Търси

Медитация за осъзнатост влиза в училищата (ВИДЕО)

02.02.2016 г.
9922
29
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Възможно ли е светът да бъде едно по-добро място? Възможно ли е всички ние да уважаваме себе си и другите повече? Възможно ли е всички ние да сме във връзка с истинското състояние на същността си?

Медитацията влезе в училище: децата вече практикуват майндфулнес – медитация за висока осъзнатост. Този метод показва и насърчава естественото състояние на благополучие.

Какво е майндфулнес и как се прави?
Майндфулнес е практика за осъзнаване на себе си, в която си по-наясно с всичко, което се случва около теб и с твоите чувства. Основното е децата да са със затворени очи, да се фокусират върху дишането си и да сложат ръка на коремчетата си, за да усещат и следят диафрагменото си дишане. Добре е практиките да бъдат водени от човек, който е опитен в този вид медитация.

При първите няколко занятия децата най-вероятно ще се чувстват странно и няма да разбират какво правят и защо го правят. С времето ще свикнат, ще чакат с нетърпение да стане време за медитация и дори ще изявят желание сами да водят практиките.

Защо се прави?
Резултатите в класните стаи са удивителни. Децата имат много по-голяма готовност да седнат и да учат, и имат по-добра способност да се концентрират. Те също се учат как да правят връзка със собствените си чувства и имат възможност да изразят тези чувства пред другите по здравословен начин. Наистина им харесва да бъдат на училище и да прекарват време с приятелите си.

Кога се прави?
Съобразете кога е най-подходящият момент от деня, за да приложите медитацията – например след часа по физкултура и преди по-трудните предмети, като математика. С течение на времето ще забележите, че децата наистина имат по-добри способности за учене след медитативните упражнения.

Как да приложим наученото от медитативните практики в ежедневието?
Създайте навици у децата. Съветвайте ги когато усетят, че са ядосани или притеснени – веднага да разсеят мислите си с дълбоко дишане и да си спомнят занятията по медитация. Поощрявайте ги да си помагат един на друг. Ако някое от децата често проявява агресия и има избухлив характер, нека другите да го успокояват и да му припомнят наученото в занятията по медитация.

 
Коментари 29
 • хипновал
  01.03.2017 г. 17:52
  медитация-директна връзка на духа с тялото, като се илиминира влиянието на душата. цели се стабилизация и успокояване, изчистване от ненужни притеснения и колебания. но при грешна постановка, като езотеризъм и окултизъм(обърканости за непораснали деца) може дори да ви разболее. хипноза е ползване объркаостта на душата, за да се влезе и обърка тялото, като му се постваи външа програма (зомби) с която обърканата душа да си постигне илюзията, като така само влиза по-надълбоко в заблудата. важно е кой преодава.някой комплексар правещ се на духовен, или някой комплексар подгонен от усърдие в библиотеки само че,гори от честолюбие да ни покаже гениална цел. нищо ново под слънцето и в момента осъзнатите като процент не са повече от преди сто или двеста и триста години. важното е семейството и родовете ан родителите на децата. баби и дядовци да има осъзнати, че мама и тате да търчат да работят, за да съградят дом и уют. не си затривайте шпаметта, не си затваряйте очите за новите напасти и не си запушвайте учите, че лъжите нови не са, а само интерпретации на нашите празноти във времето :|
 • Емилия
  09.02.2017 г. 15:54
  Мисля, че това е последния проблем на българското училище. Много хубави неща могат да се въведат,но ако веднага ще бъдат намразвани от децата, тогава това е престъпление. А опитът показва, че точно това се случва. И е напълно обяснимо. Децата намразват предметите, заради педагозите. Има нужда от ПЕДАГОЗИ! Хора, които да "запалят" децата по знанието. Хора, които да обичат деца! Каквото и да им въведат, под обичаиното "задължително" е загубена кауза! И ако се преподава от човек, когото не уважават... Лошото е, че това ще убие шансът им в бъдеще да научат същото важно и полезно нещо от истински наставник - УЧИТЕЛ! Българското училище е трошачка за деца! То има нужда от глобална промяна!
 • Колю
  08.02.2017 г. 08:37
  За да се осъзнаят децата не им трябва буда и кришна - техники за умопомрачение! Трябват им знания за истинския Живот! Тия техники са демонски и първото, което се появява е егоизъм и гордост!:(
 • Колю
  08.02.2017 г. 08:35
  За да се осъзнаят децата не им трябва буда и кришна - техники за умопомрачение! Трябват им знания за истинския Живот! Тия техники са демонски и първото, което се появява е егоизъм и гордост!
 • Тина
  23.09.2016 г. 09:13
  Отлична идея. Напълно подкрепям!:)

Коментари:

Спонсори на Портал 12