Търси

НАСА потвърди наличието на вода на планетата Церера

11.08.2020 г.
2216
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Учени от НАСА потвърдиха наличието на вода на планетата джудже - Церера, за което Портал12 писа още през 2016-а година. Това е първата планета, на която бе заснета и пирамида, но в последствие астрифизиците скриха тази информация, въпреки изтеклите снимки в интернет от началото на мисията, която стартира през 2007 г. и измина 4,3 милиарда мили (6,9 милиарда километра). Задвижван от йонни двигатели, космическият кораб изпрати редица висококачествени снимки и видео от Церера.

Космическият апарат на НАСА "Зора" даде на учените изключителни гледки от планетата джудже Церера, която се намира в основния астероиден пояс между Марс и Юпитер. По времето, когато мисията приключи през октомври 2018 г., орбитарят се беше потопил на по-малко от 22 мили (35 километра) над повърхността, разкривайки ясни детайли от мистериозните ярки региони, за които Церера стана известна.

Учените бяха разбрали, че светлите зони представляват отлагания, направени предимно от натриев карбонат - съединение на натрий, въглерод и кислород. Те вероятно произлизат от течност, която се просмуква до повърхността и се изпарява, оставяйки след себе си силно отразяваща солна кора. Но те още не бяха определили откъде идва тази течност.Анализирайки данни, събрани към края на мисията, учените са стигнали до извода, че течността идва от дълбок резервоар със "саламура" или с вода, обогатена със сол. Изучавайки гравитацията на Церера, учените научиха повече за вътрешната структура на планетата джудже и успяха да определят, че резервоарът е дълбок около 40 мили и широк стотици мили.

Церера не се възползва от вътрешно нагряване, генерирано от гравитационни взаимодействия с голяма планета, както е при някои от ледените луни на външната Слънчева система. Но новото изследване, което се фокусира върху кратера Окератор (57 км) на Церера - дом на най-обширните светли райони - потвърждава, че Церес е богат на вода свят.

 

Спонсори на Портал 12