Морис Метерлинк оценява силата на мълчанието като специален момент за осъзнаване на миговете

12.04.2016 г.
9409
Добавена от: Портал12
2 коментара
Белгийският драматург, философ, поет и есеист Морис Метерлинк обръща сериозно внимание на мълчанието в своите творчества, от началото на XX-и в. Многократно Метерлинк оценява силата на мълчанието като специален момент за осъзнаване на миговете в живота на човек.

В моментите изпълнени с мълчание, ние можем да се докоснем много по-дълбоко до нашите вътрешни усещания, а най-вече да изживеем едно запълващо чувство на познание, което не може да се постигне дори с богат речник от думи.

При общуването между хората, много често най-съкровените мигове между двама души са именно миговете изпълнени с мълчание. Онези моменти, които не са изцапани с думите...., и които запазват тайната на неизвестността, разпалваща интуицията и вътрешният глас на душата.

За Метерлинк мълчанието намира своята най-добра среда за развитие в смирението на човек. "Мълчанието ни окръжава от всички страни, то е основата на нашия полусъзнателен живот и щом един от нас чукне треперещ на една от вратите на Бездната, винаги същото внимателно мълчание ни отваря Вратата.", посочва Метерлинк и добавя:

"Щом устите заспят, пробуждат се душите и започват да действат. Защото мълчанието е стихия, пълна с изненади, опасности и щастие, в която душите се чувстват пълни господари на себе си. Ако искате наистина да се отдадете мякому - мълчание! А ако се страхувате да мълчите с него, избягайте от него. Душите се оценяват в мълчанието, както златото и среброто се теглят в чиста вода, а думите, които произнасяме имат смисъл само благодарение на мълчанието, в което се окъпват."

Морис Метерлинк

Морис Метерлинк е един от най-забележителните философи и мистици на Европа. В своята книга "Съкровището на смирените", той говори за силата на мълчанието и съзерцанието. Едни от най-забележителните му творби са "Животът на пчелите" (която той написва след 10 годишно съзерцаване на пчелни кошери), както и Разумът на цветята - все книги, носещи дълбоки познания, съдържащи много закодирани послания, които валидни и особено в днешно време.

През 1911 г. Морис Метерлинк получава Нобелова награда за литература, а през 1914 г. Римокатолическата църква включва всички негови произведения в Индекса на забранените книги.

 
Свързани публикации

25.03.2016 г.
7401

С послание към българите, Мариус Куркински върна на сцена Синята птица на Морис Метерлинк

Според Мариус Куркински противостоенето на всички негативни събития и емоции, които се случват в ежедневието ни трябва да тръгне от една вътрешна сила във всеки човек, чрез отношението му към другия, ближните и обществото като цяло
Коментари: 2
 • Дамян Гюзелев
  12.04.2016 г., 14:31 ч.
  5     0

  Почти всичко що е забранено от църквата е всъщност мощно оръжие срещу невежеството.

 • Виолета Демирева
  12.04.2016 г., 13:57 ч.
  4     0

  "Ако искате наистина да се отдадете някому - мълчание! Душите се оценяват в мълчанието." Действително колко красиво и приятно е да си мълчим!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай