Търси

Мария Арабаджиева: Гностицизъм, структура на Вселената, душите и Природата (ВИДЕО ЛЕКЦИЯ)

10.10.2017 г.
4711
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
рметизмът поражда Гностицизма - учението на ранните християни наричано "откъсната църква", което става след множеството реформи след 8-ми век. Гностицизма движейки се по Средиземно море, той се съчетава с манихейството, със зороастризма, с есеите..., преминава Босфора и създава богомилството, оттам върви на запад и създава катарството, като от там влиза в наречените днес тайни общества, които пазят и до днес този мистицизъм. Тези знания не са изчезнали, те са тук. Казват, че те не са за всеки. Но в днешно време те са за всеки, който има воля и сила да ги научи.

Гностицизма възниква около II в. след Хр. в Сирия. Прочутия създател на идеята за гностицизма е Симон Мага. Гностицизма е много важна брънка в Познанието. Идеята на гностицизма е запазила древния херметизъм. Всички гностични общества приемат разума като първа проява на Върховното същество - Бог. В ученията им това е основната им догма. Ученията им се откриват назад във времето - ученията на Платон, Аристотел. Те са казвали - единствено Бог е мъдър. Неговата мъдрост може да бъде наречена майката на сътворението - София, а Той е бащата  - Словото.

Плерома - Вселената състояща се от три свята, всеки състоящ се от 24 слоя, разделини в 12 еона.
Днес ще говоря за гностикът Валентин, написал уникалния трактат - Пистис София.  В него той говори за Вселената наречен Плерома, която е еднакво физична и хиперфизична - дух и се състои от три свята. Духовният свят се състои от 24 слоя, концентрични принципа. Това ви обяснява защо съществуват древни, редки книги със заглавия, като алхимичният трактат  “24 стъпки на Великото творение” и защо в Апокалипсиса са изобразени 24 стареца. Тези концентрични кръгове се наричат 24 мистерии. Следващият вътрешен кръг се нарича мястото където се намира физическия свят, а третия кръг е - оробороса - астралният свят. Той от своя страна е разделен на 12 еона и те контактуват със света. Еоните не може да ги видите във физическият свят, но ги осещате. Всеки един от еоните има портал, който се отваря към Висшия свят, върховните измерения, обаче е затворен от по нисшите. Всяака порта се пази от Архонт. 12 еона, съответстват на 12 зодиакални знака, т.е те имат чиста и астрална символика. Те служат като мястото за изпитание на душата. Телесният човек, който на физически план е в центъра не може да стигне до небесата, ако не получи разрешение да мине през портите на 12 -те еона. А това може да се получи само през осмислянето на страданията. Между тях има един 13-ти еон който е особената порта за преминаването.

Трите нива на човешката същност
Човекът също се състои от три нива - физическо тяло, плътно, душа, имаме един междинен принцип на духовна емитация , тоест повторение на архетипите на Вселената, т.е всичко, което е горе е и долу и най-отгоре е безсмъртната душа. Накрая имаме два елемента, които въздействат върху човека. Това са небесна добродетел - пълната хармония и уравновесеност и проведението - съдбата. Какво прави тази съдба?

Парацелс - най-великият окултист на Средновековието
Как е създаден Макро и Микрокосмоса?
Силата, която активно действа за създаване на света е Бог. Бога Отец, а не само отец са произход от това висше единно начало. Той от Парацелс е наречен Илиастер - свят или звезди. Тази сила е била и винаги ще бъде вечният сътворител на света, което е направена посредством Волята му, Творческата му сила изразена чрез Словото и Мисълта.  Когато се е случило Сътворението , основният Сътворител се е разделил и е отделил от себе си първичният хаос. Тази първична субстанция е била единна и се проявявала във всякакъв вид енергия жизнена, духовна, която е невидима, недостижима, но тя е била и жива материя и е съставлявала субстанцията на всичко, което е трябвало да бъде сътворено. Първичната материя, която е била заложена като сила на Живота, която е нямала нито форма, нито качества. Този първичен хаос е било семето от което се е породил живота и това от което се е породил Макрокосмоса, а след което чрез разделение, еманация и еволюция се е появило семето на всичко, което е трябвало да бъде сътворено. Получил се е живота на всяко същество, активирала се е импотенцията и материята се е одухотворила.

Парацелс казва, че във всичко в Света се състои от четирите елемента, четирите стихии. В същото време в света се състои от три елемента сяра,сол и живак, които заедно с материя прима -  създават великото творение на промяната - трансмутацията или известният  философски камък.

Какво всъщност е философският камък?
Трансмутацията на алхимиците, означава, че тези които са го постигнали са преминали нивата на физическия свят и света на желанията и ние не ги виждаме, но те са се сътворили в света на мисълта и нагоре. Тоест получили пълна трансмутация на божествената единица в себе се и са напуснали нисшата фаза на плътското тяло. Алхимията е науката, която дава моделите с които съзнанието на хората, при условия на морално пречистване да излезе от долните светове.

От къде идва хаосът в душите ни?
В Природата няма нищо мъртво и е жив организъм. Ние сме цивилизацията,която съществува върху смъртта на останалите царствата. Унищожаваме царствата на минералите, царствата на растенията и царствата на животните. Това е една от големите причини да се намираме в това състояние на пълен хаус в душите си. Поради простата причина, че всичко е живо и ние даже надминаваме идеята за убийство. Преди са убивали, за да живеят, сега убиват за удоволствие и е превърнато в спорт. С това трябва да се започне - Съзнателното убиване на Природата!

Вижте повече във видеото:
 
1
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12