Търси

Много от децата днес са по-изолирани от затворници сочи проучване

27.05.2016 г.
1674
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Световните статистики показват, че половината от децата в световен мащаб излизат навън за по-малко от час. Доколко е нормално това можем да преценим  по факта, че обитателите на затворите с максимална сигурност имат гарантирани най-малко 2 часа на ден, през които могат да бъдат на открито.

Проучване с 12 000 родители в 10 държави ( предимно САЩ и Западна Европа) установило, че една трета от децата (на възраст 5 до 12 години) прекарват в открито пространство по-малко от половин час на ден.

В проучването са участвали и обитатели на затвор. Времето навън за затворниците е най-хубавата част от деня им. Те споделят, че активностите на открито им помагат да „държат умовете си в изправност“, като оставят навън всички проблеми и фрустрации. Ако времето на открито на затворниците се намали до един час на ден, това за тях ще е мъчение, а според пазачите в затвора ще е катастрофално. Ще генерира повече напрежение, гняв и негодувание.
Когато обитателите на затвора научават, че децата прекарват навън по-малко от час, те са шокирани и определят този факт като депресиращ. Един от затворниците споделя, че ако има право на едно желание, то би било да изведе детето си в парк.

Друго световно проучване посочва, че едно от всеки девет деца не е стъпвало в парк, гора, плаж или каквато и да е друга природна среда в период от поне 12 месеца.

Днес децата играят навън много по-малко, отколкото техните родители са играели, когато са били деца. В наши дни се отглеждат необщителни, лишени от въображение и пасивни деца. Повечето малчугани днес никога не са играли в калта и не са обядвали със семейството си насред зелена поляна. Може би една от причините е, че предпочитат самостоятелните компютърни игри, вместо игрите навън с приятели. Следствието от това явление е, че все повече деца получават физически и психически здравословни проблеми.

Времето на открито наистина е важно за доброто развитие както на децата, така и на възрастните. Когато сме навън, сме по-активни, дишаме чист, свеж въздух и така е по-малко вероятно да натрупаме излишни мазнини или да се разболеем. Също така слънцето ни дава витамин Д, който предпазва от редица здравословни проблеми и е изключително важен особено за детския организъм. И децата, и възрастните се концентрират по-добре и извършват умствена работа по-добре, ако всеки ден прекарват време навън. И не на последно място – природната среда ни освобождава от стреса, напрежението, тревожността и ни помага да оценим позитивите в живота си.
 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12