Търси

НАСА откри на Марс сходни минерали с тези от Земята

04.05.2016 г.
1414
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
НАСА потвърди за вулканични дейности на Марс в историята на червената планета. Учените през последните месеци правят минерално картографиране, данните от което показват наличието на древни вулкани под дебелия лед. Астрофизиците изследват странно текстурирани региони в южната част на Марс, където са установени много плоски планини. 

Когато един вулкан започва да изригва под лист от лед на Земята, той бързо генерира пара и обикновено това води до експлозии, които удрят през леда и изхвърлят пепел високо в небето. Така се случи например при изригването на заледения вулкан Ейяфятлайокутл в Исландия през 2010, когато се разстрои въздушния транспорт в цяла Европа за около една седмица.

Характерните минерали, произтичащи от такъв тип вулканизъм на Земята, включват зеолити, сулфати и глини. Именно такива са открити при някои планини в региона на Южен Марс, изследвани със специален резонансен спектрометър на космическия кораб за Марс (CRISM), който позволява много прецизни изследвания.

Всичко това предполага, че преди милиони години на Марс може да е имало условия за живот и там да е съществувала древна цивилизация, много близка до тази на Земята.

Зеолитите са голяма група минерали, които представляват водни алумосиликати предимно на натрия и калция, и по-рядко на калия или бария. Характеризират се със способността си да отдават и отново да поглъщат т.нар. зеолитова вода, в зависимост от температурата и влажността на околната среда.

Друго важно тяхно свойство е подчертаната им способност за йонен обмен, като са в състояние селективно да отделят и отново да приемат молекулите и йоните на различни вещества, в зависимост от тяхната големина. Каналите в структурата на различните зеолитови минерали са с различни форми и размери, и могат да пропускат едни и да задържат други градивни частици. Това основно свойство превръща зеолитите в природни молекулни сита.

В България зеолити са открити в Родопите и се използват за лечение на организма при нужда от изхвърляне на тежки метали и токсини, както и при лечение след радиация и друго лъчево облъчване.

Свързани публикации

ЕС и НАСА изстреляха сателит за глобален мониторинг на океаните и моретата
18.01.2016 г.
2477
1

В очакване на масови наводнения, ЕС и НАСА изстреляха сателит за мониторинг на океаните

Във връзка с очакваните масови наводнения през следващите години, някои от които могат да потопят под вода цели региони от Европа, САЩ и др. страни, новият хай-тек сателит е резултат от спешната нужда за получаване на аналитична информация за нивото на водите
Виж повече
планета Церера - видео - НАСА
01.02.2016 г.
1635
4

НАСА пусна пълноцветни кадри от орбитата на Церера (ВИДЕО)

Филмът е продуциран от членове на екипа управляващ космическата камера Даун и немски аерокосмичен център DLR, използвайки изображения от висока надморска височина картографирани от август до октомври 2015 г. от космическият кораб, който кръжеше в орбитата на Церера
Виж повече
Хъбъл - снимка на Вселената - отдалечени галактики
04.03.2016 г.
2298
1

Учени заснеха най-старата галактика, когато Вселената е била едва 3% от днешната (HD СНИМКА)


"Направихме огромна крачка назад във времето, като преминахме с телескопа "Хъбъл” много повече от очакваното”, каза специалистът от Йейлския университет Паскал Оуеш. „Видяхме галактика, която регистрирахме като GN-z11, в момент, когато възрастта на Вселената е била едва 3% от днешната"
Виж повече
планета 9 - Нибиру - Сатурн, Касини - НАСА
11.04.2016 г.
4996

Гравитационни аномалии потвърждават наближаването на мистериозна планета в Слънчевата система

Според учените планетата може да навлезе със своята траектория в пътя на познатите ни планети в Слънчевата система в периода около 2020-2028-а  година. Това може да повлияе гравитационно и на Земята, под формата най-вече на наводнения, а също и земетресения
Виж повече
Коментари 1
  • Денис
    04.05.2016 г. 16:02
    А на Земята има минерал, който е с доказан извънземен произход! Това е минерала шунгит и е доказано, че няма как да се е образувал на нашата планета!

Коментари:

Спонсори на Портал 12