Международен концерт “Живият извор” отбелязва годишнината от рождението на Учителя

04.07.2019 г.
4648
Добавена от: Таня Борисова
По случай 155 години от рождението на Учителя Петър Дънов в България пристигнаха 110 души от цял свят, за да пеят на български език песните на Учителя, да посетят местата, свързани с историята Бялото Братство, на Учението и учениците; да се срещнат с братята и сестрите, да се докоснат до извора, носещ сила и живот за всяка търсеща душа. 

С хляб и сол за "добре дошли", с песни и танци в български дух, с топлина и сърдечна прегръдка бяха посрещнати, долетели от три континента хора, говорещи на различни езици, но пулсиращи в един слънчев ритъм.С Варна започва турнето, наречено Живият извор. Във Варна Учителя изнася първата си лекция, пише първата си книга, среща се с първите си трима ученици, прави първия събор на Бялото Братство. 
 

Част от програмата на посещението е и голям международен концерт “Живият извор”,  по музика на Учителя Петър Дънов, участието на хор “Виделина” от Франция и под диригенската палка на Маестро Камджалов 


Хор Виделина е съставен от певци от различни страни (Франция, Швейцария, Канада, Германия, Австрия, Италия, Испания, Белгия и др.) Песните се изпълняват на български език. Хорът е изнасял концерти в България през 1995 и 2003 г., както и във Франция и Швейцария.

Хорът е част от изградената от години общност на Бялото братство във Франция, чийто създател е Михаил Иванов. Той бива изпратен от Учителя Петър Дънов във Франция през 1937 г.. , където създава Всемирно Бяло Братство като приема духовното име Омраам Микаел Айванов. Той отдава първостепенно значение на хоровото пеене на музиката на Петър Дънов като основна духовна практика.

Йордан Камджалов за турнето "Живият извор":

По форма и по преживяване тези концерти изпреварват може би с векове всички социални и политически тенденции. Чрез тези пеещи обединения под формата на международен хор, ние виждаме на практика да живее идеята не само за един Европейски съюз, а за един световен съюз основан на единството, на братството, на красотата... Ние имахме честта и шанса да бъдем свидетели и участници в този уникален празник на духа още преди 16 години през 2003 год. – една малка, но мощна и решаваща стъпка към онова велико обединение на народите, за което жадува всеки един здрав човек. Това обединение ще звучи в България на 8, 10 и 12 юли на сцените на Варна, Габрово и Пловдив. За мен е огромна радост и отговорност, че хорът на Музикалната Лаборатория за Човека ще представи България на този уникален международен форум на Духа и единството на 12 юли в Европейската Културна Столица 2019 год. 


Галя Герасимова за посещението и отбелязването на годишнината от рождението на Учителя:

Щастливи сме, че тази година ще честваме 155-годишнината от рождението на Учителя Петър Дънов заедно със 110 души, долетели от три континента. Обиколката на хор "Виделина" ще е по места, свързани историята на Учителя и Бялото Братство – започва с Варна, продължава през Мадара, Арбанаси, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Айтос.
На 7.7. в 7 ч. във Варна, на голямата поляна до Пантеона ще изиграем Паневритмията, след което ще бъдат гости на братското лозе.


Хор Виделина и маестро Камджалов ще ви очакват  във Варна на 8 ми юли, от 20 часа във Фестивален комплекс ВарнаТурнето на хор "Виделина" и хор "Музикална лаборатория за човека" с диригенти Филип Фало, Сесил Астрюк и Йордан Камджалов ще започне с концерт на 8 юли, 20 ч. във Фестивален комплекс Варна.
10 юли, 19 ч. в зала Възраждане, Габрово 
12 юли, 20 ч. зала "Борис Христов, Пловдив.
 
Таня Борисова Таня Борисова
Таня Борисова е създател на онлайн платформата Портал12. Автор на множество текстове и видео материали по темите за личностното израстване, духовното развитие и призванието на човек. "Портал12 е израз на нашата вяра в личната и колективна отговорност за важната роля на България в развитието на нов тип мислене през след...
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12