Метерлинк: Любовта разбива в нашето сърце само това, което е ненужно

02.07.2019 г.
3473
Добавена от: Борислав Борисов
1 коментара
Метерлинк е притжавал тихия дар на мълчанието. Търсач на живата реалност, на живия път. Това е същество на свободната светлина, на свободния вятър. Човек с пречистено чувство, поетична дарба и дълбоко мислене. Но все пак трябва да кажа, има белези – той не е посветен, въпреки че е чудно същество, върви към това.

В последната му книга има голяма мъдрост  -  „Великата тайна” – но аз се радвам, че на едно място той сам си признава. Това е красивото, скромността и т.н., но тука това дори няма значение.

Търсачът продължава да търси Истината, без да се интересува в нито един миг дали ще стане посветен.


Метерлинк казва: Истинската жизненост черпи сили от древността, от древни неща. Тука само ще ви кажа, че „минало” и „древност” са съвсем различни неща. Истината се намира в древността, а не в миналото. Друг път, когато говорим за египетската история, там ще обясним разликата.

Метерлинк е човек, достигнал духовно съзерцание и духовно единение и чак към края на живота си му е позволено да постигне мистично единение. Има много видове уединения, но не от всички тях се израства в духа, защото трябва да ти е позволено.

И така, Метерлинк казва:
 • Духът е зад пределите на символизма. Символът може да ти е близък, но духът може да е далече от тебе.
 • Посветеният е мистичен носител на Истината.
 • Словото е произлязло от мистичната субстанция. Същността се е притаила и се е скрила зад словото.
 • Душата е скритата доброта на вечността.
 • Преди да е създаден света, е имало дълъг духовен период, в който са работили други сили.
 • Бог – това е скритият храм в човека.
 • Колкото е по-дълбока една любов, толкова повече тя става мъдрост.
 • Любовта разбива в нашето сърце само това, което е ненужно.
 • Като се върви към Бога, всяко знание се превръща в неведение, защото Той е Незнайното Начало на всичко.
 • Всичко, което се случва с човека и човечеството е необходимост.

Събитието само по себе си е чиста вода, която съдбата налива върху нас и обикновено събитието няма нито вкус, нито цвят, нито миризма. То става хубаво или тъжно, сладко или горчиво, смъртоносно или животворно според качеството на душата, която го възприема.

Има хора, надарени с вътрешна сила, на която се подчиняват самите събития, които стават наоколо и тези събития осъзнават тази сила. Другият път, в третото учение, когато ще говорим за толтеките, ще говорим за какво е воля и какво е истинска воля. Тъй като много хора развиват силна воля и се сблъскват с Воля, която ги разрушава, понеже не са могли да различат нещо.

Има хора, в които тяхната безсмъртна част поглъща всичко. Те са подобни на остров в морето, защото са намерили твърдата точка, откъдето заповядват на съдбата.

Има хора, казва Метерлинк, чийто вътрешен живот осветлява всичко, което им се случва и то по правилния начин.

Велика истина е, че присъствието на мъдреца унищожава действието на съдбата.


Самите събития се страхуват от една велика и съкровена душа.

Истинската победа над съдбата е възможна само в душата и всичко зависи не от съдбата, а от мъдростта.

Не винаги е достатъчно да се въоръжим с високи мисли, за да победим съдбата, защото тя знае да противопоставя на високите мисли още по-високи. Но коя съдба е успяла някога да се бори с благите, прости, добри и честни мисли? Съдбата никога не влиза в душата на човека, който не я вика и не я зове.

Това, което хората наричат „съдбоносно”, това е незнанието и небрежността на хората. Съдбата се налага върху човека, когато има колебания, слабости, дребнавост, суета, непоследователност и заслепение. Това е човекът, който става жертва на съдбата. Онези, които нямат чистота и благородна мисъл, те се затварят вътре в съдбата.

Елеазар Хараш
Борислав Борисов Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България. Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на з...
Коментари: 1
 • Читател
  02.07.2019 г., 10:53 ч.
  1     0

  Закони на природата от Морис Метерлинк  

   

  1-ви закон  

  Всеки народ, общество, раса и пр. който върши неправда, насилия и пр. като магнит привлича към себе си силите на разрушението и ще мине през катастрофа или даже ще бъде пометен.  

   

  2-ри закон  

  Опълчването против една божествена вълна, против хората, които носят новото, води със себе си своите последствия. Защото това новото е, което носи живота, прогреса, светлината, всички опреснителни сили, подмладяването.

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12