Търси

Мандала е космическа диаграма, напомняща ни за връзката с Вечността

22.08.2016 г.
2578
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Губи ми се броят на часовете, които прекарвам коленичейки на земята, вярвам - вдъхновена от Бог (или нещо друго, както предпочитате го наречете) - като че ли ръцете ми са нищо друго освен инструменти в услуга на красотата и живота. Но това, което ми е лесно да направя с камъчета, цветя, листа, семена или дърво, става по-малко лесно, когато ми се наложи да работя с човешки мандала-материали.

Това са думи на Инес Баптиста (Inês De Barros Baptista), която е млад творец на мандали от естествени материали. Тя сътворява мандали от пясък, камъчета, кристали, цветя, миди, ядки, плодове, зеленчуци, листа, клонки, пера… Инес е португалка и живее в Индия. Чрез проекта си Mandal’Arte тя професионално се занимава с украса на пространства и събития, сътворява живи мандала-градини. Освен това организира работилници и семинари, за да разпространява божественото изкуство и да помага на хората да постигат радост и хармония.

мандала от естествени материали

Емоции, чувства, привързаности, страхове, надежди, очаквания са субстанции, които в края на краищата не владея със същото изкуство или майсторство. Толкова много пъти се обърквам между центъра и периферията, усещам се неуравновесена, въртя се в кръговете, които сама създавам - без да мога да разпозная, избера или назова мястото, което всяка една от страните трябва да заеме, за да създаде хармония в цялото.

Mandal'Arte

И ако има дни, в които съм много разочарована от тази невъзможност, има и други дни, в които приемам, че всичко е част от мен. Тогава животът разумно, с всичката си присъща любов, ме води винаги в конструкцията, деконструкцията и реконструкцията на моята mandAlma - душа-мандала.

Мандала от санскрит означава “кръг”. Тя изобразява цялостта и представлява космическа диаграма, която ни напомня, че сме свързани с вечността, която се простира вътре и отвъд нашите тела и умове. Мандала ни се явява във всички аспекти на живота, Земята, Слънцето, Луната и в кръговете на живота, обхващащи приятели, семейство и общности. Мандалите са кръгли по форма и символизират идеята, че животът е безкраен. Много мандали имат духовно значение за даден индивид или група от хора.

мандала - естествени материали

Мандали се използват за цел медитация, като позволяват на индивида да медитира, за да стане едно с Вселената. Това състояние на ума може да се постигне само от наблюдаване и изучаване на мандала. Символиката зад създаването на мандала може да има съществено значение за много хора, независимо от тяхната принадлежност към религия или духовно учение.

Някой би могъл да създаде мандала, за да символизира своите пътувания през живота. В някои случаи мандалите биха могли да разкрият житейския път на индивида. Мандали може да се създават дружно от дадена общност, за да разкрият това, което общността трябва да направи, за да расте и да се развива като група.
 

Свързани публикации

светлинна инсталация - Мадара
27.04.2016 г.
7086
8

Нова мистична светлинна инсталация се появи под Мадарския конник

Мандалите и инсталациите се появяват на известни със своята наситена енергетика места. Портал12 потърси хората, които ги създават, за да разкажат какво ги вдъхновява.
Виж повече
Багра Гардън
09.05.2016 г.
5735
9

Градината Багра е създадена, за да повдига човешкото съзнание (ИНТЕРВЮ)

Създаването на тази градина е с цел по-високо ниво на осъзнаване, а всяка крачка в самата градина носи осъзнатост
Виж повече
Коментари 1
  • Мариана
    24.08.2016 г. 10:37
    правенето на мандали може да е целенасочена, осъзната медитация за връзка с информационните полета. За България и българите обаче препоръчвам правене на български шевици. Те са нашата връзка с космическите информационните полета:L

Коментари:

Спонсори на Портал 12