Търси

Единен творчески и духовен импулс среща Огюст Роден, Райнер Мария Рилке и Морис Метерлинк

Още по темата ...
Роден

Изкуството в ръцете на Огуст Роден - Запечатани образи от невидимото (СНИМКИ)

Виж повече
Марина Цветаева

Марина Цветаева към Рилке: Ако някой сънува и двама ни - в неговия сън ще се срещнем

Виж повече
Метерлинк

Какво казва Метерлинк за Законите на морала и Тайната на справедливостта?

Виж повече
Огюст Роден

Огюст Роден показа как животът може да бъде школа към Безвремието

Виж повече
21.05.2024 г.
2734
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В света на изкуството и литературата, духовните импулси между творците често играят ключова роля в оформянето на техните произведения и философски възгледи. Един от най-забележителните примери за такова взаимно вдъхновение са привидно "случайните" срещи между френския скулптор Огюст Роден и двамата известни писатели - австрийския поет Райнер Мария Рилке и белгийския драматург Морис Метерлинк. Техните взаимоотношения не само обогатяват личното им творчество, но също така дават посока за дълбоки прозрения за духовните и философски търсения, които ги свързват. Това много ясно проличава например в книгата "Мелодията на нещата" на Райнер Мария Рилке, където той използва словото и творчеството на Метерлинк и Роден за своеобразна основа.

Приятелството между Роден и Рилке започва през 1902 г., когато Рилке посещава Огюст Роден в Париж с цел да напише монография за него. Впечатлен от творчеството и философията на скулптора, Рилке става негов секретар през 1905 г. През това време Рилке е силно вдъхновен от методите и възгледите на Роден, което значително влияе на неговото собствено творчество. В произведения като "Писма до един млад поет" (с руската поетеса Марина Цветаева) и "Новите стихотворения", можем да видим отражението на този период. Именно в  "Писма до един млад поет" писателят Райнер Мария Рилке и поетесата Марина Цветаева ни разкриват как чрез любовта между две човешки души, може да се докосне Духът и Божествената Любов. 

В писмо до съпругата си Клара Вестхоф, Рилке споделя:„Вчера, понеделник следобед в три часа, бях при Роден за първи път - ( Atelier 182 rue de l’Universite). Спуснах се по Сена. Имаше модел, момиче. В ръката си, Роден държеше малък гипсов предмет, по който стържеше.

на снимката: скултура на Огюст Роден - "Ева, в мига на осъзнаването на греха" © 2024 Портал 12Той просто напусна работа, предложи ми стол и се заговорихме. Той беше мил и нежен. И ми се стори, че винаги съм го познавал... и че само го виждах отново. Намерих го някак по-малък, отколкото на снимките, но все пак по-силен, по-мил и по-благороден. Това чело, връзката, която има с носа му, който излиза от него като кораб извън пристанището... това е много забележително. Характерът на камък е в това чело и този нос. И устата му има реч, чийто звън е добър, интимен и пълен с младост. Такъв е и неговият смях, онзи смутен и в същото време радостен смях на дете, на което са подарени прекрасни подаръци. Той ми е много скъп. Това разбрах веднага."

Роден, от своя страна, оценява познанията и чувствителността на Рилке. Той често съветва поета да наблюдава природата и материалния свят като източник на вдъхновение, насърчавайки го да търси духовното в ежедневното и конкретното. Това сътрудничество и обмен на идеи подчертават дълбоката връзка между изкуството и духовността, която и двамата творци споделят. Въпреки близкото си сътрудничество, отношенията между Роден и Рилке не са безпроблемни. През 1906 г. Рилке е уволнен като секретар на Роден поради напрежения и разногласия (с лица от културните среди във Виена). Това води до временно отчуждение между двамата. Въпреки това, по-късно те се помиряват и поддържат топла връзка до края на живота на Роден.

на снимката: скулптура на Огюст Роден, показваща как Виктор Юго носи на плещите си целият астрален товар на собствените си герои:

© 2024 Портал 12


Връзката пък на Роден с Морис Метерлинк е пример от същия период за силно духовно преливане между двама велики творци. Метерлинк, известен със своите символистични драми и поезия, споделя с Роден интерес към метафизичните и духовни въпроси. Техните произведения често изследват темите за съдбата, мистериозните сили и търсенето на смисъл в човешкото съществуване. Роден черпи вдъхновение от драмите на Метерлинк, като "Слепите" и "Синята птица", които отразяват човешкото търсене на просветление. В същото време, Метерлинк е впечатлен от способността на Роден да улавя и предава в своето творчество дълбоките вътрешни преживявания в пътя на себепознанието.

Вижте галерия със снимки на скулптури на Огюст Роден

Огюст Роден:

Истинската сила на изкуството е да изрази невидимото чрез видимото.


Райнер Мария Рилке:

Бъди търпелив към всичко неразрешено в сърцето си и се опитай да обичаш самите въпроси. Вътре в теб е Тишината на един дълбок свят, в който нищо не се губи.


Морис Метерлинк:

Невидимото е по-реално от видимото. Животът е Мистерия, а не проблем за разрешаване. Истинската мъдрост е да виждаш чудесата в ежедневното.

Свързани публикации

Райнер Мария Рилке
06.02.2017 г.
1724

Райнер Мария Рилке: Религията е изкуството на нетворците

12 уникални размисли на Райнер Мария Рилке, поетът оставил емблематичен отпечатък в духовното и културно развитие на Европа през изминалия век
Виж повече
Морис Метерлинк
12.09.2022 г.
5138

Морис Метерлинк: Трябва да проникнем в тайните на този свят и да срещнем Окото на Бога, за да направим връзка

Преди света е имало друга висша и духовна енергия. И когато тя е слязла надолу, е образувала материалната енергия.
Понеже светът се явява образ на духовни и есенциални сили, това означава, че светът е Око на Бога. Ние трябва да проникнем в тайните на този свят и да срещнем Окото на Бога, за да направим връзка.
Виж повече
Морис Метерлинк за Бог
09.07.2021 г.
2022

Метерлинк: Нашето истинно щастие не се нуждае изобщо от материално пространство

Бог, в когото аз не вярвам, ще стане по-мощен и по-утешителен от онзи, в когото вярвате вие, ако моето съмнение се основава върху по-широки и по-чисти мисли и чувства, отколкото онези, които събужда вашата увереност. 
Виж повече
Метерлинк
13.12.2021 г.
2901

Морис Метерлинк: Смирено признавам, че все още не познавам своя Бог, затова Го търся, винаги и навсякъде

Дали идва от някой Бог, както твърдят вярващите? Нека не издребняваме за името на източника... Името нищо не обяснява, не променя нищо относно основната природа, относно безкрайността и ненамалимия мрак на тази загадка...
Виж повече
скромност - добро - смиреност
20.06.2024 г.
550

Метерлинк: В Божествените полета на скритата доброта и най-скромната от душите не търпи поражения

Бъдете добри в глъбините и ще видите, че тези, които ви обкръжават, ще станат добри до същата глъбина. Нищо не отговаря по-безпогрешно на тайния вик на добротата от тайния вик на съседната доброта.
Виж повече
Морис Метерлинк: Човек трябва да гледа на събитията в живота в една Божествена атмосфера
28.11.2019 г.
1831

Морис Метерлинк: Човек трябва да гледа на събитията в живота в една Божествена атмосфера

Всеки човек може да се издигне духовно до върховете на добродетелния живот и да знае във всеки момент, какво би трябвало да прави за да действа, като герой или светец. Но не това е важното.
Виж повече
Райнер Мария Рилке
16.06.2024 г.
1010

Райнер Мария Рилке: Въпросът е в това - всичко да изживеем, чрез собствена опитност

Обърнете се към Природата, към обикновеното в нея, към незначителното, едва забележимото.., което внезапно може да се окаже велико и неизмеримо. Обградете с любов дори най-малкото и простоватото, като скромен слуга се помъчете да спечелите доверието на привидно нищожното: сторите ли това, всичко ще ви се види по-леко, по-цялостно и някак по-приемливо, ако не за разума, замрял в почуда, то за Духовното ви зрение, будност и жаждата за познание.
Виж повече
Райнер Мария Рилке - цитати
01.03.2021 г.
4244

12 вдъхновения за живота и изкуството от Райнер Мария Рилке

Пътят към истинската стойност на всички творби минава през самотата. Да се затвориш с някоя книга, с картина, с песен...за ден-два или три; да изучиш житейските им особености и да проследиш техните странности, да изпиташ доверие към тях, за да заслужиш вярата им....
Виж повече
писмо до мъртвия Райнер Мария Рилке
01.01.2017 г.
1485

Тема за размисъл: Нова година 1927 - с писмо до мъртвия Райнер Мария Рилке

Макар и странно, за някои може би тежко...искаме да споделим с вас едно докосване до различно преживяване за Нова година. Новата година - 1927-а, през очите на Марина Цветаева, руска поетеса и писателка, един от най-оригиналните руски поети на 20 век., която написва писмо до току-що починалият Райнер Мария Рилке.
 
Виж повече

Спонсори на Портал 12