Търси

Музикална трупа от страната на догоните пристига в Пловдив (ПОКАНА)

06.06.2019 г.
2573
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
На 7 юни (петък) от 19.00 ч. в културен център Тракарт в Пловдив ще се състои благотворителен концерт за пoдпомагане набирането на средства по повод пристиганетo и участието на формацията TROUPE DE RECHERCHE D’ÁNIMATION ET DE COMMUNICATION THÉÂTRALE във XXV Международен фолклорен фестивал Пловдив 2019.

Трупата от 8 човека е от Република Мали, Западна Африка - страната на догоните. Историята и културата на догоните е древна, но до скоро е била непозната за света. Благодарение на двама френски етнографи, които открили този народ през XX век, светът не само научил за тях, но и останал смаян от знанията им за вселената, които те предавали от поколение в поколение. Самата природа като че ли е криела тази етническа група от „цивилизованото“ общество в гънките на трудно достъпните възвишения на скалистото плато Бандиагара, Мали.

Заради своите уникални знания, народа на догоните е наричан посланиците от Сириус


Заповядайте в Културен център „Тракарт”!
Вход: 10 лева

2 MAN ORCHESTRA:
* Николай Иванов е музикант, художник и композитор. Произхожда от фамилия на музиканти и получава солидно домашно музикално образование - на 5 започва с пиано, на 14 с китара. Свири с различни млади джаз формации а през 1991 основава Арт Формация ОМ - първата етно амбиент Българска група, с която интензивно концертира и записва музика. Николай Иванов участва в множество фестивали и свири в Европа,Азия и Далечния Изток, участва в многобройни интернационални проекти с музиканти от Европа и Изтока.

Николай Иванов е автор на музика за над 30 игрални и документални филми
с награди от Киев,Санкт Петербург, Москва, Мюнхен, Берлин, Монреал, Прага, Ню-Йорк,Посан, Бомбай, Хамбург , Берлин и др.

Личност с широки интереси, Николай отива за първи път в Мали през 2011 година. Още след първите часове, прекарани в земята на догоните, енергията на това зашеметяващо място го завладява завинаги. Абсолютно неподготвен, само с един малък фотоапарат и една българска тамбура при това посещение, той разбира, че това е моментът, за който отдавна търси творчески повод, а именно – да слее всички свои изобразителни търсения – визуални и музикални – в едно. Така се ражда идеята за филма „В търсене на прабитие“ – филм за страната на догоните, създаването му и представянето му за първи път през 2013 г. на София Филм Фест. По-късно създава и музика към филма като самостоятелно произведение.

*Петър Йорданов – Бъни е известнио лице на българската музикална сцена. Той свири на перкусионни инструменти от цял свят, а през последните години има и самостоятелен проект, в който използва Loop Station, позволяваща му да наслагва на живо няколко инструмента. Бъни е съосновател на групата „Оратница“, с която са обиколили и прославили България от Азия до Америка. Освен с Оратница, Бъни свири в различни формации – Тъпани и гайди, BunyVerse, Acoustic Soul. Музикален директор е на Beglika Horodeya.
Елеазар Хараш: При догоните е съхранено Свещенното Начало (ЛЕКЦИЯ)
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12