Любов Миронова търси отговорите: Къде са границите между технологиите и дигиталната зависимост днес?

01.06.2019 г.
3364
Добавена от: Таня Борисова
На 2-ри юни от 14.30 часа в алтернативното пространство за споделяне АтелиеТо във Велико Търново, Любов Миронова ще изнесе лекция по една все по осезаемо болезнена тема: "Децата и технологиите. Въздействие. Граници"

Любов Миронова е един от обичаните лектори по темите за децата и връзката ни с тях. Любов  ще разгледа темата, от една страна през тринадесет годишния си опит на мениджърски позиции в IT компании и от друга страна от задълбочените си познания и практика в областта на педагогиката и развитието на детето.

Лекцията е в помощ на родители и професионалисти работещи с деца в намиране отговор на въпроса: Как да намеря границата и мярката между модата, това, което правят „всички“ и здравето на децата ни?

Защо е важно да осъзнаем мащабите на този проблем и да търсим начини да противодействаме:

В днешния модерен живот много фактори тласкат развитието на децата и семейните взаимовръзки в противположни посоки, най-вече заради разместени и грешно подредени приоритети, които дават своите горчиви плодове рано или късно. Затова е важно да знаем, че всяка ежедневна борба за промяна и против инертността на шаблонните поведенчески модели - си струва. Защото цената на пасивността, може да промени изцяло начинът на живот и възприемане на света у подрастващите.

Вредните навици на тотални зависимости от технологиите и приемането на стереотипите в образователната система са сигурен път за загуба на чувствителността към себепознавателното и духовното в Света.

Технологиите вече се превърнаха в новата дрога, която пристрастява децата ни. Скорошни изследвания на мозъчната дейност показат, че те поразяват фронталния кортекс, който отговаря за контрола над действията, включително и над импулсите, по точно същия начин, по който поразява и кокаинът. Технологиите възбуждат до такава степен, че покачват нивото на допамина – невротрансмитера, който ни кара да се чувстваме добре, и който е най-пряко отговорен за динамиката на пристрастяването.

Този ефект на пристрастяване е причина психолози и екперти да наричат вече екраните „електронен кокаин“, а китайските изследователи да им дадат име „дигитален хероин“. 
Трябва да сте наясно, че мозъкът на вашето дете, играещо видео игри, изглежда точно като на надрусан наркоман. Не се чудете защо ви е толкова трудно да го откъснете от екрана и да го въодушевите за нещо, когато е прекъснат достъпът му до него. Освен това, стотици клинични изследвания показват, че екраните засилват депресията, тревожността и агресията; могат да доведат дори до психотични състояния, при които играещият губи връзка с релността.

 
Таня Борисова Таня Борисова
Таня Борисова е създател на онлайн платформата Портал12. Автор на множество текстове и видео материали по темите за личностното израстване, духовното развитие и призванието на човек. "Портал12 е израз на нашата вяра в личната и колективна отговорност за важната роля на България в развитието на нов тип мислене през след...
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12