Търси

Метерлинк: Нека ценим и най-дребните външни доказателства за Духа

Още по темата ...
Марина Цветаева

Марина Цветаева към Рилке: Ако някой сънува и двама ни - в неговия сън ще се срещнем

Виж повече
мистерия - фатализъм - духовно развитие

Всички събития в живота се движат в сиянието на Бог и в една Божествена атмосфера

Виж повече
пчела

Пчелите са от слънчев род и те са разбрали дълбоко въпроса за жертвата

Виж повече
Метерлинк

Морис Метерлинк: Смирено признавам, че все още не познавам своя Бог, затова Го търся, винаги и навсякъде

Виж повече
07.07.2022 г.
2109
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Съществува един общ разум, нещо като универсален флуид, който по различен начин прониква в организмите в зависимост от това дали са добри или лоши проводници на Духа. Досега на Земята човекът, като че ли винаги е бил живото същество, оказващо най-малка съпротива на въпросния флуид, наречен от религиите божествен. Нервите ни са жиците, по които протича това по-фино електричество. Гънките на мозъка ни образуват в известен смисъл индукционните бобини, в които се увеличава силата на тока. При това този ток не идва от специален източник и не е различен от електричеството, преминаващо през камъка, звездата, цветето или животното.

Всичко, което наблюдаваме в себе си, е с право подозрително - ние сме и съдници и участници; а и сме прекалено заинтересовани да населим света си с илюзии и прекрасни надежди.
Затова нека скъпим и ценим и най-дребните външни доказателства за Духа.
Цветята ни предлагат такива - вероятно съвсем незначителни в сравнение с онова, което биха ни съобщили планините, морето,  и звездите, ако можехме да проникнем в тайните ба живота им. Но и тези малки доказателства все пак ни позволяват да предположеим с по-голяма сигурност, че Духът, който се съдържа в нещата или се излъчва от тях, е от същото естество като нашия. Ако прилича на нас, ако и ние му приличаме, ако всичко, което е в него, е и в нас, ако използва нашите методи, ако има нашите навици, грижи, наклонности, желанието ни за нещо по-добро, какво нелогично има в инстинктивните ни, непобедими надежди, след като е почти сигурно, че и Той се надява на същото?

Възможно ли е, когато опткриваме разпръснато в живата материя такова количество разум, тази материя да не е превърнала разума в свое дело, ще рече да не се стреми към щастие, съвършенство, победа над онова, което наричаме зло, смърт, мрак, небитие и което най-вероятно е само сянката или сънят му?

Из Разумът на цветята

Морис Метерлинк, 1907г.
 

Препоръчани книги:

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 

Спонсори на Портал 12