Търси

Михаил Михайлов: Човекът и Космосът са копия един на друг (ИНТЕРВЮ)

13.04.2020 г.
5063
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече

Важна е само любовта, която на дело сме приложили, служейки с каквото можем на другите

 

Всеки сам трябва да запали светлината на своята лампа, не ставайте зависими от външен източник. За човек, живеещ с високи вибрации на толерантност, спокойствие и любов, никакви болести не са заплаха


За него
Михаил Михайлов e регистриран йога учител за напреднали (RYT 500) от Йога Алианс, Великобритания. Международно сертифициран терапевт по енергийна психология. Практикува пранично лечение по древни източни методи. Обучавал се е и в Палма де Майорка. Изучава тънкостите на Кундалини йога с автентични индийски учители. Във Великобритания му предлагат да оглави ашрам в Раджастан. Ашрамът е уникална 500-годишна крепост, но Михаил решава, че ще бъде много по-полезен в България. След 12 години отсъствие се завръща в родината. Казва, че Кундалини йога е най-висшето медитативно изживяване на Хатха йога. Запалва го един от българските ветерани в йога - Веселин Лучански. Изучава книгите на Свами Шивананда, по-късно се запознава и с учението на Бихарската школа по йога и на Хироши Мотояма, които практикува и до днес. В момента преподава йога в Стара Загора и има забележителни успехи при работата с деца с аутизъм.


 
 
Г-н Михайлов, израснали сте сред последователи на Учителя, на какво ви научиха вашите баби и дядовци, какво ви завещаха?
Научиха ме да посрещам със спокойствие превратностите на съдбата, както и на отговорност, благодарност - да виждам хубавото навсякъде.
 
С какво ви плени йога, която практикувате от години?
С това, че първа признава, че човекът и Космосът са копия един на друг. Всичко, което го има в Космоса, го има в човека, и всичко, което го има в човека, го има и в Космоса. Но това съответствие е по същност, а не по форма. Както човешкият разум е колективен на около 60 трилиона клетки в човешкото тяло, така и космическият разум е колективен разум на всички живи същества. Йога е ключът към здравето - предотвратява умората, зарежда с енергия, включва спящия мозъчен потенциал, при който съзнанието се пречиства, а тялото се самолекува и възстановява на клетъчно равнище. Благодарение на практиките аз самият излекувах успешно синузит, гастрит и разместване на гръбначен прешлен – избягнах хирургически интервенции. Йога не е за да подобряваш себе си, а за да приемеш себе си. Фактът, че живеем живота си, използвайки толкова малък процент от нашия потенциал, показва, че не сме готови да приемем себе си такива, каквито сме. Животът не е, за да правиш йога, йога е, за да направи живота  по-хубав. Няма предел в природата ни.
 
Живели сте в Англия, където сте общували с индийски йоги, какво научихте от тях?
Това беше двустранен процес на обучение. Практикувахме и дискутирахме древни, безценни учения и техники, пазени в тайна хиляди години. Научих, че трябва сами да разберем, че работата не е в това какво ние чакаме от живота, а какво той чака от нас. Също и че нe може да има каквато и да е масова инструкция за всички. Не системите и правилата са важни, а собственото осъзнаване, което води до разширение на съзнанието и разреждане на илюзиите. Човек трябва да е наясно, че учителят отваря вратата, но ученикът е този, който трябва да извърви пътя. Учителят може да те въведе, но всеки трябва да се осланя на собствения си разум и усърдие. Никой не може да ви даде каквото и да е. Вие сами трябва да запалите светлината на своята лампа. Не ставайте зависими от някакъв външен източник, защото никой не притежава силата да ви осигури спасението, ако вие не го желаете и не работите за него.
 
При какви здравословни проблеми помага йога?
При почти всички. Често дори хора с пробудена Кундалини енергия имат лечебно действие върху другите около себе си, а понякога дори ги спасяват при инциденти. Установено е, че получаваме само 10% от енергията чрез храната, а останалите 90% от околната среда предимно чрез дишане. Именно дихателните упражнения, в съчетание с разумен метод на лечение позволяват на човек да се лекува. Всяка негативна емоция създава отпечатък в тялото ни. И с всеки нов отпечатък се променяме на физическо ниво. Когато ги трупаме с години, даваме име на някоя болест. Всъщност, голяма част от болестите са на психосоматична основа. Затова е толкова важно да знаем как да се освобождаваме от тези токсини. Дишането е уникален метод за пречистване. Всеобщият проблем днес не е гладът, бедността, наркотиците или страхът от война, а свръхнапрежението. Ако знаете как да се освободите от него, ще знаете как да разрешите проблемите в живота си. Можете постоянно да си повтаряте положителните твърдения, че сте симпатични или че злокачественият ви тумор ще се свие, но като дете постоянно да са ви повтаряли, че за нищо не ставате и че сте болнави. Тези послания, програмирани в подсъзнанието ви, ще обезсмислят и най-големите ви съзнателни усилия да промените живота си. Ако в живота на човек възникне тежка ситуация, той изпада в депресия и стрес, вместо да се потопи в медитация. Така той извършва емоционално самоубийство. Същото е и когато постоянно култивираме гняв, ненавист и страх. Да си добре приспособен към сегашния свят и общество значи да вървиш срещу естествените пориви на душата си и дълбокото й познание за всичко, което е нормално да бъде. Нормата днес, уви, не е показател за нормалност. Да си приспособен към сегашния свят, който е парадоксален, обърнат нагоре с краката, в който няма нищо естествено, природно и здравословно, не е признак на добро здраве – психическо, емоционално, физическо. Ще ви дам един съвет - ако не харесвате това, което правите или ситуацията, в която се намирате, но продължавате да го правите или оставате в тази ситуация дори за миг повече, това е равнозначно на самоубийство. Затова, какъвто и да е рискът, махнете се оттам. Това ще освободи енергията ви и ще бъдете способни да я насочите на друго място. Но ако не затворите тази врата, другата няма да се отвори – защото сте блокирали енергията, която трябва да я отвори.
 
Казвате, че само делата имат значение?
Да - не думите, не претенциите, не дипломите на стената или известните имена на учителите, при които сте се обучавали. Само любовта, която на дело сте приложили, служейки с каквото можете и умеете на другите, на непознатите. Сега всичко зависи от самия човек и неговото решение - иска ли да той бъде по образ и подобие на Бог. И това какъв ще бъде неговият живот на физически план зависи само от него самия.
 
Какво представлява практиката йога за свръхмозък, която преподавате?
Йога за развиване на свръхмозък стимулира мозъчната дейност, увеличава концентрацията и способността за усвояване на нова информация. Методът широко се прилага в много училища по света за подготвяне на децата за учебния процес. Идва от древността и става популярна благодарение на интегралната система за обучение на Мастър Чоа Кок Суи.


 
Как йога за развиване на свръхмозък може да достави "енергийно гориво", което да поддържа нашия мозък в добра форма, и как може да се противодейства на стареенето на мозъка?
Едно важно научно откритие показа убедително, че човешкият мозък може да образува нови мозъчни клетки и нови неврони, за да се самовъзстановява и да поправя веригите, повредени от стареенето, нараняванията и болестите. Колкото повече зареждаме нервната си система и активираме мозъчните си клетки, толкова по-будни, съобразителни, концентрирани, мотивирани и успешни можем да бъдем. Има много тясна връзка между състоянието на физиологията ни и умствените ни умения. Инструментът, който получаваме от йога за ума, известна още като йога за развитие на мозъка, ни носи енергичност, лекота, позитивизъм. Тя ни вади от депресии, летаргия, от толкова популярните проблеми с концентрацията и паметта ни.


 
Как да живеем така, че лявото и дясното полукълбо на мозъка ни да са в синхрон?
За хармоничното развитие на личността и двете полукълба трябва да работят добре, хармонично. Езотеричните текстове предполагат, че всеки може да развие суперсили. Но той не може да направи това поради недоразвитието на дясното полукълбо на мозъка. Всеки човек е способен да събуди дясното полукълбо и да развие психическите си способности. За да тренирате мозъка и да го поддържате в работно състояние, трябва непрекъснато да го изненадвате и да го карате да работи по различен начин. Всичко необичайно усилва паметта и интелектуалните способности, защото стимулира образуването на нови връзки между невроните. Човек трябва да вярва в себе си, защото неверието блокира потока от информация.
 
Какво е характерно за лявото и какво е характерно за дясното полукълбо?
Лявото полукълбо е отговорно за логиката, анализа, точните изчисления. Основната функция е логическото мислене. Тоест в лявото полукълбо има анализ на получената информация и се правят изводи. Данните се обработват на етапи. Буквално разбиране на значението на изразите. Разглежда отделните части, а не цялото. Хората с по-развито ляво полукълбо са по-привлечени от науката.
Живеем в епоха на логиката. Хората най-често разчитат на факти, числа, доказателства, изследвания. И интуицията, творческото възприятие са на заден план. Следователно  се говори много за развитието на лявото полукълбо.
При децата първоначално дясното полукълбо доминира като то допринася за развитието на въображението, креативността и е генератор на нови идеи. Интуицията и дори ясновидството могат да се развият чрез развитието на дясното полукълбо. То  разглежда всичко като цяло, а не като отделни части. Докато лявото полукълбо разделя живота на парчета, дясното ги обединява. По-голямата част от великите творци - композитори, писатели, поети, музиканти, художници и т.н. са с доминиращо дясното полукълбо.
Алберт Айнщайн казва "Логиката ще ви отведе от А до Б. Въображението ще ви отведе навсякъде. Интуитивният ум е свещен дар, а рационалният ум е верен слуга. Създадохме общество, което почита слугата и е забравило дара. " 
За цялостното развитие на човека е много важна синхронизацията в работата на лявото и дясното полукълбо.
 
Съвременната официална доктрина казва, че всичко в живота става по случайност, вие как смятате?
За всяко нещо си има причина и тази причина сте самите вие и планът, който съдбата има за вас. А всеки изгражда собствената си съдба със своите мисли и действия. Човек създава реалността и по този начин създава и себе си. Има една дзен история за монах, който след като не успял да постигне просветление (мозъчна промяна) чрез традиционните методи на дзен, получил напътствие от учителя си да мисли единствено за вола. Ден след ден монахът мислел за вола, представял си го, медитирал върху образа му. Най-накрая учителят отишъл в килията на монаха и казал: „Излез, искам да говоря с теб.“ „Не мога да изляза - отвърнал монахът. - Рогата ми няма да минат през вратата.“ При тези думи монахът достигнал просветление. Очевидно той е преминал през някакъв вид мозъчна промяна. Развил налудността, че е вол, и събуждайки се от това хипнотично състояние, прозрял механизма на всички останали заблуди и как те ни роботизират. Как да освободим цялата си умствена мощ - ето за какво е интегралната йога.
 
Споменахте, че за да се предпазим от коронавируса, е важно да имаме високи вибрации на организма. Как да повишим вибрациите си?
Намери себе си и познай кой си. За човека, живеещ с висока вибрация, болестите не са опасни. Истинската човешка природа и цялостност засилва толерантността към другите, понижава нивото на агресия и подобрява способността за сътрудничество. Тези качества те държат на високи вибрации. Това дава възможност да се живее здравословен, смислен и спокоен живот във всякаква обстановка. След това остава само чистата радост от нашето завръщане към естественото ни състояние, както го определят просветлените. Усещането за дълбок мир, безконечно спокойствие и красиви духовни преживявания е несравнимо с което и да било познато човешко чувство. Усещане за безпределно блаженство и пълнота – това е съвършено здраве. След като вече не се идентифицира емоционално с ума и тялото, цялостното човешко същество се прониква от божественото съзнание. Защото всичко и винаги е за добро. Където и да отидеш, винаги всичко е с теб. Всеки вирус е ниско вибрационно образувание и не е активен в по-високите диапазони. За човека, живеещ с висока вибрация, той не е по-опасен от острите респираторни инфекции, защото тялото на здравия, духовния човек вибрира в по-висок диапазон. Можете да увеличите вибрациите си, като работите със себе си. Все повече хора се пробуждат, повишават вибрациите си с йога и други изчистващи енергийни практики и посвещават време на т.нар. „вътрешна работа“.

70 на сто от болестите се зараждат на емоционално и ментално ниво, там започва и всяко изцеление и лечебен процес. Мислите и емоциите заедно са онова, което теософите наричат кама-манас - умът на желанията, и в голяма степен създават атмосферата за здраве или болест.  В болестта на всеки се крие голям жизнен урок, който не е даден случайно.
 
Много хора мислят, че за да работят за духовното си израстване, трябва да са далече, в планината и там на спокойствие да работят със себе си. Духовността само до йога и медитация ли се ограничава?
В Кундалини йога този, който желае да поеме по духовния път,  няма нужда да се оттегля от света, професионалното си развитие  или настоящите си взаимоотношения. В действителност те помагат за развитието на личността чрез ежедневните предизвикателства в семейството, офиса, начина на живот или при взаимоотношенията. Това е пътят на интелекта, на волята, на силата и на любовта. Кундалини йога е едно актуализирано интегриране на древните тайни за активирането и балансирането на чакрите и безопасното събуждане на енергията Кундалини. Това е път на дълголетието. Преводите на книги не могат да се използват като ръководство за действие, тъй като в тях не се споменават всички необходими тънкости. Mозъкът е просто приемник. Във Вселената съществува едно ядро, от което добиваме познания, сили и вдъхновения. В гръбначния ни мозък и нервните плексуси на грубото физическо тяло се намират центрове, които им съответстват, и с които те са тясно свързани. Всяка от тези седем  чакри се свързва с конкретна жлеза в ендокринната система и може да бъде почувствана, визуализирана и дори видяна. Интуитивните прозрения, получавани в Кундалини йога, дават възможност на човек да открие вътре в себе си отговорите на всички проблеми.

Много адепти, изчитайки литература, смятат, че процесът на пробуждане на Кундалини е внезапен и неочакван, че се проявява в организма подобно на атомен взрив. Донякъде те са прави - това пробуждане силно влияе на здравето, но то може да се случи само при многогодишно практикуване и изпълнение на секретни техники под ръководството на гуру.

Тук искам да споделя част от преживяванията на мой ученик след няколкомесечна практика: „След моята ежедневна медитация денят ми е повече от нормален, чувствам се уравновесен, уверен и  съсредоточен на работното си място. Кундалини освен че действа благоприятно на ума ми, развива  и физическите ми сили. Когато съм на работа сякаш летя. Просто това е за мен една благодатна енергия и подобно преживяване не зная да има друго. То е чувство на щастие, любов, радост, блаженство, благодарност, съчетано с невероятно усещане  във всяка една молекула на тялото, с отделяне на сълзи от удоволствие.“

Изпълнените с екстаз и обединяващите Кундалини преживявания след това отстраняват отчуждението, създават чувства на принадлежност, изпълват човека със сила, жар и оптимизъм и подпомагат самооценката му. Те прочистват сетивата и ги откриват за възприемането на необикновеното богатство, красота и загадъчност на съществуването.

Друго важно нещо е, че ученикът трябва да е неутрален. Той не трябва да преследва резултати или да е изпълнен с твърде големи очаквания. В противен случай, той всъщност ще медитира върху очакването или върху очакваните резултати, вместо върху светлината. Скоростта на издигане на Кундалини зависи от чистотата на ученика, от неговия етап на еволюция, безстрастие, пречистване на психическите нерви и жизнената обвивка и желанието за освобождение. Но на хората им се губи волята да създадат нещо бавно, цялостно ясно в ума си, докато го почувстват как работи. Те искат веднага да осъществят себе си. Сами по себе си и най-добрите практики не водят до никъде. Това няма как да не се отнесе към масовките, които вилнеят на Запад, а сега и на Изток с комерсиална цел. Те идват с идеята да лекуват с йога, защото това е начинът по-който може бързо и лесно да се печели. Твърде голяма пречка за практикуващите са и всякакви организации в името на йога. Хватките, които използват са едни й същи. Като пример мога да дам, че всичките имат претенцията, че са най-автентични, че те са най-истински и т. н.

Основен принцип, който тотално не се спазва на Запад в практикуването на йога е: „БЪРЗАЙ БАВНО!“ Не знам защо хората на Запад, а в съвременния свят и на Изток практикуват йога като на състезание. Йога е процес на депрограмиране, а не на програмиране или на препрограмиране. Не позволявайте това да се случи с вас.
 
Имате изобретение, което вече сте патентовал, какво представлява?
Това са два леки въртящи в една ос  двойни диска с по две колелца на основата, стопер и дръжка. Те са създадени специално с цел да обединят слънчевата и лунната енергия и да възвърнат вътрешното равновесие на различните нива в човека. Използван е законът за завъртането на Земята около оста си и Слънцето. Според мои ученици които са ги тествали те са перфектно средство за балансиране на лявото и дясното  полукълбо на мозъка, успокояване на всички нива  и навлизане в дълбока медитация.

Имаше много запитвания за уредите от САЩ от големи DRTV компании като Тhane Direct, Ideal Living, Williams Digital Direct”, “Gaiam“ и HSN American Dreams, като няколко лицензионни сделки вече са предложени. Сега има нужда от по-задълбочени научни изследвания  и бъдещо доразработване на продукта. Ще бъда благодарен, ако някой от вашите читатели може да помогне.
 
Вие сте и художник, откъде идва дарбата ви?
Не знам със сигурност, но мога да потвърдя че заниманията с йога помогнаха много да отключа спящия си потенциал. Някои от моите ученици започнаха да рисуват спонтанно, след като не са рисували никога преди.

С дихателна техника можем да балансираме лявото и дясното полукълбо на мозъка


Когато дясното мозъчно полукълбо не функционира правилно, човек изпитва студ, депресия, страда от слаба психическа енергия, забавено храносмилане, запушване на лявата ноздра. От друга страна, при нарушено функциониране или блокаж на лявото, логично мозъчно полукълбо, на човек му е жега, чувства се припрян, избухлив и раздразнен, има сърбежи по тялото, суха кожа и пресъхнало гърло, прекомерен апетит, засилена физическа или сексуална активност и запушена дясна ноздра.

Поставете върха на показалеца и средния пръст на дясната ръка между веждите си; безименният пръст и кутрето върху лявата ноздра, а палеца – върху дясната. Ще използваме безименния пръст и кутрето, за да затваряме или отваряме лявата ноздра, а палеца – за дясната ноздра. 
Притиснете палеца към дясната ноздра и леко издишайте през лявата ноздра.
Сега вдишайте през лявата ноздра и след това внимателно притиснете лявата ноздра с безименният пръст и кутрето. Махнете палеца от дясната ноздра и издишайте през нея.
Вдишайте сега през дясната ноздра и издишайте през лявата. Нужно е да завършите един пълен кръг на Нади Шодахана. Продължете да вдишвате и издишвате като редувате ноздрите-лява –дясна, лява, дясна.

Направете 12 серии с променливото дишане през двете ноздри. След всяко издишане не забравяйте да вдишате през същата ноздра, от която сте издишали. Дръжте очите си затворени през цялото време, съсредоточете вътрешно погледа между очите и правете продължителни, дълбоки и спокойни вдишвания без никакво напрежение и усилие. Може да го правите всеки път, когато се чувствате разбалансирани. Започнете с тази практика сутрин след събуждане и целият ви ден ще бъде добър и усмихнат .

Интервю на Драгомира Иванова / Портал12.
© 2020 portal12.bg 
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова е журналистка. Завършила е Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Пише статии в печатни и интернет издания, свързани с духовното развитие.  Вярва, че мисията ѝ е да е полезна с тях. Стреми се да развива духовното в себе си и да има хармонични отношения. В словото на Учителя Петър Дънов намира отговорите за живота.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12