Търси

Музиката на растенията е във фокуса на семинар от днес до 26-и Юни (ВИДЕО)

23.06.2016 г.
1526
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Изследователски център Даманхур организира презентация, концерт и курс за Музиката на растенията между 23-и и 26-и Юни в София.

23.06.2016г. от 19ч. -  вход свободен
Презентация и демонстрации на музиката на растенията с Тигрила Гардения от Даманхур
къде: в Дом на културата Средец, последен етаж, ул. „Кракра“ № 2А, до Първа английска гимназия
 
Еньов ден - 24.06.2016г. от 19ч.   -    вход свободен
Концерт – експеримент с растения, творящи музика, сред прекрасната колекция от гигантски кристали на Музея „Земята и хората“
къде: Национален музей „Земята и хората“, бул.“Черни връх“ № 4
с участието на: професионалните музиканти:
Йоана Стратева – цигулка и Ивелина Иванчева – пиано;
деца от Вокална студия „Дъга“ и шестокласничката от Национално музикално училище „Л.Пипков“, Кети Маринова – валдхорна
 
25 и 26 юни от 10 до 18ч.
Двудневен обучителен и практически курс:
„Открий как да общуваш с растенията“
къде: Дом на културата Средец, последен етаж, ул. „Кракра“ № 2А, до Първа английска гимназия и в парка „Заимов“.
инструктор на курса: Тигрила Гардения от Даманхур
за записване и информация за курса:
Ани Гълъбова, тел. 0888574514, или пишете на: agalabova@amlega.com


Още преди 40 години учени от Даманхур започват да изучават и да експериментират общуването с растителния свят. Откриват, че растенията имат чувства, памет и свои специални методи за комуникация. Даманхур е автономна федерация от общности, разположена в хълмовете на северна Италия, близо до Торино, със стотици жители и членове от цял свят, със собствена конституция, култура, изкуство, музика, училища, научни лаборатории. Резултатът от експерименталната работа с растенията е изобретяването и патентоването на уред, който може да прихваща електромагнитните вариации от повърхността на листата на растенията и корените им и да ги преобразува в звук, достъпен за човешкото ухо, представляващ красива музика. Използвайки уреда, чрез различни стимули, работа с творци и изследователи, поставени в различни условия, растенията започват да се учат как да създават мелодии.


Курсът ще представи всички аспекти на това, как да възприемаме виталния ритъм на растенията и да влезем в диалог с тях. Тази комуникация може да бъде осъществена по няколко начина, които ще бъдат представени по време на курса: чрез изкуство и музика, чрез сънуване, чрез общуване на близки и далечни разстояния.

Участниците ще научат няколко техники за това как да навлязат в дълбока връзка с растенията, чрез 5-те си сетива. Част от курса ще бъде проведен на открито сред дърветата в парка „Заимов”. 

През 2014 г., машината, наречена Музика на растенията беше представена в престижното шоу на цветята в Челси, спонсорирано от Кралското градинарско общество на Лондон. Провеждано от 1912 г., това е най-известното шоу на цветята в Обединеното кралство, а може би и в света, което привлича посетители от всички континенти. Изложбата "Био-симфония: изобретението Музиката на растенията бе наградено с бронзов медал и предизвика голям медиен отзвук. 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12