Търси

Людмила Филипова: Стъпваме върху много тънък лед в генетиката и технологиите (ДИСКУСИЯ)

14.08.2016 г.
2653
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Людмила Филипова и Радослав Гизгинджиев проведоха среща-разговор с обществеността във Велико Търново. Акцент на културното събитие бе творчеството на авторката и нейният нов роман, който предстои да бъде издаден.

"Аз не искам да хабя хартия и да се секат дървета, за нещо, което вече някой друг го е написал. Искам да пиша по теми, които засягат голяма част от света. Аз не спирам да пиша. Винаги пиша по някоя тема, която би могла да промени живота на хората от нашето съвремие. Винаги е базирана на някакъв релаен случай, история, тема, факт...Трудно е да опиша всичко, понеже имам 11 книги, но винаги когато завърша една книга, после имам поне 3 идеи и няколко месеца след това се опитвам да преценя коя от тези идеи ми се струва най-силна лично на мен.", сподели Людмила Филипова.

ЧУЙТЕ ЦЕЛИЯТ РАЗГОВОР С ЛЮДМИЛА ФИЛИПОВА"Новия роман, който пиша стъпва на много прогнози за развитието на бъдещето в следващите 50 до 100 години. Говоря за съвсем научни и технологични прогнози. Стъпваме върху много тънък лед, и в генетика, и в билогия, и технолгоиите, които имаме те са тотално извън нашата философия и ценности. Ние не можем да се спрем да ги използваме за доста опасни неща. Ние ще ги използваме, това няма как да бъде спряно. Моят малък, нищожен принос е тази книга, която излезе, просто да каже на хората: "Ето така ще изглежда вашият Свят след 50 години, ако направите това и това....в следващите 20 години. Ако ви хареса....продължавайте"."

"Дори създателите на тези неша, знаят че са опасни, но въпреки това продължават. Например днес ние можем да пренапишем ДНК генома на всяко живо същество на планетата както пожелаем. Ние имаме тази технология, Това се използва все по-масово. Не ви говоря да сменим ген - два. Ние можем да пренапишем буквално ДНК, както на новородено бебе, така и на неговите поколения. Това се прави в момента с много биологични видове. Неофициално се прави и с много хора. Създателите му са знаели много добре за рисковете, но въпреки всичко са го създали.""В момента се хвърлят милиарди и стотици лаборатории работят върху създаването на изкуствен интелект и в същото време, всеки един знае, че това ще бъде началото на нашия край, и въпреки това, то се прави, и няма да се спре, докато не се направи. Уж няма обяснение защо, но аз съм намерила някакво обяснение, което е част от новата ми книга. На мен ми е много любопитно, как всички тези хора знаят, че не бива да го правят, и го правят! Просто това е безумно и да, ние стъпваме по много тънък лед и ще продължаваме, докато не се счупи."


ЧУЙТЕ ЦЕЛИЯТ РАЗГОВОР С ЛЮДМИЛА ФИЛИПОВА
 

Свързани публикации

Георги Божинов - литература - Илиан Генов - Калуня каля
03.03.2017 г.
4124

Илиан Генов: Историческа несъстоятелност или несъстояване на човека въобще...в 'Калуня-каля' на Георги Божинов

В художвествената си интерпретация на философско разбиране Георги Божинов активизира обществено личността в лицето на Калуня, като преплита взаимовръзките между воля, съвест, държава и общество
Виж повече
интересни книги за деца
04.04.2016 г.
1884

Диана Петрова: Днес приказката може да бъде докосване или една усмивка! (ИНТЕРВЮ)

Потърсихме Диана, тъй като е един от съвремените любими детски автори, чиито приказки  са широк прозорец, разтворен пред погледа на детето и семейството. Те са едновременно път за спасение, първи житейски уроци и балсам за душата.
Виж повече
силата на мълчанието
12.04.2016 г.
5374
2

Морис Метерлинк оценява силата на мълчанието като специален момент за осъзнаване на миговете

За Морис Метерлинк мълчанието намира своята най-добра среда за развитие в смирението на човек
Виж повече
детската книга
14.12.2021 г.
4372
2

Илиян Генов: Днешните клети деца не познават магията на Книгата. Страдат от болни амбиции и дигитална зависимост!

Какво може да означава трансхуманитарната среда за съвременното дете? Възрастни деца, повлечени по партита и подиуми, в името на приза и някаква неясна педагогика на личния успех... Клети дечица, обгърнати от съсъка в латиниците от юстиции и инцести, и амбиции към утробното им предопределение по „силиконовите” правила на благоразположените Чичковци (с парите и сладките приказки) обезпечили безжалостния край на всяко саморазвитие...
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12