Търси

Мария Арабаджиева: Във Вселената има общо 7 свята (ВИДЕО ЛЕКЦИЯ - част 1)

05.10.2017 г.
12160
1
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Портал 12 е медиен партньор на лекционния цикъл “Корени на древното познание” и ще ви направи съпричастни с няколко изключително важни теми, които Мария Арабаджиева разглежда и пояснява. Представяме ви  първа част от лекцията "Окултизъм: Макро и Микрокосмос".

" Аз съм си поставила нелеката задача да ви разясня древни изконни принципи, които излизат от дъблините на времето, преминават от цивилизации в цивилизации и обесняват филосията на мислене за този свят, в който ние сме. Тази древна философия се нарича херметизъм. Тя има своите принципи, за които ще говорим още по-точно на следващата лекция. Тази доктрина се обяснява с една наука, която днес хората бъркат с какви ли не понятия. Тя се нарича Окултизъм и изразява законите по които действа вселената, съответно и ние, тъй като сме част от нея. Окултизмът се основава на строги понятия, които с вас разгледахме през април тази година, а днес продължаваме дългото си пътешествие през темите.

, обяснени преззаконите на Окултизма и законите на Херметизма, т.е връзката на човека с Вселената.

Мейли Пауърхол,един голям изследовател, известен с прочутата енциклопедия на херметическата мисъл изказва мисли в началото на ХХ век., които са особено злободневни днес през ХХI в.:
Вестителите на древните мистерии проговарят отново, повелявайки всички хора да приветстват дома на светлината. Велики основания на метериалността са изчерпани. Изградената от хората изкуствена цивилизация е променена безвъзвратно и подобно на чудовището на Франкенщайн започва постепенно да унищожава създателя си. Религията блуждае безпредметно в лабиринта на богословските спекулации. Науката изтръпва през препятствията на непознатото. Единствено трансцедентната, т.е непреходната философия познава правилният път. Само просветления разум може да отнесе разумната страна на човешката същност нагоре към Свитлината.

Единствено древната философия може да поучи човека как да се появи на този свят.
Стъпвайки на тези думи, за ще ви запозная с една от най-древните и същевремено съвременни доктрини. Живеем във времена, в което познанието е пред очите ни, на едно копче разстояние. То не е както се твърди достъпно само за някакви тайни общества.
Въвеждането в пътя на еволюцията на човека и контактите му с Вселената може да стане чрез изучаване на Древното християнство. Всички изследователи на древната окултна наука са всъщност мистични християни, т.е. наложеното мнение, че познавачите на Херметизма нямат нищо общо с Християнството като вяра въобще не е вярно.

Всички хора си задават въпросите, включително и вие в тази зала:
От къде сме дошли? Защо сме тук и къде отиваме? Къде се намираме? Какво е това Вселената?

Това са въпроси, които поне веднъж в живота всеки от нас си е задавал. Като нашите разбирания се простират най-вече до нашата галактика, млечния път и в някакъв момент сме си помислили, че сме център на Вселената. Това също има своето обяснение, тъй като всеки от нас чувства Божествената частица в себе си. Всъщност Вселената е толкова огромна, а ние бидейки в нея сме една прашинка.

Видим за нас е само този физическия свят в който живеем, който е нейното най-ниско ниво, а Вселената има своите общо 7 свята. Те се разделят на:
Светът на Бога
Светът на Девствените духове
Светът на Божествения дух
Светът на жизнения дух
Светът на мисълта
Светът на желанията
Светът на физическия свят

Съвременна екзотерична наука до голяма степен отрича тяхното съществуване, макар че най-новите изследвания на квантовите физици, включително и в сферата на медицината знаят, че това Невидимото съществува.

За да разберем и усетим тези светове окултното учение изисква две неща: Усилие,Труд и Воля, което усилие трябва да бъде положено, за да бъдат премахнати всички препятствия в нашето съзнание. Второто, което е важно са нужни морални подбуди, защото каквото и познание и да научиш, ти следва да имаш устоите, за да не го използваш за зло. Когато мотивът ви да научите една мъдрост е друга, то води по един друг много опасен път. Защото има много хора тръгнали по пътя на познанието, но пречупили се под моралните устои, те се превръщат емисари на Злото. Това също ще се изчисти, защото Бог е добро, а Доброто е силно.

Както знаете Исус е казал:

“Истината ще ви направи свободни”.

Но коя Истина? В нашето измерение в което живеем истината е милярдна. Тук става въпрос за една друга Вечна Истина, а тя е описана от законите за конструкция на Вселената. Тоест тези закони по които действа всичко в нея. Това е искал да каже Исус.

За какво са нужни невидимите светове?
Те са причината за съществуването на всичко. Ние не може да разберем физическия свят в който живеем, ако не постигнем познание за другите светове, които са над него. Тези светове са концентрични и всичко от най-върховен аспект до най-малък съдържа всичко. Ние сме някъде в средата концентрирани в тази огромна Вселена. Физическият свят всъщност е свят на следствията. Той не поражда нищо. Ние сме следствие на първопричината, която е породила всичко. Тази първопричина наричаме Вселена, наричаме Единния Създател и която всъщност друго име няма.

Обикновена, ниска истина не може да бъде повсеместна, само Висшата истина може да бъде повсеместна. Ние сме уникални създания, всеки има своите възприятия и твърдението, че ние сме равни е погрешно. Равни няма - по конструкция на ДНК, по извисяване на съзнание и творческите способности, няма двама души на този свят, които да са равни.

Въпросът е развивайки нашите индивидуални идеи, ние винаги да стоим на пътя на познанието. Как да го разпознаем ли? Това може да стане с нашата интуиция и с нивото на нашето развитие. Всеки има своята карма и път и там докъдето е стигнал, до там ще разбере. В това няма никаква драма и не трябва да бъде обект на нисши страсти, както става тук на физическия свят.

Защо трябва да им вярваме?
Ако се самовглъбим ще усетим, че те са вътре в нас и всеки един ги знае. Множество дефиниции са толкова променяни за тези светове, че това обърква множество хора, които ако останат насаме и се вглъбят ще си ги обяснят. Тук е времето да ви кажа, това особенно важи за така наречената Западна цивилизация. Расата към която ние принадлежим 5-тата арийска раса се дели основно на Западна и Източна. Няколко пъти ви споменавам един велик окултист на френската школа Рене Геном, който има една велика мисъл:

Няма друга човешка цивилизация в историята на хилядолетните цивилизации като Западната, изградена въз основите на Елада и Рим, която да си е построила съществуването изцяло върху материален вектор.

Мисля никой не може да спори, че точно ние живеем в изцяло материален вектор. Източната цивилизация и в момента има други усещания за света, за присъствието на човека във Вселената и Вселената в човека. Може би неслучайно на нас Западното общество ни се налага да правим повече усилия.

Но ние сме се родили в невероятен момент от Историята. Днес се намираме на рестарта на системата, на големия кръг на времето и ще видим нагледно процесите на промяната, които действат с тези окултни закони.

ВИЖТЕ 1-а ЧАСТ ОТ ЛЕКЦИЯТА:

 
1
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 

Свързани публикации

Мария Арабаджиева | © 2016 Портал12
23.04.2016 г.
6723

Мария Арабаджиева: Изследваме древни книги, които носят послания за новото познание (ВИДЕО)

В продължение на своята лекция, Мария Арабаджиева обясни, че в нейното издателство се извършват изследвания на книги от VIII, IX, X, XI....до XIX -и век, които са умишлено укривани, за да не могат хората да достигнат до конкретното познание
Виж повече
3 тайни ключа към отключване на съзнанието
29.12.2016 г.
6665
1

Мария Арабаджиева: Чрез арканите съзнанието може да направи своята алхимична трансмутация (ВИДЕО)

Какво представлява „Изумрудения Скрижал“? Той представлява херметичният алхимичен ключ за логиката на живота, сътворението и Вселената.
Виж повече
Микеланджело и древното познание
14.09.2017 г.
4046

Мария Арабаджиева: Древното познание става жизненоважно за преминаването към четвърто измерение

Мария Арабаджиева продължава лекциония цикъл „Корените на древното познание” с нова лекция „Окултизъм: Макро и Микрокосмос: Връзката на човека с вселената”.По време на събитието ще бъде направена и премиера и на най-новата книга на издателство Мириам „Окултната медицина” на Пол Седир.
Виж повече
Коментари 1
  • Кирил Кирилов
    06.10.2017 г. 08:26
    Космогонията на Макс Хайндл е прекрасно четиво за някой, който навлиза в материята, с малки изключения - като например, че Христос е най-развита личност на Старото Слънце, демек Архангел ... А ние знаем , от Щайнер и Учителя, че това не е така.

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12