Търси

Милена Василева: Пренаталното възпитание е възможност да творим на едно с Твореца (ИНТЕРВЮ)

13.04.2020 г.
3398
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
"Жената на Новото учение трябва първо да обикне своя създател и след това своя ближен
Да проявява Бог – Любов, Бог – Мъдрост и Бог – Истина.
Живота на майката през 9-те месеца трябва да е една жива молитва". 
Това заяви в интервю за Портал12, Милена Василева, която скоро публикува книгата "Пренатално възпитание“, която можете да четете онлайн или да поръчате безплатно (вижте в края на интервюто).
 
 
Милена, какво ви провокира  да участвате в съставянето на книгата за възпитанието на детето в утробата на майката?
Провокира ме, че това знание имаше нужда да бъде поднесено в лека форма, за да се възприеме и дай Боже - приложи. По темата има и други източници, от които може да се дообяснят, дори и чрез изследвания, много от нещата за които Учителя ни говори. Книгата е, така да се каже, красивото лице на още по-красивата тема. Днес по време на бременността си, жената е ангажирана основно с външната страна на нещата, а вътрешната, от която всъщност зависи и външната е много пренебрегната.

Какво научаваме преди да се родим и колко е важно пренаталното възпитание?
Преди да се родим, нашата душа е преплетена с душата на майката. Ние сме зависими и се влияем от всички нейни мисли и чувства. Чрез хормоните се предават емоциите й. Ние и в пряк и преносен смисъл сме в нейния вътрешен, духовен свят. Това безспорно е най-значимия период от живота на майката. От тези 9 месеца зависи бъдещият й живот. Пренаталното възпитание е една изключителна възможност да творим на едно с Твореца. С начина ни на живот т.е. с действията, с мислите и чувствата ни. Нужно е да използваме цялата си любов, за изграждането на един нов човек, който живее в Христа.

Разкажете, моля за духовния аспект на бременността?
Да бъде осъзната връзката между душата на майката и на детето. Тази връзка да се подхранва и развива с прави мисли и разумност. Между духовното и материалното има тясна връзка и може чрез Духа да се влияе на материята.

Какви добродетели може да възпита една майка в детето си, докато то още е в утробата й?
Абсолютно всички добродетели, които са ни познати. Майката е скулптор и извайва творбата си, точно така, както иска. Носейки плода си с кротост и смирение му придава тези добродетели. Чистият живот, който води във физическия и духовен план изгражда такъв човек. След като се родим, на нас са ни необходими условия, за да проявим усвоеното.

Бихте ли споделили някои от основните правила или принципи, които всяка бъдеща майка е добре да следва в очакване на своето бебе?
Именно тази духовна връзка, която трябва да изгради с новата душа. Работа с чувства, мисли и емоции, която трябва да свърши за тези 9 месеца. Развива се и духовното тяло на майката. Това е една възможност и привилегия. Основен принцип може да бъде чистота в мислите и действията. Да проявяват любов към всичко живо. Бих посъветвала майките, ако водят по-забързан начин на живот в този период да го забавят, за да дадат най-добрата възможност на Природата да твори. Ако имат възможност да излязат в майчинство още от началото на бременността, защото то започва тогава. Принципът е, че каквото мислиш и желаеш -  това става. Ако искаш да живееш в хармоничен свят, създаваш такива деца. Работиш най-усилено 9 месеца, за да станеш проводник на хора, които ще са основа на свят на братство и единство, на проявяване на чиста любов към всичко живо и така светът в който живеем днес, коренно ще се измени.  Ако имаш нужда от ревизия на ценностната си система, признай пред себе си и го направи точно през тези 9 месеца – това ще посееш и в детето.

Има ли някакви практики, мисли и формули, които е добре бъдещата майка да казва по време на бременността?
Живота на майката през тези 9 месеца трябва да е една жива молитва. Връзката с Бог трябва да не се прекъсва. Съзнателна разумна работа да е ежедневието й. Дихателни упражнения е добре да станат част от програмата й, ако до този момент не са били. Нека всяка майка сама подбере подходящи за нея молитви. Поддържането на физическа и духовна чистота най-естествено се постига чрез разходки сред природата. И разбира се, да търси красотата навсякъде във всичко. Като ежедневни молитви се препоръчват  „Господята молитва“ и „Добрата молитва“, както и формули за ограждане. Също много ефективно е да се работи с една книга завещана ни от Учителя Беинса Дуно – „Завета на цветните лъчи на светлината“. Когато се чете концентрирано и благоговейно плодовете се дават. Също и който има възможност и за ежедневна медитация и посяване на добродетели. В мислите да не присъства и дори частичка страх. 

Истина ли е, че бебето лекува майка си?
Лекуването аз го разбирам в смисъл на развитие на разширение на душата. Ако майката иска да предаде някакви добродетели, които тя все още не притежава, се налага да работи върху тях заради детето. Възможно е да се получи и лекуване на физическото тяло, по-скоро хармонизиране на места, където е имало нужда в организма на майката след раждането. То е един велик процес. Жената се подмладява чрез раждането. Бременността и майчинството са най-подходящия метод и уникална възможност за лекуване на егоизъм и по-силно развито его!

Каква е ролята на бащата през този период?
Бащата е другата съграждаща сила, без която великият творчески процес не би могъл да се случи. Той е нужен във всеки един момент. С отношението си към майката той пряко влияе върху формиращото се дете. Трябва да се създадат най-добрите условия, за да се даде най-добрият плод. Тези условия се създават и от двамата родители. Всеки от тях има такова влияние върху детето, каквото другия не би могъл да даде. Ако бащата говори на детето още преди да се роди, тяхната връзка се създава още тогава. Той също чрез мисълта си, както майката, може да влияе върху детето. От личен опит мога да кажа, че неговата  подкрепа по време на раждане има ключова роля, за да се превърне то в позитивно преживяване. Тогава в процеса има пълнота. Без влиянието на бащата е много трудно да се изгради хармонично същество.

Какво бихте посъветвали жените, които имат проблем със забременяването?
Бих ги посъветвала на първо място да се молят. На всеки се дава по равно. Да имат пълна вяра на интуицията си. Тя е тази, която се опитва да ни съхрани и предпази, т.е. да следват знаците. За всичко си има причина. Неподходящ хранителен режим, нужда от детокс, неподходящо време за зачеване и раждане, неподходящ партньор. Някакъв урок се учи през това изпитание. Нека проявяват будност и разумност. Препоръчвам още визуализации и едно от най-добрите възможности, които притежаваме – силата на мисълта. Бог е милостив и щедър. Понякога е нужно да се смирим и приемем, че Бог работи чрез нас. Вече има и чудесни женски кръгове, където се работи с утробата в най-различни направление – лекуване на родови карми, изчистване на блокажи и други.

Какво е важно бъдещите родители да знаят за зачеването?
Този велик акт е точно толкова важен, колкото и раждането. Трябва да се избере подходящ момент астрологично, или по усет, по импулс, по вдъхновение. Преди много, много години жените са притежавали възможност да усетят точно момента на зачеване. В идеалния случай се подхожда с молитва и с ясно съзнание какво трябва да се случи. Без страх, а с Любов! Жената да е изпълнена с благородни чувства и светли мисли. Същото се отнася и за бащата. Зачевнето е един безкрайно разумен творчески акт.

Колко е важна духовната връзка между родителите?
Тя е най-важна. Във връзката, трябва да присъства Бог. Където е Той, там е благословението. Хармонията ражда хармония.

Какво е важно, за да изградим пълноценна връзка и да имаме здрави деца?
Пълноценна връзка се създава с проявена безкористна любов и от двамата родители. Където живеят Любовта, Мъдростта и Истината, където средата е хармонична и всеки се е смирил и приел, че е равен на другия, където няма страх, там децата са здрави!

Колко е важно кърменето? Учителя Беинса Дуно казва, че в млякото на жената се съдържат разумни сили, които не може да се намерят в никоя друга храна?
Великата природа е решила и този въпрос. Кърменето е потребно, както и дишането. И във въздуха има разумни сили, но ние не сме се научили да ги възприемаме. В самия процес кърмене се научаваш да даваш и да се жертваш при всички условия. Разумните сили аз мисля, че са правите мисли на майката, безрезервната любов, връзката, спокойствието, топлината, които детето получава, за да се развива хармонично.

Каква е ролята на музиката в живота на малкото?
Нека ролята на музиката в живота на всяко малко да е главна. Тя е инструмент за връзка с други светове, за развиване на добродетелите, за растеж на душата. Нека малките да слушат хармонични произведения. Нека слушат и музиката на живата Природа – песента на птиците, шума на листата, звучите от дъжда, ромоленето на поточето. Без музиката, не бихме могли да растем!

А каква трябва да е жената на Новото учение?
Жената на Новото учение трябва първо да обикне своя създател и след това своя ближен. Да проявява Бог – Любов, Бог – Мъдрост и Бог – Истина. Пълна саможертва и пълно смирение. Любов и към най-малкото същество. „Майките са, които ще спасят света“ казва нашият велик Учител Беинса Дуно. Но тъй като ние всички сме части от едно цяло, бих добавила, че ролята на бащата, макар и да изглежда второстепенна е главна. И за оформяне на цялостния образ, майката да се научи да изпитва благодарност и да благодари и за най-малкото добро и за най-малкото зло. Благодаря на вас, че имате отношение към тази велика тема!

Книгата - "Пренатално възпитание“, можете да четете онлайн или да поръчате безплатно на: duh.bg

Драгомира Иванова
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова е журналистка. Завършила е Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Пише статии в печатни и интернет издания, свързани с духовното развитие.  Вярва, че мисията ѝ е да е полезна с тях. Стреми се да развива духовното в себе си и да има хармонични отношения. В словото на Учителя Петър Дънов намира отговорите за живота.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12