Търси

НАСА откри атомен кислород в атмосферата на Марс! Какво означава това?

08.05.2016 г.
1979
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
НАСА съобщи за наличие на атомен кислород в атмосферата на Марс, показва справка на Портал12 в сайта на американската космическа агенция. Откритието е направено благодарения на инфрачервено наблюдение от специализирания самолет SOFIA, който представлява стратосферна летателна обсерватория.

Откритието на атомен кислород в атмосферата на Марс дава данни на учените да определят изчезването на другите видове газове от атмосферата на Червената планета. Новите данни са получени на база телескоп с диаметър 100 инча, който е разположен на борда на SOFIA и измерва данните от Марс, като лети над влажния пласт на земната атмосфера (на около 12-13 000 метра), който блокира инфрачервеното лъчение. Специализираната аеро обсерватория лети на базата на Boeing 747SP.

кислород на Марс

Атомният кислород е изключително разтворима алотропна форма на кислорода. Освен че е много разтворим във вода, той има свойството да прониква навсякъде. Най разпространената алотропна форма на кислорода обаче е дикислородът. Той има енергия на свързване 498 kJ·mol−1 и дължина на връзката 121 pm. Това е формата, използвана при сложните форми на живот, като животните, в процеса на клетъчно дишане, както и основната форма на кислорода в земната атмосфера.

Трикислородът е друга форма, позната ни и обикновено наричана - озон. Той е силно реактивна алотропна форма на кислорода, нанасяща поражения на тъканта на белите дробове. Озон се образува във високите слоеве на атмосферата, когато дикислород се свързва с атомен кислород, получен от разлагането на дикислород от ултравиолетовите лъчи. Тъй като озонът поглъща силно лъчи в ултравиолетовия спектър, озоновият слой в горната атмосфера действа като защитен радиационен щит за планетата. Метастабилната молекула тетракислород е открита през 2001 година, когато се смята, че тя съществува в една от шестте фази на твърдия кислород. През 2006 година е доказано, че тази фаза, получена чрез поставяне на O2 под налягане от 20 GPa, в действителност е триклинносингонален клъстер на O8. Предполага се, че този клъстер може би е много по-силен оксидант от O2 и O3 и може да бъде използван в ракетното гориво.През 1990 година е открита метална фаза на кислорода като твърд кислород е подложен на налягане над 96 GPa. През 1998 година е установено, че при много ниска температура тази фаза става свръхпроводима.

Свързани публикации

вулкан на Марс
04.05.2016 г.
1382
1

НАСА откри на Марс сходни минерали с тези от Земята

Преди милиони години на Марс може да е имало условия за живот и там да е съществувала древна цивилизация, много близка до тази на Земята.
Виж повече
извънземни цивилизации
05.05.2016 г.
1997

Защо са ни новини, че на Марс има вода, след като цялата Вселена кипи от разум, но това се прикрива?!

Принизяването на научното говорене до темите за химическия състав на близките небесни тела, изглежда иска да подтисне вътрешните усещания на земляните за богатството на Вселената
Виж повече
Коментари 1
  • Ivan
    09.05.2016 г. 00:22
    Да...на Марс е кипял живот...и този кислород е поредното доказателство

Коментари:

Спонсори на Портал 12