Търси

Махенди е релаксиращо рисуване с къна, което лекува благодарение на билка

06.02.2016 г.
2139
3
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
През изминалата седмица посетих с любопитство събитието „Морско Ателие Махенди и зимно релаксиращо рисуване с къна във Варна“. Посрещна ме Маноела Игнатова, мила, млада жена, излъчваща доброта, спокойствие и одухотвореност. Тя е от Пловдив, и бе на гости във Варна, за да покаже една съвсем миниатюрна част от уменията си да извайва, твори и одухотворява.

Сядаме на кратък разговор и рисувайки тя ми разказва за любимото си хоби - махенди. Махенди е изкуството за рисуване с натурална къна по човешкото тяло. От известно време Маноела живо се интересува от него и с любопитство се рови в книгите, често превежда от английски език в Интернет, за да научи повече и да го разкаже, без да се скъпи на хората.

Специално за читателите на Портал 12 Маноела разказва, че Махенди се нарича много древното изкуство за декориране на тялото с естествени пигменти, предимно с къна. Това е красива и загадъчна форма на изкуство използвана от векове, за да лекува, украсява и благославя.

Повечето хора възприемат предимно декоративно рисунката, но освен естетическа украса, малцина знаят, че тя има и силно лечебно въздействие, благодарение на билката Lawsonia Inermis в къната, която не вирее в България. Тя е позната в аюрведичната народна индийска медицина и лечебните традиции в Северна Африка и се използва при кожни заболявания и проблеми, поради антисептичното и противогъбично действие. Билката балансира хормоните, има и антипиретично действие – понижава повишената температура и охлажда тялото. Поради което, в редица топли страни храстът се отглежда за употреба във фармацевтичната и козметичната индустрия.                                                

Наблюдавам в захлас работата й. С бързи, изящни и спокойни движения гостенката ни извайва лотоси, цветя, мандали, древни символи и рисунки с къна. В Индия хората вярват, че украсени с рисунки махенди, жените увеличават привлекателността си и така укрепват връзките си с любимия. В което се уверявам на момента, разглеждайки снимките с невероятни рисунки по женските тела. Предоставяме ви малка галерия от снимки, за да се насладите и Вие!

Предстои да Ви разкажем и още за магическите таланти на чаровната Маноела… Очаквайте продължение!

Автор: Ивалина Денева, Портал12
 
Коментари 3
 • Mani Shakti
  01.04.2016 г. 14:49
  https://www.facebook.com/Indi-Art-Cafe-%D0%90%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D1%81-%D0%BA%D1%8A%D0%BD%D0%B0-569546753207847/?pnref=lhc :L
 • Зорница Найденова
  10.02.2016 г. 20:26
  Обичам рисуването по тялото! Особено пък с лековити боички :L
 • Виолета Демирева
  10.02.2016 г. 19:50
  И на мен са ми рисували по ръцете. Освен, че е красиво, се появява едно такова чувство особено и приятно, което няма общо със суетата.

Коментари:

Спонсори на Портал 12