Търси

Мистичната и древна Малта разкрива своите тайни в пътуващ семинар с проф. Дамян Попхристов (Програма)

04.09.2017 г.
4049
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Малта е един от духовните центрове в миналото и днес свързан с богомилите. През 929 г. Боян Мага изпраща патриарх Стефан, един от посветените богомили във Венеция, където открива първия богомилски център извън България. За три месеца той обикаля Рим, Дубровник, Флоренция и Малта. Именно в Малта, в голямото книгохранилище на Храма на Слънцето се пазят до днес 29 листа голям пергамент, под надслов "Слово на чудесата", писани и рисувани от самия него със синя боя, окръжена с орнаментална рамка - лилии и птици. Силно по форма, просто по език и дълбоко по прозиране, това "Слово" може да се сравни само с писанията на първите аскети.В Малта се намират и други трудове на видни Богомили като Макрина , Светомир Македонец и самия Боян Мага.

Именно тук посветеният Николай Райнов получава достъп до част от тези ценни книги и в последствие написва своя известен труд “Епископ Симеон - За Богомилите”, който и до днес се разпространява от ръка на ръка.

Малта не е случайно място и в него Богомилите целенасочено създават  един от своите центрове. Няма как да не направят впечатление и древните мегалитните храмове - едни от най-старите в Европа, които дават ясна препратка с тракийските мегалинни светилища и древната атланска цивилизация.По следите на Богомилите и тайните на Малта ще тръгне проф. Дамян Попхристов с група от България. Ето какво сподели той за предстоящото пътуване.

Най-уникалното в Малта е смесицата на културите и това, че там присъстват едни от най-древните строежи познати на Историята и Храмове, които са на нас доста познати, тъй като имаме много подобни образци от траките. Именно тях ще посетим и ще търсим връзката с нашите земи и Познанието, което се е разпространявало и касае и нас българите. Ще посетим и много християнски храмове, които са от този период  -  времето на Апостол Павел, свързани с ордена на Йоанитите, разбира се Тамплиери, Малтийски орден и всичкото това в една невероятна смесица в един остров.

На повечето от поклоническите пътувания, които организира проф. Дамян Попхристов, винаги биват откривани нови артефакти и връзка с България и богомилите:

Домакините ни ще бъдат неслучайни хора и искрено се надявам да можем да видим неща, които ще ни изненадат. Лично аз тръгвам с такова вътрешно усещане, че нещо ново този път ще ни се представи.

Проф. Дамян Попхристов ви кани да станете част от това пътуване по пътя на богомилите и древното познание в Малта. По долу, може да се запознаете подробно с програмата. Въпроси относно пътуването и резервации може да направите на тел: 0899 880 423.
 
ПРОГРАМАТА

Ден 1-ви (26-ти окт. четвъртък)

13:10 – 14:15 – полет на Wiz air: София – Малта
15:00 – 18:30 – разглеждане на старата част на Валета.
19:00 – настаняване в хотела
Нощувка Малта

Ден 2-ри (27-ми окт. петък)

07:30 – 08:15 – закуска
08:30 – 13:00  – разглеждане на Валета – град обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство; ще посетим – катедралата „Св. Йоан“, дворецът на Малтийския орден, градините на Св. Антон, Археологическия музей, Фонтанът на Тритоните, време за обяд.

13:00 – 18:00 – този след обяд ще посветим на 3 мегалитни комплекса.
18:00 – 18:30 – прибиране във Валета (15 км.)
Свободно време
Нощувка в Малта

Ден 3-ти (28-ми окт. събота)

07:30 – 08:15 – закуска
08:30 – целодневна екскурзия с корабче до остров Гозо. Посещения на мегалитните комплекси на острова, поради  гигантските им размери местните хора вярват, че са направени от гиганти; столицата Виктория и още и още…; ще се разходим и с лодка до най-голямата природна забележителност на острова – Лазурният прозорец – отсечена скала от варовик, чиято форма наподобява прозорец, уникално природно явление.
Нощувка в Малта

Ден 4-ти (29-ти окт. неделя)

07:30 – 08:15 – закуска
08:30 – 17:30 – Този ден ще посветим изцяло на мегалитните комплекси на острова – ще посетим поне 4 от тях.

11:30 – 13:00 – време за обяд

17:30 – ще се придвижим до пристанището Марсакслок (рибарското селище) и ще се разходим там, след което ще посетим във Валета Градините Барака (за чудните гледки); Та‘Али (градчето на майсторите); кварталът Слиема.
Нощувка в Малта

Ден 5-ти (30 окт. понеделник)

07:30 – 08:15 – закуска
08:30 – 09:45 – посещение на „Ротонда Успение Богородично“ – тук е един от най-големите куполи в света.

Легенда разказва как през Втората Св. Война бомба пробила купола, докато църквата  била пълна с богомолци, но по чудо не се взривила.
09:45 – 17:00 - Ще продължим към Мдина и ще разгледаме древната столица Мдина – посещение на катедралата „Св. Павел“; разходка из тесните улички с красивите къщи, построени преди повече от 400 години; После ще продължим към Рабат и ще посетим пещерата, където е кръщавал Св. Павел
17:00 – 17:30 – Рабат – Валета
Свободно време
Нощувка в Малта

Ден 6-ти (31-ви окт. вторник)

07:15 – трасфер до летището
08:55 – 11:45 – полет с Wiz air:  Малта – София

ЦЕНА: 779 лева

Цената включва:
  • 5 нощувки със закуска в хотел 3 звезди
  • Трансфери от и до летището
  • Автобус с местен шофьор за вътрешния транспорт
  • Медицинска застраховка

За записвания и повече информация – 0899 880 423
 
Дамян Попхристов
Проф.Дамян Попхристов

“Богомилското учение е най-голямото духовно богатство на българите, но не го познаваме, а то е от световно значение”


Проф.Дамян Попхристов е един от най-сериозните изследователи и възкресители на богомилското учение в нашето съвремие. Основател на „Български център Просветление” - организация, която работи за популяризирането на истините за нашите предци и изконните български духовни ценности, за ролята и мястото на българите в социалните, културните и духовните процеси в Европа от древността до днес.

Дейността на центъра се осъществява чрез срещи-разговори, лекции, публикации, пътуващи семинари в България и чужбина, посещения на български училища и центрове из цяла Европа, както и чрез контакти с научни и културни институции, университети и фондации по цял свят.

Проф.Дамян Попхристов e автор на една от най-интересните книги за богомилите издавана в България - “За Богомилите - от уста на ухо”. Тя е плод на многогодишните му изследвания върху Богомилското учение - уникално българско духовно наследство.Използван е богат доказателствен материал от български и чужди източници (апокрифни писания и евангелия, богомилски легенди, хроники, документи на инквизицията и на Ватикана, както и езотерична и окултна информация на автора).

Проследява зараждането на богомилското учение, философията му, източниците, връзката му с други езотерични и дуалистични учения от епохата, близостта и различието му с официалната християнска доктрина, теорията за кармата и прераждането, като акцентът е върху езотеричната същност на учението.

 

“Как ние българите можем да изпълним мисията на богомилите? Като отворим сърцата си и се вслушаме внимателно с много доверие във вътрешния си глас - там е "записан" кода и оттам нищо е в състояние да го изтрие.”


Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12