Търси

Метерлинк: В Божествените полета на скритата доброта и най-скромната от душите не търпи поражения

Още по темата ...
блуждаем в Бога

Метерлинк: Ние блуждаем в Бога като слепци, които страстно търсят Храма, в който вече се намират

Виж повече
Огюст Роден

Единен творчески и духовен импулс среща Огюст Роден, Райнер Мария Рилке и Морис Метерлинк

Виж повече
20.06.2024 г.
754
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Невидимата Божествена доброта е облагородила по един съвършен начин всичко, което несъзнателно е докоснала. Нека всички ония, които се оплакват от който и да е бил, слязат в себе си и се попитат дали са били някога добри в присъствието на това същество.

"Колкото до мене, аз не съм срещал никога някой, при когото, когато съм усещал своята невидима доброта, да не е ставал, в същата минута, по-добър от самия мене."

Бъдете добри в глъбините и ще видите, че тези, които ви обкръжават, ще станат добри до същата глъбина. Нищо не отговаря по-безпогрешно на тайния вик на добротата от тайния вик на съседната доброта.

Когато вие сте активно добри в невидимото, всички тези, които ви приближават, ще вършат, без да знаят това, неща, които не биха направили, когато са при някой друг човек. Има една сила, която няма име, едно духовно съперничество, което е непобедимо. Би могло да се каже, че именно тук се намира най-чувствителната точка на нашите души, защото има от тези души такива, които сякаш са забравили, че съществуват и са се отказали от всичко, което възвишава човека. Но когато бъдат засегнати в това място, те цели се изправят:

"..В Божествените полета на скритата доброта и най-скромната от душите не търпи поражения"

Ако се попитате вие всяка вечер: "Какво безсмъртно съм сторил днес?", то дали винаги само в нещата, които можете да претеглите и измерите безпогрешно, трябва най-напред да го търсите? Възможно е да пролеете извънредни сълзи, да изпълните едно сърце с чудни истини и да възвърнете към вечен живот една душа, без някой да съзре това, без самите вие да го знаете. Възможно е нищо да не се изменя, възможно е при изпитанието всичко да се сгромоляса, може и тази доброта да отстъпи дори на най-малкия страх...Не е важно! Нещо Божествено е станало и нашият Бог се е усмихнал някъде.

Навярно върховната цел в живота е да възродиш по такъв начин неизразимото в нас, че да пробуждаме поне част от непонятното, което спи във всички кътове?...Тук вие сте събудили душата, която вече не заспива. Душата, която вашата душа е погледнала и която е проляла с вас свещенните сълзи на неизразимата тържествена радост. Тя е така сигурна в нещо, което никой друг не знае, че нищо не може по-нататък да изтрие или да направи по-бледна нейната вътрешна усмивка, защото нищо не може да раздели две души, които в продължение на един миг "заедно са били добри".

Морис Метерлинк, 1916г.
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 

Свързани публикации

снимка: Антон Чалъков / Shutterstock
25.03.2016 г.
4108
2

С послание към българите, Мариус Куркински върна на сцена Синята птица на Морис Метерлинк

Според Мариус Куркински противостоенето на всички негативни събития и емоции, които се случват в ежедневието ни трябва да тръгне от една вътрешна сила във всеки човек, чрез отношението му към другия, ближните и обществото като цяло
Виж повече
силата на мълчанието
12.04.2016 г.
5363
2

Морис Метерлинк оценява силата на мълчанието като специален момент за осъзнаване на миговете

За Морис Метерлинк мълчанието намира своята най-добра среда за развитие в смирението на човек
Виж повече
Елеазар Хараш | © 2016 Portal12.bg
28.05.2016 г.
31483
13

Елеазар Хараш: Бог е по-дълбок от реалността! (ВИДЕО ИНТЕРВЮ)

Представяме ви пълното видео интервю на Портал12 с писателя, езотерик и духовен напътственик - Елеазар Хараш. Основна тема в разговора е творчеството и посланията на белгийския писател, драматург и мистик - Морис Метерлинк.
Виж повече
Елеазар Хараш | © 2016 Портал12
20.12.2016 г.
8323
2

Елеазар Хараш: Христос е тук. Действа и работи! (ВИДЕО+пълен текст във файла)

Съвременното християнство не е християнство, празниците не са празници. Не само Коледа и Великден, въобще празниците са между трагедия и комедия. При истинското древно християнство празнуваш Бог в себе си, а сегашната Коледа е голяма трагедия защото е изгубено чистото сърце, което означава, че без чисто сърце теб те няма, тогава кой ще празнува?...
Виж повече
Елеазар Хараш
10.01.2017 г.
4977

Елеазар Хараш: Паметта за всичко се намира в централна духовна монада (ВИДЕО)

Мислиш, че си щастлив, не се поддаваш, не се развиваш, то е голямо сънуване….! Докато нещастието може да ти бръкне и да си кажеш: „абе аз по какъв път вървя, дай да тръгна...“ и ако трябва да избираме... те сами хората няма да изберат нещастието, но то ще им се изпрати, щото те вървят неспасяемо.
Виж повече
животът на пчелите - геометрията на -о ъгълната клетка - перфектна сакрална геометрия
25.01.2017 г.
8145

Морис Метерлинк: Животът на пчелите е образец за висша материална и духовна организация

Ако всичко на този свят е материя, то тук можем да наблюдаваме нематериалното движение на материята. Тук се касае за прехода от егоистичен, несигурен и несъвършен живот, към братско, малко по-сигурно и щастливо съществуване.
Виж повече

Спонсори на Портал 12