти и играе, а билките имат мощна лечебна сила

22.06.2019 г.
13194
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Билките, набрани на този ден, са особено лековити, а молитвите ни ще бъдат чути


Хората и билките са най-голямото богатство на България, казваше приживе лечителят Димков. „Билките са живи същества като нас“. Слънчевият човек, както го наричаха всички, беше убеден, че най-сигурното лекарство е туризмът, а черните мисли, злобата и завистта, враждата съсипват душата и съкращават живота на човека. “Когато сте в планината, извикайте от все сърце, волно Ойларипиии…,” съветваше Димков. Така душата ви се отпуща, възражда. Тя ободрява духа. Планината прочиства душата…“

На 23 срещу 24 юни празнуваме Еньовден – един от най-почитаните летни празници, особено на село. Той бележи средата на лятото. Според поверието в този ден св. Еньо започва да кърпи кожухчето си, а Слънцето става по-рано от всякога, седи на небето по-дълго, къпе се в жива вода, докато се обърне на другата страна. По традиция момите, ергените и децата ходят да се търкалят в росата, за да са силни и радостни. Къпят се в реки и извори за здраве и щастие. Младежите палят огньове и ги прескачат, за да са силни и жизнени. Отколешна традиция е да се берат билки на Еньовден, които имат изключителна лечебна сила.

Врачки и баячки вият еньовденски китки и с тях лекуват болести. „За него Шекспир пише „Сън в лятна нощ”, а именно „Нощ срещу Еньовден”, казва пред Портал12 Боряна Баракова от Националния инициативен комитет „Петър Димков”, откъдето за 14-а поредна година организират поход по случай празника на билките.

„Това е най-силният ден в годината, неслучайно всички нации го отбелязват с древни ритуали. Сега всичко е избуяло, всичко ражда, космическите енергии са най-силни, билките – най-целебни, а структурата на росата става съвършена и може да лекува.


Неслучайно народът е казал „ден година храни“, добавя Баракова. Последователката на Петър Димков се надява, че тази космическа красота ще ни подсети да изпращаме положителни мисли към природата и към България. Казва още, че сега е моментът да визуализираме красиви неща, които искаме да се случат в живота ни. И да се молим, защото

Молитвата е единствената здрава връзка между човека и Бога

Важно е и как се молим. „Знаем молитвата „Отче наш“, но забравяме да прилагаме думите в нея – „да бъде твоята воля“, а в действителност се молим „да бъде моята воля“. Добре е да се обръщаме към Бог и да молим молбата ни да бъде според неговата воля. Да изпращаме потоци от положителна енергия, която идва от Космоса.

На 23 юни, неделя ще направим всеобща молитва с гостите от чужбина чрез езика на любовта, мира, единението и хармонията“, казва Баракова.

Според лечителя Петър Димков сутринта на празника, когато изгрява Слънцето, то „трепти“ и „играе“. Който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев всеки може да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината. С култа към Слънцето е свързано и паленето на обредни огньове.

„Смята се, че на този ден, преди да „тръгне към зимата“, Слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада от него, е с особена магическа сила. Затова е добре всеки да се умие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля за здраве в росата. До Еньовден властва мъжката сила, а след това настъпва женската енергия и денят започва да накланя към зимата.

„На този магичен ден билките са най-целебни, но малцина знаят, че след изгрева на Слънцето те губят лечебната си сила и не бива да ги берем. Добре е да се събират рано сутринта, преди да се е показало Слънцето“


, разказва Боряна Баракова и кани всички, които обичат планината, в местността Момина скала (на Витоша), където ще се възпроизведе уникална българска традиция. „Първо ще минем по любимия маршрут на лечителя Петър Димков – от Княжево през Златни мостове до Момина скала и любимата негова поляна. Ще минем през Белата вода. Казва се така, защото прави бели, понеже е много студена. Оттам до Момина скала сме маркирали пътеката с дървени табели с мисли на Петър Димков за природата. Ще играем хоро, при което ръцете са сключени, като дясната винаги е отгоре, а лявата – отдолу. Ще има арка, увита със 77 билки и половина. Според народните вярвания болестите по човека са 77 и половина. За 77 болести има цяр, а само за половин болест няма. Всъщност има, но нея я познават малко билкари“, казва народната мъдрост.


Празникът

Всеки е добре дошъл! Празникът започва с туристически поход на 23 юни, неделя, за да могат повече хора да се качат на Витоша. Сборен пункт за похода е 8 ч., сборен пункт кв. Княжево, последната спирка на трамвай 5 (градинката).

Ще приготвим и „мълчана вода“, която се налива предния ден от Боянския извор, тъй като в нея има сребърна нишка, и е изключително целебна. Наливаме я с молитва и я оставяме да престои една нощ с билки. И когато всички минават за здраве под арката, ние ги поръсваме с „мълчаната вода“ и им даваме пита. Посоката на минаване през арката е към града, за да може да се предаде хубава енергия на любов, здраве и творчество към града, към България и към целия свят.


Събитието е организирано от Националния комитет „Петър Димков” и „Природен парк Витоша”.


 
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова е журналистка. Завършила е Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Пише статии в печатни и интернет издания, свързани с духовното развитие.  Вярва, че мисията ѝ е да е полезна с тях. Стреми се да развива духовното в себе си и да има хармонични отношения. В словото на Учителя Петър Дънов намира отговорите за живота.

Свързани публикации

Залез на Витоша - Любов - Хармония - Лято
21.06.2016 г.
4635
3

От тази нощ е в ход Революцията на Любовта

Пълнолунието намери своя път в Стрелец и заедно с мощната енергия на лятното слънцестоене отключиха голямата промяна. Тя вече е в ход и се нарича Революция на Любовта, тъй като Венера - планетата, известна с хилядолетия, че носи хармония и любяща грижа, се е появила много близо до Слънцето от средата на април и ще продължи да бъде доста близо до 15 юли
Виж повече
лятно слънцестоене - традициите по света
24.06.2019 г.
2948

В чест на лятното слънцестоене народи от цял свят палят пречистващи огньове

Времето, когато тези огнени празници се чествуват най-много в Европа, е лятното слънцестоене, т.е. навечерието на Еньовден (23 юни) или на самия Еньовден (24 юни). На тях е придадена лека християнска окраска, като са нарекли този ден на името на св. Йоан Кръстител, но не можем да се съмняваме, че чествуването датира от време, което далеч предшествува началото на нашата ера.
Виж повече
Посрещане на слънцетоно носи магнетична енергия
21.06.2019 г.
51457
1

Най-силните летни енергийни дни започват от 21 юни - деня на Слънцестоенето

Лятното слънцестоене е ден със силна енергия, която максимално следва да се опитаме да приемем и да усвоим с тялото и душата си.
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12