Търси

Метерлинк: Нашето истинно щастие не се нуждае изобщо от материално пространство

09.07.2021 г.
2002
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Аз мога да вярвам по един набожен и безкраен начин, че няма Бог, че моето появяване в света няма цел извън себе си, че съществуването на душата ми е потребно на този безпределен свят само толкова, колкото са потребни преходните промени на цветето. Вие пък може да вярвате дребнаво, че един-единствен и всемогъщ Бог ви обича и покровителства, но аз ще бъда по-щастлив и по-спокоен от вас, ако моята увереност е по-голяма, по-сериозна и по-благородна от вашата вяра, ако тя е изследвала душата ми по-дълбоко, ако е обгърнала по-широк хоризонт, ако е обичала повече...

Бог, в когото аз не вярвам, ще стане по-мощен и по-утешителен от онзи, в когото вярвате вие, ако моето съмнение се основава върху по-широки и по-чисти мисли и чувства, отколкото онези, които събужда вашата увереност. 

Нека го кажем ясно: Не е важно дали вярваме или не вярваме в Бог, а са важни честността, обширността, безкористието и дълбочината на основанията, поради които вярваме или не вярваме. Тези основания не се избират, а се заслужават като истинските награди. Тези основания не влизат току-така в душата ни, а трябва да са живели дълго в нея, трябва да са прекарали там своето детинство, да са се хранили с всички наши мисли, с всички наши действия и трябва да намерят там хиляди спомени за живот, прекаран в искреност и любов. Колкото повече растат тези основания, колкото повече се разширява кръгозорът на душата ни, толкова повече расте кръгозорът на щастието, защото пространството, заето от нашите мисли и чувства, е едничкото място, в което може да се движи нашето щастие.

Нашето истинно щастие не се нуждае изобщо от материално пространство, а от морално пространство, което да се отваря пред него. Трябва да се трудим да разширяваме последното, докато настъпи моментът, когато нашето щастие не ще иска вече друга храна, освен самото пространство, което то в своя възход открива.

Истинният човек започва да придобива истинно щастие - блаженство, само в истинската човешка и неусвоима част на своето същество, а всички други щастия са всъщност само още несъзнателни откъслеци от това щастие, което мисли, гледа и не забелязва вече граници нито в себе си, нито в онова, което го окръжава.

Морис Метерлинк, 1916г.
 

Препоръчани книги:

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 

Свързани публикации

силата на мълчанието
12.04.2016 г.
5293
2

Морис Метерлинк оценява силата на мълчанието като специален момент за осъзнаване на миговете

За Морис Метерлинк мълчанието намира своята най-добра среда за развитие в смирението на човек
Виж повече
животът на пчелите - геометрията на -о ъгълната клетка - перфектна сакрална геометрия
25.01.2017 г.
8092

Морис Метерлинк: Животът на пчелите е образец за висша материална и духовна организация

Ако всичко на този свят е материя, то тук можем да наблюдаваме нематериалното движение на материята. Тук се касае за прехода от егоистичен, несигурен и несъвършен живот, към братско, малко по-сигурно и щастливо съществуване.
Виж повече
скромност - добро - смиреност
03.01.2020 г.
2090

Метерлинк: В Божествените полета на скритата доброта и най-скромната от душите не търпи поражения

Бъдете добри в глъбините и ще видите, че тези, които ви обкръжават, ще станат добри до същата глъбина. Нищо не отговаря по-безпогрешно на тайния вик на добротата от тайния вик на съседната доброта.
Виж повече
Бъдете добри в глъбините
31.10.2017 г.
18166

Метерлинк: Нищо не може да раздели две души, които в продължение на един миг заедно са били добри

Бъдете добри в глъбините и ще видите, че тези, които ви обкръжават, ще станат добри до същата глъбина. Нищо не отговаря по-безпогрешно на тайния вик на добротата от тайния вик на съседната доброта.
Виж повече
Метерлинк: Любовта
02.07.2019 г.
2684
1

Метерлинк: Любовта разбива в нашето сърце само това, което е ненужно

Истинската победа над съдбата е възможна само в душата и всичко зависи не от съдбата, а от мъдростта.
Виж повече

Спонсори на Портал 12