Търси

Международен форум за Българският Дух в Европа ще се проведе във Велики Преслав през Април

04.02.2016 г.
2597
5
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Международен форум под надслов "Българският Дух в Европа" ще се проведе във Велики Преслав от 8-и до 10-и Април, съобщиха за Портал12 организаторите от фондация „Български Център Просветление – Дамян Попхристов“.

По време на пътуващите семинари през 2015 година от фондацията са се срещнали с много французи и италианци, които са говорели авторитетно, компетентно и емоционално за българското присъствие и духовно влияние в Европа, за Богомилското Учение, дало тласък и на Ренесанса. Това е и сред основните причини дали идеята и вдъхновението за организирането на международния форум във Велики Преслав, родното място на Богомилското Учение.

"Поканили сме видни личности от академичните среди на Франция, Италия, Босна и Русия, които ще участват в теоретичен семинар на тема: „Богомилското Учение и възходът на Европа“. Българската публика ще има възможността да се запознае и с гледната точка на западни учени, историци и последователи на Учението, да чуе от техните уста какъв е приносът на нашите предци за духовното пробуждане на Европа. Разбира се и българското участие ще бъде на съответното високо ниво.", заяви Дамян Попхристов.

Семинарът ще бъде съпътстван от:
 
-         Художествена изложба на голямата българска художничка Лили Димкова с нейния цикъл „Богомили“, „Български светци“ и „Шестата раса“,
-         фотоизложби на френски и български фотографи,
-         документален филм на Момчил Карамитев за нашите пътувания,
-         специална музикална програма, която ще осветли връзката между Орфизъм, българска народна, трубадурска и окултна музика. Специално участие ще имат Диана Дафова, хор „Дъга“, изпълнители на трубадурска музика от Франция и България.
-         практически демонстрации, които ще запознаят публиката със значителните технически постижения и нововъведения на Богомилите, техните забележителни лечителски способности.
 
В рамките на събитието ще се проведе и церемонията по официалното побратимяване между градовете Велики Преслав и Челе ди Булгария от Италия. По инициатива и организация на „Български Център Просветление“ това събитие ще прерасне през месец май в откриването на паметник на Алцек в Челе ди Булгария (Алцек е основателят на италианския град) и в съвместна италианско-българска младежка среща през месец септември в Италия.

От фондацията отбелязаха, че са решени да продължат да следват целите и мисията си по запознаване на обществеността с фактите и истините за историята на България, светите, сакрални, и духовни места в България.

Международният форум в Преслав се организира от:
-         Фондация „Български Център Просветление“
-         община Преслав
-         Духовна Академия на Мистериите Мадара
-         Археологически музей град Преслав
-         Vortex Foundation
-         Издателство „Мария Арабаджиева“
 
И със съдействието на: Посолство на Република България в Рим, Българско училище „Братя Пейкови“ Рим, Българо-окситанско дружество град Тулуза - Франция, Общофренско Окситанско дружество - Франция, Асоциация на българите в Окситания, общината на град Челе ди Булгария, Италия, Шуменски Университет, фондация „ТАНГРА ТанНакРа“ София и голям брой симпатизанти, съратници, доброволци и съмишленици. Паметникът на Алцек е дело на фирма „Treasure“ България.
 
Подробната програма на събитието ще бъде обявена в средата на месец февруари.
 
Дамян Попхристов
Проф.Дамян Попхристов

“Богомилското учение е най-голямото духовно богатство на българите, но не го познаваме, а то е от световно значение”


Проф.Дамян Попхристов е един от най-сериозните изследователи и възкресители на богомилското учение в нашето съвремие. Основател на „Български център Просветление” - организация, която работи за популяризирането на истините за нашите предци и изконните български духовни ценности, за ролята и мястото на българите в социалните, културните и духовните процеси в Европа от древността до днес.

Дейността на центъра се осъществява чрез срещи-разговори, лекции, публикации, пътуващи семинари в България и чужбина, посещения на български училища и центрове из цяла Европа, както и чрез контакти с научни и културни институции, университети и фондации по цял свят.

Проф.Дамян Попхристов e автор на една от най-интересните книги за богомилите издавана в България - “За Богомилите - от уста на ухо”. Тя е плод на многогодишните му изследвания върху Богомилското учение - уникално българско духовно наследство.Използван е богат доказателствен материал от български и чужди източници (апокрифни писания и евангелия, богомилски легенди, хроники, документи на инквизицията и на Ватикана, както и езотерична и окултна информация на автора).

Проследява зараждането на богомилското учение, философията му, източниците, връзката му с други езотерични и дуалистични учения от епохата, близостта и различието му с официалната християнска доктрина, теорията за кармата и прераждането, като акцентът е върху езотеричната същност на учението.

 

“Как ние българите можем да изпълним мисията на богомилите? Като отворим сърцата си и се вслушаме внимателно с много доверие във вътрешния си глас - там е "записан" кода и оттам нищо е в състояние да го изтрие.”


Свързани публикации

замъкът Агилар, Южна Франция, едно от емблематичните места, изградени от Катарите
13.12.2015 г.
24831
6

Проф.Попхристов: Пророчество на катарите предрича църква на Любовта (ВИДЕО)

Професор Попхристов обясни детайли за пророчеството на катарите и връзката му със зареждането на нашата планета с женска енергия на любовта и промяната на магнитната решетка на Земята
Виж повече
Енергийни центрове в България
12.12.2015 г.
206281
62

12 високо енергийни места в България (СНИМКИ)

Представяме ви 12  зареждащи места, които препоръчваме да посетите. Важно е да се знае, че всички тези места имат огледална ефективност - с каквито вътрешна енергия и настроение ги посетите - те ще се мултиплицират многократно
Виж повече
Коментари 5
 • Elena Daskalova
  04.02.2016 г. 18:30
  Супер...звучи много интересно;)
 • Ангелина Златева
  04.02.2016 г. 12:21
  Да, разбира се, ще дойдем! От известно време ме вълнува историята на Богомилството. На този форум ще можем поне малко да го преживеем. :L
 • Елена
  04.02.2016 г. 11:41
  Благодарим за това прекрасно събитие :) Ще дойдем.
 • Жоро
  04.02.2016 г. 10:38
  Браво, много е интересно, очакваме програмата за събитието! Дано да има видео отразяване, за който не може да присъства
 • Пламен Петков
  04.02.2016 г. 09:48
  :D:N:C Чудесно, от малък не съм ходил на това велико и мистично място! Добър повод да успея да се организирам да отида! А и без подробна програма, като чета съдържанието, това май ще е едно от най-ярките историко-еротерични събития за 2016! Дай боже да съм там! А Портал12 ще го отразили това, в случай, че не само аз ими и много други пора не могат да присъстват?!? ;):N

Коментари:

Спонсори на Портал 12