Търси

Mеждународен пленер по живопис под надслов Мистика и реалност, започна в Разград

05.07.2016 г.
1247
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
От днес 5-и Юли до 11 юли в Разград се провежда Шестият международен пленер по живопис "Мистика и реалност", съобщи директорът на Художествената галерия "Проф.Илия Петров" Тодор Тодоров.

Тази година в него ще участват петима чуждестранни и петима български творци, единият от които живее в чужбина. Това са Ахмет Далкиран-Караман и Мехмет Гезен от Турция, Елена Димитриу от Румъния, Пинг Фредерикс от Холандия, Петала Евтихия от Гърция, Атанас Колев /който живее в Австрия/, Златка Декова, Тодор Тодоров, Христо Николов и Цветан Казанджиев от България. 

Организатори на станалата вече традиционна проява са Художествената галерия и Община Разград. Според регламента на пленера, всеки художник трябва да създаде по три нови творби, които да предостави на ХГ "Проф.Илия Петров". Изложбата с картините от пленера ще бъде открита на 11 юли от 17 ч. Ще бъде изготвен и специален каталог, в който ще бъдат включени картините на участниците в пленера.

Интересът към пленера е бил много голям, разказа Тодоров, но по финансови причини броят на художниците е ограничен до 10. Целта на пленера е развитие и утвърждаване на художествената култура, стимулиране на търсенията и експериментите на наши и чужди жудожници, обогатяване на колекцията от творби на галерията и развитие на творческите контакти и сътрудничество. 
В програмата на пленера е включено и посещение на Историко-археологическия резерват "Сборяново", Демир баба теке и Абритус.
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12