Търси

Лора Арнаудова: Мисловната хигиена е личен контрол на изборите в живота (ВИДЕО)

29.07.2016 г.
3427
3
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Лора Арнаудова е когнитивен коуч, НЛП треньор. В работата си използва инструменти от Гещалт, Поведенческа и Когнитивно-поведенческа психотерапия, Сугестопедия, Когнитивна Психология, Облекчаване на болка, Хипноза, Комуникация различна от съзнателната и Психология без грешки. В интервю за Портал12 Лора Арнаудова говори за осъзнатите избори и коригиране на поведенчески модели от миналото.

Обновяване и еволюция
Дефицитът на мислене води до опит за разбиране на онова, което човекът е. Всеки си мисли, че може да мисли. Де факто, колкото повече навици, колкото повече процеси повтаряме, толкова повече егото се завихря около нашето усещане за нас самите и ни кара да действаме по сходни пътеки. Тези сходни пътеки са пречка за нас да постигаме нещо ново, нещо различно и да откриваме себе си, така че да можем да се обновяваме и да еволюираме всяка секунда.

Пътят на тази опитност може да бъде бавен, ако човек тръгне по него на късен етап в развитието си. Ако човек в по-ранните си години тръгне по пътя на мисловна хигиена, ако се стреми към превенция, тогава е много по-плавен и лек личният контрол на собствения избор за еволюция.
Мисловна хигиена
През определени годишни периоди ние минаваме през своеобразни кризи. Това е защото в различните възрасти усвояваме разнообразни модели, практикуваме ги, тренираме ги и те стават недостатъчни за следващия ни път. Мисловна хигиена започва в момента, в който ние използваме собственото си мислене, за да го изследваме, да го наблюдаваме, да го съзерцаваме. Така можем съзнателно да наблюдаваме нашите емоции и да започнем да правим разлика кои са те, кои сме ние в тях и кой е нашият избор.

НЛП дава няколко чудесни модели за това по какъв начин можем да се връщаме назад във времето и да използваме нашите опит и преживявания, като успяваме да променяме не съдържанието като първопричина, а по-скоро структурата на тези мисли.

Страхът от осмисляне на “Кой съм аз?”
В последно време се наблюдават различни феномени, които частично са породени от огромното напрежение, под което са подложени хората и голямото забързване, усещането за много силна динамика. Има напрежение, което произлиза от различни фактори - работа, семейство, огромното количество информация, което в последно време залива хората и от все по-малката способност да се направи избор коя е релевантната информация. От колкото повече различни източници ни дават абстрактна информация,  толкова повече човекът, който е неподготвен или по-малко прочистен, се затруднява да направи избор.

По отношение на 40-те години и как хората се връщат в онези години, които психолозите най-често дефинират като “времето, в което младите се социализират и избират модели”, това се случва автоматически и с помощта на модели от НЛП.

Това да се върне човек назад във времето и да отиде в онези ключови, важни моменти на запечатване на определени преживявания, да ги разгледа по един съвсем различен начин - освен, че са техники, приложени от различни автори - са също така инструмент да направим един нов избор и е начало на тази ментална хигиена. Можем да се върнем още по-назад - в ранните детски години, където са моментите на запечатване на емоциите и усвояване на основните родителски модели.
Назад във времето на ранното детство моделите са още по-дълбоко запечатани, тъй като сме били в друго състояние на съзнанието и са по-трудни за изваждане. Примери са страховете, фобиите… Децата не си спомнят как точно са се запечатали, защото не са имали възможността съзнателно да реагират на тях и често признаците са уплаха. В различните периоди от развитието на човека той усвоява на различни нива на съзнанието дадени модели. Какво значи модели? Инструменти, картинки, филмчета, звуци, които се съчетават спрямо емоционална наситеност във времето и пространството.

Изграждане на имунитет срещу абстракциите и фалша
Човек може да тръгне по един път на прочистване, осъзнаване, контрол, на съзнателен избор кои са онези трудности, с които му е по-лесно да се справи или иска да се предизвика да се справи. Но тъй като възприятието е константна величина, а именно чрез него ние усвояваме информация от средата, изграждането на имунитет едва ли е възможно на 100 %. По-скоро можем да се научим да използваме словото по начин, чрез който да запазим себе си и да помогнем на себе си да се имунизира, докъдето понятията помагат и са устойчиви, така че да възприема онова, което може да контролира.
 

Свързани публикации

размисли върху себеуважението
28.01.2016 г.
2391
4

Човек трябва да надмогва наследените поведенчески модели и да има повече себеуважение

Когато на човек му липсва себеуважението той трудно се справя в обществото, дори и в отношенията с най-близките, в ежедневното общуването с околните все нещо куца. Такъв човек е дисфункционален, не може да рзгърне потенциала си
Виж повече
психилог - оптини психолози - психология
28.01.2016 г.
2724
5

Силните чувства или за културата да посетим психолог

Психологът помага да се изговорят (вербализират) проблема, болката и страданието, приемайки без осъждане, безусловно човешките чувства и страдание. Опитният психолог не дава готови рецепти за справяне, той води умело клиента, така че той сам да достигне до проблема
Виж повече
телепатия по време на сън
18.02.2016 г.
2553
3

Хора в будно състояние могат да повлияват сънищата на спящи чрез телепатия

Парапсихологични явления са били проучвани, документирани, наблюдавани и доказвани от редица известни учени в лаборатории навсякъде по света. Министерствата на отбраната са имали огромен интерес към тази материя и са я проучвали години наред
Виж повече
Как природата ни влияе
18.07.2019 г.
4124

Времето прекарано сред Природата създава нужния баланс за мозъка

Времето прекарано сред природата позволява на префронталния кортекс – командният център на мозъка – да забави темпото и да си почива, както претоварен мускул.
Виж повече
Коментари 3
 • Георги Георгиев
  30.07.2016 г. 18:58
  Проблемът е, че сме наслоили много неща от детството и не сме се развили правилно, а напротив - 99% от хората сме с някакви емоционални или ментални дефицити и в циклещото ежедневие е много трудно за повечето от нас да извършват осъзнат контрол всеки един момент... трябва да се направят специални програми на национално ниво за рехабилитация и трансформация на дефицити
 • Виолета Демирева
  30.07.2016 г. 15:43
  Времето насаме със себе си е изключително важно. Иначе шумът е навсякъде и замъглява ума - каква мисловна хигиена може да спазва човек, ако около него постоянно се случва нещо?
 • Мемория
  30.07.2016 г. 09:02
  Словото проявено в ежедневието в песни и молитви чудесно помага, особено в трудни моменти, но за да не се стига да трудните моменти е по-важно хигиената чрез словото да става, когато сме благоразположени... иначе е малко лицемерно... да се сещаме да се молим само като ни е напечено!!!:N

Коментари:

Спонсори на Портал 12