Търси

Методът на Вим Хоф - съзнателен контрол на имунната система чрез дишане

21.01.2019 г.
47107
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Да достигнеш подножието на Еверест (7200 м)? Да изкачиш Килиманджаро (5895 м)? Да бягаш полумаратон над Полярния кръг? Звучи предизвикателно? Според суперчовекът Вим Хоф всеки може да постигне това, и то по шорти.

Според него истината не е никак сложна и се крие в техниките му на дълбоко дишане. Той тренира тялото и духа си, подлагайки ги на различни тежки природни условия. През годините развива и усъвършенства метода си, като си поставя все по-високи цели. До момента е поставил 26 световни рекорда в „Книгата на Гинес.

Сред забележителните постижения на холандец са, че успява да издържи 1 час и 53 минути, потопен в лед. Достига до подножието на Еверест само по къси гащи и обувки. Той обаче не продължава нагоре, заради проблеми в ходилото. Сред екстремните му постижения е изкачването на Килиманджаро, когато отново е облечен само с къси гащи. И не на последно място, завършва маратон в пустиня в Намибия без вода.

Според Вим Хоф е възможно да контролираме отделните системи на организма и най-важното – съзнателно контролиране на имунната система, така че да  бъде в състояние да устои  на заболявания. Той се е заел с нелеката задача да докаже с помощта на науката, че човешкият ум може да контролира автономната нервна система и имунния отговор.Едно от интересните проучвания е било приложено върху 24 души. Всички те са били инжектирани с бактерия, която причинява главоболие и треска. Половината от тях са тренирали по метода на Вим Хоф, а другата половина – не. Резултатите са показали, че организмът на хората, които са прилагали практиките на Хоф, не е проявил симптомите, докато при останалите участници те са се появили.
Всичко започва през 1995 г., когато след смъртта на жена си, която се самоубива, Хоф използва различни дихателни техники и медитация, за да се справи с пост травматичния стрес и депресията. Съчетанието на дихателни упражнения, медитация и излагане на тялото студ днес са известни като “Методът на Вим Хоф”. Трите отделните части на метода взаимно се допълват и подсилват своята ефективност. За да разберем как работи, трябва да сме запознати с тези компоненти и с начина, по който те си взаимодействат.
 
Дихателните упражнения
1. Отпуснете се
Седнете на стол или легнете по гръб и затворете очи. Уверете се, че спокойно може да вдишвате и издишвате без нещо да ви пречи. Това упражнение е най-добре да се прави рано сутрин, на празен стомах и никога след хранене.
2. 30 мощни вдишвания
Затворете очи. Дълбоко вдишайте през носа или устата, докато не почувствате лек натиск върху вътрешната страна на слънчевия сплит. Важно е да дишате дълбоко, чрез целия гръден кош и диафрагмата. Издишайте въздуха (до нормално положение на корема) през устата.
Повторете 30 пъти.
3. Сканирайте тялото си
По време на 30-те мощни вдишвания „погледнете“  тялото си и  се концентрирайте. Опитайте се да разберете на  кои органи им липсва енергия, както и  кои работят на свръх обороти . Опитайте се да изпратите енергия  до желаното място. Почувствайте тялото си изпълнено с топлина и любов, като всяка негативна мисъл изчезва завинаги.
4. Спокойствие
Веднага след 30-те мощни вдишвания поемете максимално количество въздух през устата, след което издишайте (през устата). Отпуснете се и стойте в състояние на покой без да дишате. Представете си как кислорода достига до всяка клетка на организма. При първи порив на тялото за кислород преминете към следващата стъпка.
5. Възстановително дишане
Вдишайте  максимално количество въздух през устата, почувствайте как се разширяват гърдите. Задръжте дъха си за около 15 секунди. Направлявайте енергията съзнателно и я насочете към всички блокажи, които усетите. Насочете я и към „тъмните места“ по тялото. Усетете светлината във вас. Издишайте през устата.
6. Повторете серията
Направете поне 3 серии (стъпка 3 до стъпка 6). Постепенно увеличавайте броя на сериите.
 
Отворете очи. Нормално е да се почувствате леко замаяни и да имате прилив на енергия. Изправете се бавно и избягвайте резки движения.Медитация
Известно е, че силната мисъл може да бъде силно оръжие. При метода на Хоф много важна е мисълта. Ето защо се набляга на концентрацията и медитацията. Ако не се съсредоточите върху целта си, никога няма да постигнете резултат.

След упражненията за дишане е нормално да сте леко замаяни, изправете се бавно и заемете поза удобна за медитация. Отделете следващите 15-20 минути за медитация на скeниране на тялото. Проследете съзнанието из цялото тялото и използвайте интуицията си за това в кои части липсват енергия и в кои части преливат от енергия. Опитайте се да изпратите енергия / топлина към тези блокирания, а след това ги освободете. Може да се появят тремор, травми и емоции. Почувствайте, че цялото тяло се изпълва с топлина и любов. Почувствай, че отрицанието изгаря.
Често хората показват въртящи се цветове и други визуални изображения по време на това упражнение. Щом ги срещнете, влезте в тях, прегърнете ги и се слейте с тях. Опознайте този вътрешен свят и как той съответства на усещането за напрежение или блокиране в тялото ви.

Постепенното излагане на студ
След упражненията за дишане и медитацията е време за студен душ.
1. Влезте в банята и започнете с вода близка до телесната температура 30 – 37 C.
2. Нагласете се психически за студения душ и завъртете кранчето до най-ниската температура.
3. Контролирайте дишането си. Останете под душа колкото можете, слушайте тялото си.
С течението на времето тялото се адаптира и става все по-устойчиво на студената вода и ще бъдете да готови да си вземате душ при температура 5 C. При излизането от банята ще се почувствате страхотно ободрени и пълни с енергия. След време можете да продължите с вана пълна с лед или разходка по тениска в студен зимен ден. Вим Хоф казва – „студът е вашият топъл приятел“.

Вим за себе си:
“Всичко, което е нужно, е да контролирате тялото си с помощта на разума”
“За мен, Бог е студ. Мисля за студа като за величествена сила. Просто ми помага, тренира ме... Връща ме към природата, както е трябвало да бъде. И по този начин не просто устоявам на студа, аз обичам студа. Студът е безмилостен, но и справедлив.”
“Аз съм абсолютно вярващ. Има много повече от това, което се вижда от очите. Но какво ни дава религията? Духовност или начин да се избиваме? Истинското послание на религията е любов, но нещо се обърка. Аз въвеждам яснота подкрепена от науката.”
 
Учителят Беинса Дуно за дишането и студа:
 “От въздуха, който дишаш, може да извадиш всичко.”

“Като ученици, вие най-първо трябва да започнете с дишането. Като дишате, не вземате достатъчно въздух. Природата не обича това. От друга страна, не възприемате това, което съдържа въздухът, не изкарвате от въздуха вътрешното му съдържание, а именно – жизнената сила и праната, и Божествената мисъл. Много хора дишат бързо и плитко. Ако искате да бъдете търпеливи, трябва да се учите да задържате въздуха по-дълго време.”

“Ако тези формули се произнасят редовно сутрин, на обед и вечер, а и в друго време, човек ще може да реализира 75% от плановете си в живота.”

Кажи мислено:
При вдишване: „Да се прослави Името Божие в мен.“
При задържане на въздуха: „Да се въдвори Царството Божие в мен.“
При издишване: „Да бъде Волята Божия.“
“В сегашния живот топлината е по-опасна от студа.”
“Студените душове са добри, но само при известни условия. Резките промени, ту студени, ту топли душове предизвикват най-различни реакции на втвърдявания на тялото, вследствие на което в организма се натрупва повече електричество, с което човек мъчно се справя. От студените бани препоръчвам дъждовните, и то не на голо, а през тънка дреха. ”
“Сега се нуждаете от юргани, от дебели одеяла, но ако знаете закона, може да вземете най-тънкия вълнен плат и най-тънкия копринен плат и ако през него прекарате магнетична енергия и се завиете с този най-тънък плат, в най-големия студ ще ви бъде топло.”
 
 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12