Търси

Музей на хляба дава нов поглед върху българските традиции

03.06.2016 г.
1951
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
На 4 юни, официално ще отвори врати "Музей на хляба и традиционните храни" в Копривщица. Фондация "Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България" , инициатор за откриването на музея, ще обедини по този начин две от своите дейности "Академия Кулинарен историк" и "Хлебна къща Копривщица", чиято цел досега е да пази живи, чрез възстановки старите български вкусове и рецепти.

Богата програма са предвидили създателите на музея за неговото откриване. Ангел Ангелов, един от основните инициатори за реализацията на идеята, заяви пред Портал12, че желанието е да се разкаже историята на хляба и как той се е променял през вековете.

“Направихме възстановка на пещ за хляб от времето на Помпей, която е и работеща! Изработихме пещта с тухли от района на Копривщица и с глина от две находища - с едната пещта се измазва отвътре, с другата отвън, точно както навремето са се правили селските фурни. Идеята ни е да правим възстановки, нещата да бъдат живи, а не просто човек да се разходи покрай една витрина и да се снима. Тоест посетителят да има възможност да навлезе в технологията, да усети магията и да може да направи сам  хляб. Така заедно с консервираните местни храни, като лютеницата, Оффчо кисело мляко от местна порода, Оффчи кашкавал и сирене /много държим на двете фф -та и не са случайни и държим на тях, защото това са продукти от истинско мляко/ ще може да ги съберем на едно място, за да може да съхраним автентичния традиционен вкус, но онзи произведени с истински чисти продукти!

Гостите на откриването на музея ще могат да станат участници в замесването и печенето на жив тракийски хляб с покълнал лимец. В Юнашката градина родители и деца ще видят как се засаждат билки и зеленчуци върху сламени лехи.За рибарите е предвидено ловене на риба с Лескова въдица и коркова тапа в Юнашкото езерце.

Разбира се няма как да бъде пропусната и дегустация на Юнашки кюфтаци, Домашни лютеници, ръчен хляб, Оффчо кисело мляко от местна порода, Оффчи кашкавал и сирене и още много традиционни храни.

На фейсбук страницата на Музей на хляба в гр. Копривщица може да следите за събитията, които ще се провеждат там, за да станете участници и пазители на традиционите български храни

Свързани публикации

Хлябът с квас се разгражда много по-лесно
20.01.2016 г.
2492
4

Майсторът хлебар Пресиян с мисия за завръщане към истинския вкус

За съжаление в 19-ти, началото на 20-ти век в няколко страни, в които индустриализацията, е изключително развита  се решава да се работи върху ускоряване на ферментацията. Т.е. да не се прави хляб за двадесет и няколко часа, а за много по-малко време. Хората обаче изобщо не са знаели тогава какво се случва вътре в организма, споделя младият хлебар Пресиян.
Виж повече
хлябът трябва да е даром - Живият хляб
25.03.2016 г.
10365
10

Безплатен хляб от лимец даряват благодетели чрез начинанието Живият хляб

Приятели и съмишленици даром разпространяват хляба – едно от ценните неща в живота, чрез начинанието "Живият хляб". Това е идея, която се осъществява от доброволци и съидейници, като разширяване на инициативата "ДарЛимец".
Виж повече
Георги Лефтеров
31.05.2016 г.
3193

Георги Лефтеров - Майсторът, който дарява хляб и надежда (ИНТЕРВЮ)

Тази година "Ден на Подареният хляб" ще бъде светлият 1 (първи) юни - "Денят на детето", денят на нашето бъдеще, споделя Георги Лефтеров пред Портал12
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12