Търси

На Еньовден билките говорят и могат да бъдат чути само с гласа на сърцето

24.06.2019 г.
5176
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В българската традиция Еньовден се нарежда редом с Коледа, Великден и Гергьовден, но от всички тях, като че ли той е с най-силно езическо влияние. С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения.
 
Днес  своите имена празнуват Еньо, Енчо, Еной, Ена, Еника, Еница, Енина, Яна, Янко. Еньо е име с бълг. произход и е вариант на Иван. Смята се, че в името на този празник са се слели две имена- Йоан и Еньо, както и две култури- християнската и прабългарската. “Ени” е прабългарска дума и означава “Нов ден”.
 
Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, слънцето “трепти”, “играе” и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва де се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина–ще боледува. 
 
Всяка трева набрана на този ден е лековита. От набраните билки, между които най- много еньовче, се правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. Еньовските китки и венци се окачват на различни места из къщата и през годината се използват за лек. С тях се кадят болните, окъпват ги с вода, в която са топили китките, правят се целебни чайове. Днес се прави и измиване с вода за здраве при водни източници. Лечебната сила на речната вода се обяснява с това, че Слънцето се е изкъпало в нея.
 
Църквата почита днес и рождението на св.Йоан Кръстител. На 24 юни по времето на цар Ирод, е роден Йоан Кръстител от майка Елисавета и баща Захарий-свещеник, няколко години преди Христос, за да прокара неговото учение сред юдеите, затова се нарича Предтеча. Празник на билките, затова светеца е наричан още Иван Бильобер. Той пръв е започнал да ги покръства във водите на река Йордан и от там е получил името Кръстител.

Ето и нашето пожелание за празника:

Билките говорят на Еньовден. За да ги разберете обаче, трябва първо да долавяте гласа на собственото си сърце. Еньовден е точно времето да го дочуете.

Бъдете чисти в себе си и едва тогава посегнете към вълшебните треви. Така в тях ще останат магичните им качества. Сплетете ли букетче от жълт кантарион, папрат, мащерка, пелин, лопен, лайка, майорана, мента, риган, девесил, бял равнец и живовляк, както и еньовче, цяла година ще носи силата на Еньовден.

Смята се, че преградата към Невидимия свят изтънява точно на Еньовден. Затова някои палят и огньове – та магичното, което е Отвъд, чрез огъня да премине и в сърцата им. А най-хубавото е, че наред с Еньовден честваме и Йоан Кръстител – покровителя на Невидимото в живота ни, който ни води към вярата.

Свързани публикации

лятно слънцестоене - традициите по света
24.06.2019 г.
2960

В чест на лятното слънцестоене народи от цял свят палят пречистващи огньове

Времето, когато тези огнени празници се чествуват най-много в Европа, е лятното слънцестоене, т.е. навечерието на Еньовден (23 юни) или на самия Еньовден (24 юни). На тях е придадена лека християнска окраска, като са нарекли този ден на името на св. Йоан Кръстител, но не можем да се съмняваме, че чествуването датира от време, което далеч предшествува началото на нашата ера.
Виж повече
Посрещане на слънцетоно носи магнетична енергия
21.06.2019 г.
51487
1

Най-силните летни енергийни дни започват от 21 юни - деня на Слънцестоенето

Лятното слънцестоене е ден със силна енергия, която максимално следва да се опитаме да приемем и да усвоим с тялото и душата си.
Виж повече
Самодивско хоро
22.06.2019 г.
20540
2

Къде танцуват самодивите в нощта срещу Еньовден?

Нощта срещу Еньовден е нощта и на самодивите. Именно в тази нощ, тези мистични същества стават видими за хората и извиват своите самодивски хора.Според народните представи самодивите са прекрасни женски същества - духове, които живеят по високи планини, край неначенати езера, реки, извори, под големи дървета.
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12