Търси

Мощната сила на цветовете влияе върху добродетели на душата и качества на характера

06.03.2018 г.
8216
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Всичко в света вибрира, трепти с определена честота. Цветните лъчи от спектъра на светлината, които са видими за нас също имат определена честота на трептене. Те могат да въздействат по закона за съответствията на определени органи и системи.

Въздействието на цвета и лечението с цветове е познато от най-дълбока древност. В източната медицина, както и в духовните практики на изтока, цветолечението присъства като интегрална част от другите лечебни техники.

В западната медицина лечебното въздействие на цветовете е преоткрито и прилагано като цветолечение по-широко във втората половина на 20 век. То обаче e предшествано от знания за силата на цвета, идващи от духовни източници.

В края на 17 век Исак Нютон проявява жив интерес към влиянието на цветовете. В 1819 г. Гьоте написва „Върху  учението за цветовете” . Авторът на „Фауст” смята този свой труд, посветен на цветовете за най-важния в живота си.

През 1912 г. на 15 август Учителя Петър Дънов представя на учениците от школата си една книжка, озаглавена: „Заветът на цветните лъчи на светлината.” В него той свързва определени цитати от библията със съответстващи им лъчи на светлината и всеки цвят – с добродетели на душата и качества на характера. В началото на същия век, паралелно с него Рудолф Щайнер говори за силата на цветовете и неговите последователи започват да ги прилагат в сферите на образованието и медицината.
През тридесетте години духовният учител Джуал Кул разкрива силата на цветните лъчи на светлината в „Трактат за седемте лъча”, основа на така наречената трансперсонална астрология. По същото време чрез своята духовната спътница, Майката, индийският духовен учител и философ Шри Ауробиндо дава знание за връзката между цветовете и духовните качества и добродетели.
Всичко това показва, че човечеството започва да преоткрива „добре забравеното старо” – мощната сила на цветовете.
Нека да се върнем на „Завета на цветните лъчи на светлината”. Когато съставя тази книга, Учителя я дава като метод за лечение, идващ пряко от Христос.
 „ Аз искам да образу­ваме силна вълна от се­демте цвята, защото Христос е близо на физи­ческото поле. Всички те­зи стихове са извадени под Неговото ръковод­ство, затова винаги, кога­то ги употребявате, Гос­под ще ви бъде на помощ."
– казва той.  По негово време тази книжка е била дадена само на определени негови ученици. Знанието, което е било достъпно за малцина, сега едно столетие по-късно, е достъпно за широк кръг хора. Това е общовалидно за духовните знания. Отворени са широко портите, за да може човечеството, преживяващо своя еволюционен скок сега, да си помогне с духовната наука. „Заветът” може да се намери по книжарниците, заедно с ръководство как да се ползва. Работата с него носи  добри и сигурни резултати.

Съвременната хромотерапия използва няколко начина за въздействие на цветовете: 
 
Наблюдаване на определена част/цвят от видимия спектър на светлината.
Визуализиране на избран цвят, които ни облива като душ и  го вдишваме.
Пиене на вода, която е „заредена” с определен цвят, след като е стояла в шише, боядисано със същия цвят.
Облъчване със светлина с определен цвят или пребиваване в интериор в съответния цвят.
Прилагане на стъкленици с масла, оцветени в различни цветове върху нуждаещите се части на тялото. ( при аура-сома терапията).
Цветовете от природата: консумиране на храни с определени цветове, отглеждане на растения с цвят, от който се нуждаем.  
 
Въздействие на цветовете:
Цветовете, с които се лекуваме, трябва да бъдат чисти, такива, каквито са цветовете на дъгата. 
Как въздействат цветовете върху човека, споделя д-р Васил Велев преди години, в списание "Житно зърно".
Психо-емоционално въздействие на цветовете:
ЧЕРВЕН - Символ на живота. Придава сила, смелост, постоянство, упоритост, саможертва, себеотдаване. В чист вид дава оживотворяване, а в нечист – дразнене. Излишъкът от него предизвиква гняв.
ОРАНЖЕВ – Символ на индивидуалността. Придава самоконтрол, уравновесеност, съобразителност, живи емоции. В чист вид дава благородно индивидуализиране, а в нечист – егоизъм.
ЖЪЛТ – Символ на интелекта. Засилва умствената дейност, творческите идеи и откритията. В чист вид дава равновесие на чувствата, мир и спокойствие, а в нечист – болезненост.
ЗЕЛЕН – Символ на растенето. Придава надежда, покой, изобилие, освобождаване от напрежение и повишава жизнеността. Свързва ни повече с материалния свят. В чист вид дава растене във всяко отношение, а в нечист – съхнене, физическо и психическо.
СВЕТЛОСИН – Символ на истината. Придава вдъхновение и вяра, цвят на интуицията и най-висшите умствени дейности. В чист вид дава подем на възвишените чувства, а в нечист – съмнение и безверие.
ТЪМНОСИН – Символ на религиозността. Придава честност, искреност, мъдрост. В чист вид дава устойчивост, твърдост и решителност, а в нечист – непостоянство.
ВИОЛЕТОВ – Символ на волята. Придава сила, духовност, скромност, обожание. В чист вид дава сила на характера, а в нечист – малодушие.
БЯЛ – Символ на хармония, съвършенство и чистота. Действа възвишаващо, придава доброта, благодарност и щедрост.
РОЗОВ – Символ на любовта. Придава радост, дружески отношения, преданост, хуманизъм. Действа благоприятно на чувствата.
ЗЛАТИСТООРАНЖЕВ – Придава мъдрост и духовна енергия.
ЗЛАТИСТОЖЪЛТ – дава радост и оптимизъм.
КАФЯВ – Символ на земята. Дава наклонност към делови отношения.
ТЪМНОСИВ – Означава мъка, загуба, безчувственост.
ЧЕРЕН – означава състояние на почивка, покой. Предизвиква потиснатост и мрачни мисли.
 
Следва да имате предвид, че тъмните цветове понижават настроението, светлите действат успокояващо. Ярките и наситени цветове действат активиращо за кратко време, след което настъпва умора.
 
Физиологично действие на цветовете:
ЧЕРВЕН – Повишава жизнеността, активира кръгообращението, ускорява сърдечната дейност, повишава кръвното налягане, стимулира нервната система, сетивата и черния дроб. Силно наситеният червен цвят дразни и уморява, повишава отделянето на адреналин.
ОРАНЖЕВ – Ускорява сърдечната дейност, но не повишава кръвното налягане, активира белите дробове, панкреаса, далака, стимулира калциевия метаболизъм и действа антисептично. Подобрява храносмилането и активира щитовидната жлеза.
ЖЪЛТ – Активира мускулната дейност. Действа благоприятно на храносмилането, но може да причини диария, поради повишено изтичане на жлъчен сок. Стимулира мозъка и сърцето, изграждането на костите, черния дроб, панкреаса, очите и ушите.
ЗЕЛЕН – Повишава виталността, създава чувство за топлина, облекчава напрежението. Подобрява растежа и стимулира функциите на хипофизата.Регулира електричните и магнетичните течения в организма.
СВЕТЛОСИН – Успокоява сърцето и понижава кръвното налягане, забавя пулса, успокоява нервната система, подобрява съня, подтиска болките, понижава температурата, повишава метаболизма, действа противовъзпалително.
ТЪМНОСИН– Ускорява образуването на левкоцити и подобрява състава на кръвта. Успокоява двигателните нерви и сърцето.
ВИОЛЕТОВ – Поддържа калиево-натриевия баланс в организма, намалява повишения глад, забавя растежа на туморите.
БЯЛ – Има най-здравословна сила и действие върху организма.
ЧЕРЕН – Действа депресиращо.
СИНЬОЗЕЛЕН – Успокоява и действа релаксиращо. Ускорява оздравителните процеси.
СВЕТЛОЖЪЛТ (ЛИМОНОВ) – Стимулира нервната система.
ПУРПУРЕН (повече към син с по-малко червено) – Действа обезболяващо.
АЛЕН (повече червен с по-малко синьо) – Стимулира бъбреците и половата система и дейност.
РОЗОВ – Действа подмладяващо.

Приложение на цветовете при лечение:
ЧЕРВЕН – Прилага се при анемия, уратни камъни в бъбреците, ревматизъм, липса на жизненост, изтощение, сънливост, лошо храносмилане. Противопоказен е при остри възпаления и повишена нервна възбуда. Добре е да се комбинира със зелен или със син цвят.
ОРАНЖЕВ – Действа добре при белодробни заболявания, астма, рахит, гърчове и спазми, крампи, лошо храносмилане, панкреас, далак, простуда, сънливост, страх.
ЖЪЛТ – Използва се при артрит, неврити, отоци, петна по лицето, страх, запек, фрактури, мускулна и нервна умора. Противопоказен е при остри възпалени, свръх възбуда, треска, диария.
ЗЕЛЕН – Препоръчва се при проблеми с бъбреците, черния дроб, хипофизата. Да не се прилага продължително време.
СВЕТЛОСИН – Подходящ е при неврастения, неспокоен сън, артериална хипертония, хроничен колит, изгаряния, фебриални състояния, възпаления.
ТЪМНОСИН – Действа лечебно при жлъчка, суха кашлица, пневмония.
ВИОЛЕТОВ – Прилага се при невралгии, ставни, кожни и бъбречни заболявания, епилепсия, тумори, затлъстяване. Противопоказен е при отпадналост и изтощение.
РОЗОВ – Добре действа при стареене, атеросклероза, гняв.
СИНЬОЗЕЛЕН (ТЮРКОАЗЕН) – Лекува главоболие, нервно напрежение, неврастения, кожни болести, синузит.
ЛИМОНОВ – Прилага се при запек, кожни болести, хипертония, нервно изтощение.
ПУРПУРЕН – Добър е при жлъчка, диспепсия, жълтеница, малария.
ЧЕРВЕНО-ВИОЛЕТОВ – Прилага се при слабо сърце.

Как да ги прилагаме в нашето лечение?
Насочва се лъч от лампа със сменящи се филтри.
Цветни стъкла се поставят на прозореца и през тях да се прецежда слънчева светлина.
Препоръчва се облъчване на вода със светли чисти цветни лъчи и след това тази вода може да се пие.
Разлага се  слънчевата светлина с помощта на призма и се проектират цветовете върху стена или бял екран. Наблюдава се определен цвят, който мислено след това се възпроизвежда.
Изговарят се думи, които събуждат представата за определен цвят – например „небе” – светлосин цвят.
Чрез самовнушение – дишаме (визуализираме) определен цвят; например – „розов въздух” за подмладяване.
 
 
Д-р Светла Балтова
Д-р Светла Балтова
Д-р Светла Балтова е холистичен терапевт, астролог и отдаден изследовател на учението на Петър Дънов. Тя е учител по паневритмия и един от забележителните автори на книги свързани с Учението на Бялото братство в България.

След като дълги години е практикувала в сферата на  конвенционалната медицина, тя се отдава на алтернативна медицина.
Светла Балтова владее метода за лечение с цветните есенции на д-р Бах, антропософска и холистична медицина, астропсихология и медицинска астрология.
Преподава паневритмия като провежда ежегодно курсове от 1997 г. в България, а от 2000г. в чужбина: в Австрия, Холандия, Финландия, Германия, Щвейцария, Италия, Гърция, Бразилия, САЩ, Израел.

 

"Душата е нещо, което не се вижда и много хора се питат дали има душа...но тя се проявява чрез мислите, чувствата и действията ни. Ако душата не се вижда, то пък тялото е нещо много осезаемо, и то показва какво става в душата ни. То е нашият най-добър съветник. Защото когато ние се завкостеняваме и влизаме в някакви модели - мисловни или емоционални, съответно точно определена част от тялото ни започва да дава сигнали (чрез болести), че нещо не е наред. "

 

"Учителят казва, че ако ние с волята си не можем да овладеем тялото, то просто нямаме воля. Тялото според духовната наука е създадено от душата и от Духът ни. По тялото, което сега имаме, можем да съдим каква работа сме извършили преди, в предишните си прераждания.", споделя д-р Балтова."Науката за неделимостта на душата и тялото, или за неделимостта на мислите и чувствата и физическото им проявление - това е много древна наука. Тя е била забравена в епохата на материализма, когато е било отделено физическото от духовното; осезаемото от неосезаемото. Сега тази наука се възвръща, нарича се психобиология. Тя показва как определени органи и системи от тялото как точно реагират при определени мисловни или емоционални модели. Това е развито и в антропософската медицина на Рудолф Щайнер. Към тези неща многократно насочва вниманието ни и Учителя Беинса Дуно, който говори за това кои части на тялото с какви процеси или с какви добродетели са свързани."'Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12