Международна космическа конференция ще се проведе на 19-и Юни в София

15.06.2017 г.
1665
Добавена от: Портал12
Девет месеца след контролираното спускане на космическата станция Розета върху повърхността на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко, учени от Европейската космическа агенция (ЕКА) и от водещи международни институти се събират в София, за да потърсят отговор на въпроса „Разбираме ли днес, след Розета, по-добре как се формират кометните ядра в протопланетните дискове?“.

Конференцията  ще започне на 19 юни 2017 г., в 14:00, в парк-хотел „Москва“ (зала „Киев“). Събитието се организира и финансира от Европланет и Италиaнския национален институт по астрофизика. Локален организатор е Институтът по астрономия с Национална астрономическа обсерватория – БАН. Този въпрос не е случаен. Откакто съществува, науката за кометите изучава техните свойства, с главна цел разгадаване на физическите свойства и химическия състав на протопланетния облак, от който преди 4.56 милиарда години са се формирали телата в Слънчевата система – комети, астероиди, планети, включително и нашият дом – Земята. Десетилетия наред познанието в тази област се основаваше само на наблюдения, получавани с телескопите на наземните астрономически обсерватории. Коренна промяна настъпи по времето на последната поява на Халеевата комета през 1986 година, когато цяла армада от космически апарати направи измервания на място и когато човечеството видя за първи път отблизо как изглежда ядрото на комета.  Още тогава в ЕКА вече обсъждаха планове за нова мисия, която да изпрати космическа станция до комета, да спусне апарат на нейната повърхност и да я придружи в пътя ѝ към Слънцето, оставайки в орбита около нейното ядро,  за да проследи как се променя неговата активност. 

През 1993 г. бе утвърден проектът Розета, космическа станция с 11 инструмента на борда и още 10 на спускаемия апарат Филе. Мисията започна с извеждането на Розета в междупланетна орбита на 2 март 2004 г. и завърши на 30 септември 2016 г.

Подробна информация за космическата станция и инструментите на нея може да намерите на интернет страниците на ЕКА - http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta/.
Вълнуващи моменти от мисията по нейния път към уникални научни открития може да проследите в блога, посветен на Розета -  http://blogs.esa.int/rosetta/.

 
Свързани публикации

05.09.2016 г.
975

Европейската космическа агенция намери изгубената сонда на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко

Мисията „Розета“ на стойност 1,3 млрд. евро бе изстреляна от Земята през март 2014 г., носейки със себе си сондата „Филае“. Двойката пропътува над 6,5 млрд.км, преди да навлезе в орбитата на кометата през август 2014 г.
12.12.2015 г.
338842

12 високо енергийни места в България (СНИМКИ)

Представяме ви 12  зареждащи места, които препоръчваме да посетите. Важно е да се знае, че всички тези места имат огледална ефективност - с каквито вътрешна енергия и настроение ги посетите - те ще се мултиплицират многократно
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай