Метерлинк: Нека ценим и най-дребните външни доказателства за Духа

05.07.2018 г.
9285
Добавена от: Борислав Борисов
Съществува един общ разум, нещо като универсален флуид, който по различен начин прониква в организмите в зависимост от това дали са добри или лоши проводници на Духа. Досега на Земята човекът, като че ли винаги е бил живото същество, оказващо най-малка съпротива на въпросния флуид, наречен от религиите божествен. Нервите ни са жиците, по които протича това по-фино електричество. Гънките на мозъка ни образуват в известен смисъл индукционните бобини, в които се увеличава силата на тока. При това този ток не идва от специален източник и не е различен от електричеството, преминаващо през камъка, звездата, цветето или животното.

Всичко, което наблюдаваме в себе си, е с право подозрително - ние сме и съдници и участници; а и сме прекалено заинтересовани да населим света си с илюзии и прекрасни надежди.
Затова нека скъпим и ценим и най-дребните външни доказателства за Духа.
Цветята ни предлагат такива - вероятно съвсем незначителни в сравнение с онова, което биха ни съобщили планините, морето,  и звездите, ако можехме да проникнем в тайните ба живота им. Но и тези малки доказателства все пак ни позволяват да предположеим с по-голяма сигурност, че Духът, който се съдържа в нещата или се излъчва от тях, е от същото естество като нашия. Ако прилича на нас, ако и ние му приличаме, ако всичко, което е в него, е и в нас, ако използва нашите методи, ако има нашите навици, грижи, наклонности, желанието ни за нещо по-добро, какво нелогично има в инстинктивните ни, непобедими надежди, след като е почти сигурно, че и Той се надява на същото?

Възможно ли е, когато опткриваме разпръснато в живата материя такова количество разум, тази материя да не е превърнала разума в свое дело, ще рече да не се стреми към щастие, съвършенство, победа над онова, което наричаме зло, смърт, мрак, небитие и което най-вероятно е само сянката или сънят му?

Из Разумът на цветята

Морис Метерлинк, 1907г.
 
Борислав Борисов Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България. Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на з...
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12