Търси

Маестро Валентин Стамов: Раковски е вдъхновение за нас!

11.12.2015 г.
2301
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Нашите национални герои ни дават вдъхновение, защото въпреки по-големите трудности, които са имали от нас, са постигали повече. Такова едно вдъхновение е и Георги Сава Раковски. Това заяви общественикът и музикант маестро Валентин Стамов по време на организирания от инициатива "Събуди се" семинар "Забравените гении на България".

"Свобода или смърт"! Тези думи свързваме с Васил Левски. Те обаче са на неговия учител Раковски: "Нека всеки запише дълбоко в сърцето си: свобода или смърт!", припомни маестрото и попита: "Защо не почитаме Раковски така, както Левски и Ботев? Защо говорим твърде малко за създателя за революционното движение в България?"

Валентин Стамов бе категоричен, че нашите историци години наред са робували на идеология, на леви идеи и затова не са обърнали общественото внимание към великия българин. Всички знаем, че Раковски е изказвал остри критики към руския империализъм. И благодарение на усилията му голяма част от българския народ не се е преселил в Русия по време на турското робство.

Раковски е създателят на плана за освобождението на родината ни, той организира първата българска легия. Писател, публицист, фолклорист, етнограф, археолог, възродител на българския език - това е Раковски до последния си дъх. Неговият живот заслужава много сериозно изследване, защото неговите дела са важни за нашето съвремие, посочи маестро Стамов. Една от най-големите заслуги на великия българин е борбата му българският народ да е просветен, допълни той. Малко хора знаят, че Раковски, е правил научни изследвания за произхода на българския и на санскритския език. Той пръв твърди, че древните българи не са пришълци, че нашият народ и нашата култура са локални - още една причина да не бъде обичан от българските историци.

В тежките времена, в които живеем, се прокрадва лъч надежда, лъч вдъхновение. Защото макар в закътано малко читалище с облюпени стени будни българи говориха за делото на забравения гений Раковски. Националният ни герой, чиито слова сякаш днес отново са актуални:
"С надежда, че щете послуша тия спасителни за вас речи и щете престане отсега нататък занапред да се селите или разбегвате по чужди земи, оставам ваш съотечественик, молитвующ ви здраве и вразумление от Бога." 

Свързани публикации

снимка Shutterstock
01.11.2015 г.
1253

Първи ноември - Световен ден на веганството и Ден на народните будители

Веганството е равенство на чисто съзнание, отношение към заобикалящия ни свят, мисъл и много работа за неговата промяна.  Какво е да си веган, да спасяваш животните, но да хапваш банани от плантацията, на която вместо животни експлоатират хора?
Виж повече
Коментари 1
  • Desimir Yordanov
    12.12.2015 г. 16:57
    Добър ден! Елегантно, занимателно и силно место сте сътворили! Приказка... Мога да съм само кумчо-вълчо наоколо. Браво! Хаирлия!

Коментари:

Спонсори на Портал 12