Търси

Лилия Иванова: Посрещането на Изгрева преобразява животи и създава приятелства (ИНТЕРВЮ)

24.12.2015 г.
4331
4
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
На 22-и Декември в 06:48 настъпи момента на навлизането на Слънцето в Козирог - денят на Зимното Слънцестоене. Наричаният от много българи още - Еднажден се свързва с посрещането на 7524г. по най-стария и точен календар в света, признат още през 1976 г. от ЮНЕСКО, този на древните българи! Дните до Коледа, са време за мистика и вълшебства, за зареждане с нова енергия. Това е и времето, когато може да помислим за плановете си за бъдещето, да се фокусираме върху себе си и това, което искаме да постигнем.

В утрото на Зимното слънцестоене групата „Lilsun – Стъпки към себе си, включваща ученици, младежи и възрастни, под звуците на българска гайда посрещнаха изгрева и с него новото начало. За магнетизма и инициативата за груповото посрещане на Изгрева, Портал 12 разговаря със слънчевата Лилия Иванова, която е основоположник на една зараждаща се от природата и културата общност.
 

Лилия Иванова - Lilsun - Стъпки към себе си

Как се зароди идеята за посрещане на изгрева?
От 2 години насам ние сме там - горе на Алеко и групата ни посреща слънцето почти всяка неделя. На 22 декември споделяме големия празник на Българската Нова Година, съвпадаща със Зимното слънцестоене. Ние сме сред природата, пред изгряващото слънце и то с първите си лъчи чертае и озарява пред нас един нов ден, зарежда ни със запленяваща енергия за сътворяване на едно ново начало – красиво и непознато.

Какво е, че ставаме в 5ч. сутринта и тръгваме нагоре по планинската пътека – млади и възрастни, познати и непознати, а се връщаме надолу като големи, истиснки приятели и то в годините на нарастващото отчуждение в обществото. Приятелство - с това ни дарява слънчевият изгрев.

посрещане на изгрев на Витоша

И ето я най-голямата магия, която се случва - накрая всички се чувстваме като едно семейство. Хора от народа, които осъзнават вътрешната си нужда да се подкрепят взаимно, които сътворяват заедно един по-пълноценен и удовлетворен ден, един живот, един свят, свят - красота!
 
В този ред на мисли слънцето доближава ли ни до нас самите и помага ли ни да правим стъпки вътре към нас?
Да, разбира се. Това е в основата идея на групата – "Стъпки към себе си", а отсреща е слънцето – източникът – Творецът вътре в нас.
 
Случайно ли избрахте мястото, където посрещате изгрева всяка неделя на Витоша?
Мястото, на което се събираме сега е едно вълшебно дърво – "Дървото на Изгряващото слънце", което си има име и се казва ДомЕРА. В това име има символика: Дом, Ера, Бог Ра. Това е нашият посланик към слънцето и дърво на желанията. Искам да споделя, че то наистина сбъдва, сбъдва нашите съкровени желания. На това специално за нас място се раждат разкази, пеят се песни, гайди свирят, народни танци се завихрят и най-ценното – събират се тези хора, които променят живота си.
 
Всяка неделя ли сте на изгрева, все пак идва зима?
Да, това е и другото, което искам да отбележа, че ние се събираме без значение от условията. За нас не е важно да го има буквално слънцето, тъй като всички ние го носим вътре в себе си. Бог е вътре в нас, тази искра е вътре в нас. Тези лъчи, тази светлина, която аз свързвам с първите стъпки към себе си.
 
Знаем, че и Учителят Петър Дънов отделя голямо значение на слънцето и посрещането на изгрева и го залага за важен елемент в духовното развитие на човека. Как влияе посрещането на изгрева в продължение на две години?
Блаженство е чувството. Посрещането на изгрева преобразява. Изгрева свързвам със сътворяването, с любовта и състраданието, с единството. Най-голямата магия за мен, до момента, се случи именно с предизвикателството, което си отправих миналата година - предприех 30 дневно "Посрещане на Изгрева" от 19 май до 19 юни. Цели 30 дни аз посрещах изгрева и смених енергията и начина, чрез който възприемам света около себе си. От тогава съм все по-свързана с усещането за цялост, с това, че съм едно с природата и привличам това, което излъчвам и това, от което имам нужда.  Като цяло изгревът преобърна света ми по най-добрия начин и аз съм точно с тези хора, с които сбъдвам мечтите си, с които споделям щастието в живота си.
 
Какво е влиянието на Изгрева върху различните хора, които се присъединяват към теб и твоята група?
Хората тръгват към себе си и намират и разгръщат твореца в себе си – те пишат стихове, занимават се с пеене, рисуване, танци, фотография... Те са вдъхновени и устремени, връщат вярата си в доброто, дръзновени са, осмеляват се да предприемат стъпки, които са отлагали с години.

Посрещането на изгрева в планината е много различно от изгрева на морето. Горе, горе в планината е мястото. Тогава сме още по-близо до източника, до слънцето. Хората, които са започнали да идват на изгрева, продължават да го правят и да участват в повечето дейности и инициативи на групата. Лятото, освен изгрева, ние обикаляме България и опознаваме нейните величествени кътчета, споделяйки ги с останалите чрез разкази, снимки и видеа.
 
Смяташ ли, че България е едно специално място?
Убедена съм в това. България, за мен е най-истинското училище за израстване, тъй като тук се срещат крайностите в начина, по който хората възприемат света. Минавайки през тях, изпитваме живота в неговата пълнота. Всеки избира в коя страна бъде и къде да живее и учи и това не е случайно. Моят избор е да съм тук и сега, аз и хората около мен действаме за едни по-благоприятни условия, за една по-силна връзка с Твореца и Майката Земя.
Това са те, "Стъпките към себе си".
 
"И каквото решиш ще се потвърди и светлина ще сияе по пътя ти..." Йов (22:28)


© 2015 Всички права запазени. Позоваването на източник Портал12 е задължително.
 
Коментари 4
 • toki
  19.01.2017 г. 16:36
  всеки са намира на думи
 • Калин Кирилов
  09.04.2016 г. 08:00
  https://www.facebook.com/groups/Izgrevi/
 • Анонимен
  05.01.2016 г. 11:01
  Прегръдки за всички от мен :N
 • Анонимен
  29.12.2015 г. 09:47
  Uspeh ot ❤! Stavame vse poveche! Obicham vi❤

Коментари:

Спонсори на Портал 12