Търси

Музиката е сила определяща посоката на развитие на света

01.10.2019 г.
3348
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Евангелието на Йоан започва с думите: “ В началото беше Словото..”

В много учения се твърди, че Творението е започнало с вибрации, със звук.
Целият ни живот е пропит със звуци. И дори целият видим свят, всичко, което ни обкръжава, представлява застинал звук или музика.

Цялото ни Битие е Музика. Човекът е Музика. А това означава, че Музиката е живот. Разбира се става дума за Висшата Музика. 
Само пред Любовта отстъпва Музиката, но и Любовта е Музика.


Звук, ритъм, музика и тяхното въздействие върху човека

Музиката е поток от енергия. Той се управлява от нашите емоции, от разума, от настроението.Музиката е сила, която може да се употреби както за добро, така и зло. Тя представлява фактор, задаващ направлението за развитие на цивилизацията. Музиката,  която изкривява хармонията на звука и ритъма на самия живот - бавно, но необратимо разрушава човека: неговата психика, нравственост, душа, ум, чувства, тяло…

Ние живеем в свят, изпълнен със звуци. От древни времена хората използват звука за получаване на информация за околния свят, за общуване помежду си.

Още в утробата на майката човек чува нейното сърцебиене, слуша нейният глас и музиката; сам издава приглушени звуци.

Музикалните звуци се отличават от другите звуци, с това, че техните честоти са свързани помежду си в определени пропорции (хармоници). Същите тези пропорции може да се наблюдават в природата - от развитието на клетката и растенията до движението на платените около Слънцето. А в създадения от нас свят - в архитектурата, изкуството, математиката.

Можем да определим човек в целия този звуков свят като един уникален и фино настроен музикален инструмент. Всеки атом, молекула, клетка, тъкан и орган на тялото постоянно излъчва честоти от физическия, емоционалния и духовния живот. 

Структурата на нашите тъкани и органи на човека съответства на музикалните звуци с различни честоти, а ритмите на жизнените процеси в организма - на различните музикални ритми. 

В следствие на всичко това, музика оказва, по принципа на акустичния резонанс, много дълбоко и многостранно въздействие, практически върху всички функции на тялото ни. - кръвообращение, храносмилане, дишане, вътрешна секреция, дейност на нервната система и т.н., а също и на емоциите, желанията и чувствата.

Тук идва ключовият момент каква музика поема съзнанието ни и нашето тяло.

Каква е музиката която ни прави по-добри?

Музиката, която оказва благотворно въздействие върху нашето тяло, здраве и развитие е именно тази чиито ритми са свързани и подчинени на законите на хармонията в природата. Именно тя хармонизира чувствата ни, изцелява тялото, изпълва с енергия, сила, дава храна на душата, въздейства на интелекта, подобрява паметта и удължава живота. 

Класическата музика, древните мантри и песнопения, автентичният фолклор са най-близо до звуците на природата и Вселената и техният ритъм пулсира с тях.

Цялата ни жива система съответства на точни математически формули, въплатени в класическите ритми и тактове: 4/4, 2/4,3/4,6/8. Музикалните стилове използващи тези ритми, съответстват именно на жизнените процеси, на възстановяването на реда, на развитието, т.е съграждат.


Музиката, която изкривява звука и изопачава тези ритми, постепенно разрушава “настройката” на финия и сложен “инструмент”, какъвто е човекът, приближавайки го до духовна деградация и физическа зависимост. Човек започва да губи способността за различаване, престава да се съпротивлява и бива заплетен от краткотрайното удоволствие на еднотипният ритъм, който често поглъща съзнанията, най-вече на младите хора. Така вместо извисяване на съзнанието, човек се потапя в бездната от животински чувства и страсти, агресия, апатия и т.н.

В съвременната музика тази тенденция се засилва все повече, като пълното духовно и физическо унищожение най-вече на подрастващите е все по-видимо.

Те стават енергийни донори на “звездите”, които им изливат т. нар. модерна музика, носеща послания за бунт, демонизъм, любов превърната в страсти. Хиляди съзнания поемат една ниска тоналност, която започва да пулсира в дисхармонични тонове, което оказва пряко въздействие и върху цялостната ни планета и нейната енергийна обвивка.


Музиката е сила, която представлява фактор, задаващ направлението на развитието на нашата цивилизация. Затова и всеки занимаващ се с музика творец има висока отговорност както за хилядите съзнания, на които влияе, така и за цялостното развитие на човечеството.

автор: Т. Микушина


 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12