Търси

Мелхиседек: Навътре гледай, защото душата е ключ на Вселената (из Богомилски легенди, Николай Райнов)

10.09.2020 г.
9436
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Споделяме с вас, част от написаното от Николай Райнов в неговите "Богомилски легенди" ( 1918 г. ) за  Мелхиседек

Мелхиседек казва:
"Два са образите на Божия Жрец: любов и правда. 
И двете са - едно.
Два са пътищата на Божия Жрец: свобода и закон.
И двете са - едно."

..... разсипа се мълва за наставника в Тайните - и всекиго имаше жажда да чуе Мелхиседек. И потърсиха го мнозина, ала малцина смогнаха да стигнат до него. Защото измряха от буря, мълния и жажда в пустинята...

....И дойдоха при Мелхиседек малцината - и замолиха го да ги поучи. А те бяха кръстени с Огън. И стояха три деня в пещерите, за да преминат изпитанията на Тайната. И отведе ги на третия ден Мелхиседек на Планината - и каза им:

"С чистота се гради Царството - и среброто трябва да стане злато. А сърдцето - да се възпламени като блясък на сардий.
Това е първото.

Три пътеки има чистотата. А трябва и трите да се изходят. 
Това е второто.

Когато изгладнее, лъвът не реве, ами алчно търси жертва...Бъдете като него!...
Това е третото.

И също лебед, щом дойде време да мре, тогава пее и хубава е песента му. Защото пее веднъж в живота си. Като него бъдете!
Това е четвъртото.

Когато скорпионът се усети уловен, сам си забива жилото в своето тяло. И умира - самоволно. И тази смърт не носи скръб. И няма лъжа в нея, защото е волна смърт. Бъдете такива!
Ала на малцина е съдено да бъдат уловени. И щом не са, отровата на жилото им ще стане вода. И не ще умрат, защото е рано. А беда е - рано да загинеш.
Това е петото.

Навътре гледай, защото душата е ключ на вселената - и, не виждаш ли в себе си, вън от себе си не можеш видя! И събуди ли се в тебе Огнената Змия, която съска и се върти на витло, пази се да не те ухапе! Улови я за главата и допри езика и до своя език - и гледай я в очите! Ще заспи Змията - и пробуди ли се, покорна ще ти бъде!Това е шестото.

Научете Великото Изкуство: три са неговите пътища! От взирането се ражда образ. С остро взиране се узнават силите: те са сенки, а сенките се не виждат по здрач. Изтръгни от себе си скрити съкровища - и стани път на Вечния! За да намериш Пътя, сам трябва да станеш този Път!

С усилие се уцелват пътища отвъд душата, ала само така се стига волност! Всички ръждиви вериги трябва да се скъсат, а кои вериги не са ръждвиви?

Надрастване на веригите трябва! Само така се стига до стъпало на пророк и посветен. Само така се влиза в пустинята на онзи, който е станал едно с другите! Правете това братя мои!
Това е сетното!

....и рече Мелхиседек:

Завещавайте на своето Утре изгревите на своето Вчера и ведростта на своето Днес.

Помнете седемте стъпала на Пътя - и търсете себе си в самота и мъка. Не ви зова на пир, братя мои, на самотерзание ви зова!

"Блажен - онзи, който е прочел словата на Тайните - и научил скрижалите! Той ще стане стълб в Храма на своя Бог - и не ще излезе вече!"


Няколко слова от Елеазар Хараш за Мелхиседек:

"Мелхиседек идва директно и пряко от Бога – абсолютно никакви родители, нито баща, нито майка - директно и пряко от Бога. Бог не е ограничен, Бог има методи за всякакви видове раждания, а този човешкия начин, той просто е нещо изостанало. След време, казва Учителя, ще бъде сменено и подобрено. Така е роден и Мелхиседек, както казва и Писанието – без родители, без баща и майка, просто няма нужда от тях. Мелхиседек е същество от Древния свещен род, непадналите нефилими, т.е. непадналите богове. Той е друг вид странен и мистичен спасител на човечеството. Той е Прадревен Логос, абсолютно чисто Слово. Смятайте, щом е бил Учител на древния Тот, за какво ниво говорим. Той е бил главен ръководител и жрец в храма на Слънцето в Атлантида, а Техути (Тот или Хермес) е бил негов ученик. Но за мъдростта на Мелхиседек, който има и друго име в Атлантида, наречен е цар и жрец, атлант, Царят на Атлантида; после слиза с друго име – Мелхиседек, царят на Агарта., ще говорим по-нататък..."

изображение на Мелхиседек, определено от Елеазар Хараш, като най-близко до образа му:Какво пише още Николай Райнов за Мелхиседек в Богомилски легенди?
"Той царуваше в страната наречена Салем, което значи Мир. Той бе жрец на Всевишния. И никой не знаеше, има ли баща или майка. И никой не помнеше, отде е дошъл.

Той бе жрец на Елохима отвеки. И крепък бе духом Мелхиседек. И възлежаваше на гърдите Господни. Той знаеше изтънко душата на човека и виждаше до един заслоните на сърдцето: от погледа му не можеше да се укрие ни грях, ни замисъл - и пред словото му трепереха всички хора. Защото го усещаха праведен и ведър духом, и бояха се от него.

изображение на Мелхиседек на икона от  XIV век в Земенския манастир. 
пощенска марка от България, 1976-а година © AlexanderZam Издигна се до звездите небесни Мелхиседек - и по следите на Слънцето тръгна. А знаеха, че е пазител на Тирса Господен и на Чашата Господня.
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 

Спонсори на Портал 12